Martha Stewart: η άνοδος και η κάθοδος της Αμερικανίδας βασίλισσας του lifestyle

Πώς ξεκίνησε και πού βρίσκεται τώρα.

Martha Stewart: η άνοδος και η κάθοδος της Αμερικανίδας βασίλισσας του lifestyle

Πριν από είκοσι χρόνια η Martha Stewart είχε ήδη γράψει δεκάδες βιβλία, κυκλοφόρησε ένα περιοδικό lifestyle και η εβδομαδιαία τηλεοπτική της εκπομπή είχε απίστευτη τηλεθέαση (5 εκατομμύρια τηλεθεατές, αριθμοί απίστευτοι ακόμη και για εκείνες τις μέρες). Ήταν η γυναίκα που έβαλε στους Αμερικανούς στον κόσμου του lifestyle, τους έμαθε πώς να τρώνε, πώς να ντύνονται, να διακοσμούν το σπίτι τους αλλά και πώς να παντρεύονται, να περιποιούνται τον κήπο τους, να μαγειρεύουν...

Το περιοδικό New York, την έκανε εξώφυλλο, ανακηρύσσοντάς την ως «την απόλυτη Αμερικανίδα της εποχής» και, ακόμα καλύτερα, «την ζωντανή μπράντα παγκοσμίως».

Η Μάρθα Κοστίρα, όπως είναι το όνομά της, γεννήθηκε στο New Jersey, από Πολωνούς και Αμερικανούς γονείς. Σπούδασε Ιστορία, δούλεψε χρόνια ως μοντέλο (για να βγάλει τα πρώτα της χρήματα) και τότε είναι που γνώρισε τον άντρα της, τον χρηματιστή Andie Stewart.

Ήταν η γυναίκα πρότυπο, η τέλεια εργαζόμενη σύζυγος!

Η εταιρεία catering που άνοιξε έκανε τα μεγαλύτερα στελέχη της Αμερικάνικης κυβέρνησης να υποκλίνονται μπροστά στις γεύσεις της, με πρώτο και καλύτερο το φίλο της Τζόρτζ Μπούς. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Entertaining»,πούλησε 500.000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική. Ακολούθησαν 13 ακόμα βιβλία ενώ μόνο το 2001 ο τζίρος της επιχείρησής της ξεπέρασε τα 296 εκατομμύρια δολάρια.

Εξίσου αξιοσημείωτη με την άνοδό της ήταν η μετεωρική κάθοδός της. Καταδικάστηκε για απάτη, φοροδιαφυγή (αξίας 45.673 δολάρια), συμμετοχή σε σύσταση και συμμορία, παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές με την εταιρεία ImClone, και για μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα. Η Stewart πέρασε πέντε μήνες στης φυλακή της Δυτικής Βιρτζίνιας (όπου κέρδισε το ψευδώνυμο Μ. Diddy ).

Μπορεί να αθωώθηκε για κάποιες από τις κατηγορίες που τις είχαν επιβληθεί, όμως όλο αυτό αποκάλυψε μια σκοτεινή και πιο περίπλοκη πλευρά της Αμερικανίδας βασίλισσας του Lifestyle.

Η κάθοδός της ήταν μια καλή ευκαιρία για την ίδια (όπως είπε σε συνέντευξή της) για να αναδυθεί από τις στάχτες της και να αποδείξει σε όλους πως στη ζωή μπορείς να ξαναχαμογελάσεις όσες αναποδιές κι αν έρθουν.Έχει επίσης μάθει πώς να δίνει το καλύτερό της σε κάθε της εμφάνιση, όπως τότε που εμφανίστηκε στο Justin Bieber's Comedy Central, δίνοντας τις συμβουλές της στον Bieber για το πώς μπορεί να τα βγάλει πέρα αν για κάποιο λόγο καταλήξει στη φυλακή.

Κι εκείνη συνεχίζει να εκδίδει περιοδικά, βιβλία, να έχει το site της και φυσικά την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή της.

Χωρίς να χάσει ούτε στιγμή το χιούμορ και την σαρκαστική της διάθεση (με δόση μεγάλης ειρωνείας πάντα) ,σε ανάρτησή της στα social media έγραψε: «Εντάξει, το παραδέχομαι. Εγώ τα έκανα όλα. Και το απόλαυσα. Είμαι η ερωμένη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι από τους καλύτερούς μου φίλους. Και μία τελευταία συμβουλή: ο καλύτερος τρόπος για να ετοιμάσετε το χώμα και να ριζώσουν λουλούδια, είναι να θάψετε γκάνγκστερ στον κήπο σας».