Γιατί αγαπάμε να μισούμε τη Μέγκαν Μαρκλ;

Όταν η Μέγκαν γνώρισε τον Χάρι

Γιατί αγαπάμε να μισούμε τη Μέγκαν Μαρκλ;

Το καλοκαίρι του 2015, η Μέγκαν Μαρκλ -αρκετά γνωστή αλλά όχι ακριβώς διάσημη μέσα από τη σειρά Suits- ταξίδεψε στο Λονδίνο, καλεσμένη φίλων της, για τις καλοκαιρινές της διακοπές. Ένα βράδυ, βρέθηκε σε ένα πάρτι στο κλαμπ Soho, στο οποίο ήταν και ο πρίγκιπας Χάρι, ο γαλαζοαίματος που έγινε την άνοιξη του 2018 ο σύζυγός της. Τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες αργότερα, οι δύο τους πρωταγωνιστούν σε αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας. Δεν είναι. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ο Χάρι και η Μέγκαν έβγαιναν μαζί, κανείς δεν έμεινε αδιάφορος στην Αμερικανίδα ηθοποιό. Ή τη λάτρευες ή τη μισούσες. Κάτι καθόλου παράξενο, καθώς η επιλογή του «άτακτου» Χάρι για να νοικοκυρευτεί ήταν τουλάχιστον ανορθόδοξη: Αμερικανίδα, τρία χρόνια μεγαλύτερη του, χωρισμένη, μιγάδα, ηθοποιός και ακτιβίστρια, με δικό της κοινό και κυρίως προσωπική ζωή πριν από τον πρίγκιπα. Από τα θεωρητικά προαπαιτούμενα για να μπει μια «νύφη» στο Παλάτι, η Μέγκαν δεν συγκέντρωνε απολύτως κανένα.

Γι αυτό και όπως αποδεικνύεται, δεν την ήθελε κανείς: Ούτε η Ελισάβετ, ούτε ο Ουίλιαμ, ούτε ο Κάρολος. Μόνο η Καμίλα, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει διδαχθεί από τη δική της εμπειρία ότι στη ζωή ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ.

Την ήθελε, όμως, ο ίδιος. Και έχοντας απόλυτη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν πρόκειται να ανέβει ποτέ στο θρόνο, την πήρε με δόξα και τιμή, αψηφώντας ακόμα και τον ίδιο του τον αδελφό, ο οποίος του είχε πει, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ότι «η σχέση αυτή είναι λάθος».

Δύο εναντίον όλων

Στην πραγματικότητα οι Βρετανοί δεν του το συγχώρησαν ποτέ. Ούτε ο κόσμος, ούτε και τα ΜΜΕ, τα οποία φυσικά θεώρησαν υποχρέωσή τους να δημιουργήσουν και να φουντώσουν ένα σκάνδαλο που δεν υπήρχε. Φωτογραφίες από τον πρώτο γάμο της Μέγκαν και βίντεο με την ίδια να παίζει με τα εσώρουχα σε κάποιες σκηνές του Suits έκαναν καθημερινά το γύρο του κόσμου, ορμώμενα από τα βρετανικά ταμπλόιντ. Και η κακή σχέση με τον πατέρα της, φυσικά, ο οποίος -με πολλά ψυχολογικά προβλήματα ο ίδιος- δεν δίσταζε να τροφοδοτεί το μαγκάλι της κακοποίησης της Μέγκαν από τα ΜΜΕ.

Αυτό που στην πραγματικότητα δεν συμπαθούσε ο κόσμος στη Μέγκαν -και ακόμα δεν συμπαθεί- δεν είναι τόσο η διαφορετικότητά της, όσο το γεγονός ότι τελικά πρίγκιπες υπάρχουν και μια «από μας» μπόρεσε να παντρευτεί έναν, παρότι δεν είχε κανένα από τα τυπικά προσόντα...

Η «διαφορετική» Μέγκαν Μαρκλ

Η Μέγκαν Μαρκλ μεγάλωσε μέσα σε μια διαφυλετική οικογένεια, έχοντας η ίδια πει: «Ο πατέρας μου είναι Καυκάσιος, η μητέρα μου αφροαμερικάνα. Έχω φτάσει σε σημείο να το αποδέχομαι και να λέω ανοιχτά ποια είμαι, να μοιράζομαι την καταγωγή μου, να φωνάζω με υπερηφάνεια ότι είμαι μια δυνατή μιγάδα, γεμάτη αυτοπεποίθηση». Δεν ήταν εύκολο να το αποδεχθεί, εξάλλου η Αμερική δεν είναι ακριβώς ο παράδεισος της διαφορετικότητας και ιδιαίτερα της φυλετικής: «Θυμάμαι να ρωτάνε τη μητέρα μου, πού βρίσκεται η μητέρα μου καθώς πολλοί την περνούσαν για την οικιακή βοηθό», έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της.

Για το Χάρι, η επιλογή του αυτή, στην αρχή φάνηκε να λειτουργεί υπέρ του. Στους νεότερους Βρετανούς τουλάχιστον: Ήταν ένας πρίγκιπας ανοιχτός, χωρίς ταμπού και στερεότυπα. Το πρόβλημα είναι ότι οι νεότεροι Βρετανοί δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη μοναρχία έτσι κι αλλιώς, γεγονός που σημαίνει ότι στα δύσκολα δεν ήταν εκεί να τον στηρίξουν.

Η Μέγκαν στάλθηκε σε μικρή ηλικία σε σχολή θεάτρου, στο Χόλιγουντ, από την οποία είχαν περάσει η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Τζούντι Γκάρλαντ. Φοίτησε στο ιδιωτικό, ανεξάρτητο Ρωμαιοκαθολικό Σχολείο Θηλέων Immaculate Heart High School στο Λος Άντζελες και το 2003 αποφοίτησε με πτυχίο στην Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Northwestern, όπου υπήρξε μέλος της αδελφότητας Κάππα Κάππα Γάμα. Μια κλασική Αμερικανίδα έφηβη δηλαδή. Και σαν τέτοια, άρχισε πολύ σύντομα να βγάζει τα δικά της χρήματα. Ήταν -και παραμένει, όπως απέδειξε- μια γυναίκα ανεξάρτητη και χειραφετημένη. Δεν την ενδιέφεραν τα χρήματα του Χάρι, έχει δικά της και αν συνέχιζε την καριέρα της στην υποκριτική, θα έβγαζε και περισσότερα. Είναι δεδομένο, έχει άστρο και είναι φανερό.

​Μετά ήρθαν τα ακόμα πιο δύσκολα: Η Μέγκαν εκφράζει με κάθε ευκαιρία τις φεμινιστικές της πεποιθήσεις, καλλιεργημένες από την παιδική της ηλικία στο Λος Άντζελες. Δραστηριοποιείται στον ΟΗΕ στο θέμα της θέσης των γυναικών. Σε ομιλία της το 2015, κατά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, καλούσε τις γυναίκες να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί: «Οι γυναίκες πρέπει να έχουν θέση στο τραπέζι και σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τους το αρνούνται, τότε πρέπει να φτιάχνουν το δικό τους τραπέζι», είχε πει. Όταν τα άκουσε αυτά η Ελισάβετ, λογικά της σηκώθηκε η τρίχα. Η γυναικεία χειραφέτηση είναι για τον οίκο των Ουίνσορ ένα θέμα τόσο οικείο, όσο για τους περισσότερους από εμάς η αστροφυσική. Λογικό: Η γυναίκα αν δεν υπηρετεί τον άντρα, υπηρετεί την οικογένεια, το θρόνο, το λαό. Αυτός είναι ακρογωνιαίος λίθος του θεσμού της βασιλείας.

Όσο η Μέγκαν σπούδαζε και έκανε καριέρα, ο Χάρι άλλαξε αρκετά σχολεία στο Λονδίνο, πριν γίνει δεκτός στο Ίτον, μετά έκανε ένα διάλειμμα στην Αυστραλία και εν τέλει έκανε μία πετυχημένη στρατιωτική καριέρα, ολοκληρώνοντας δύο θητείες στο Αφγανιστάν, την ώρα που η Μέγκαν έκανε τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική. Στην αρχή της καριέρας της, η Μέγκαν Μαρκλ είχε μια αρκετά σοβαρή σχέση με τον Τρέβορ Ένγλεσον, η οποίος μετά από 7 χρόνια κατέληξε σε γάμο το 2011. Δεν τα βρήκαν, μακροπρόθεσμα, και χώρισαν δύο χρόνια αργότερα. Σε γενικές γραμμές μικρό το κακό, δεν είχαν και παιδί εξάλλου.

Μόνο που για τους Βρετανούς μονάρχες, το θέμα του διαζυγίου είναι μείζον. Μια σχέση με διαζευγμένη γυναίκα στέρησε από τον Εδουάρδο τον Η' το θρόνο.

Για το Χάρι όλα αυτά ήταν μακρινός θόρυβος εκείνο το βράδυ που είδε για πρώτη φορά τη Μέγκαν στο Soho. Δεν ήταν μόνο η εξωτερική της εμφάνιση, που ομολογουμένως είναι πολύ γοητευτική. Ήταν και το γεγονός ότι -ακτιβιστής και ο ίδιος- βρήκε πολλά και ενδιαφέροντα να πει μαζί της. Επιτέλους γνώριζε μια γυναίκα διαφορετική από τα κορίτσια του Τσέλσι και της βρετανικής αριστοκρατίας, τα προορισμένα για έναν καλό γάμο.

Τη βομβάρδισε με μηνύματα. Ήθελε να την ξαναδεί. Άρχισαν να βγαίνουν, η Μέγκαν αποφάσισε να περάσει όλο το καλοκαίρι στο Λονδίνο και αποχαιρετίστηκαν το Σεπτέμβρη, καθώς εκείνη έμενε μόνιμα και εργαζόταν στο Τορόντο, ενώ η βάση του Χάρι ήταν, προφανώς, το Λονδίνο.

Ο αποφασισμένος πρίγκιπας

Οι παπαράτσι καιροφυλακτούσαν, τους τσάκωσαν μαζί, η είδηση βγήκε στα ταμπλόιντ και ο Χάρι έκανε κάτι σπάνιο για τον ίδιο: Παραδέχτηκε γρήγορα, με επίσημη ανακοίνωση, τη σχέση του με τη Μέγκαν Μαρκλ και ζήτησε ευγενικά από τον Τύπο να «μην παίζει με τις ζωές τους». Ο Χάρι έχει αλλεργία στον Τύπο: θεωρεί ακόμα ότι οι παπαράτσι σκότωσαν τη μητέρα του.

Μετά, άρχισαν να πηγαινοέρχονται και κυρίως να πηγαίνει εκείνος στο Τορόντο για να τη δει. Εκεί ήταν πιο άνετοι και δεν τους κυνηγούσαν οι φωτογράφοι.

«Είμαστε ζευγάρι. Είμαστε ερωτευμένοι. Είμαι σίγουρη ότι θα έρθει μια στιγμή που θα βγούμε μπροστά και θα παρουσιαστούμε και θα έχουμε ιστορίες να πούμε, αλλά ελπίζω να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή είναι η δική μας στιγμή. Είναι για εμάς. Εν μέρει είναι αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο, το ότι είναι μόνο δική μας. Αλλά είμαστε ευτυχισμένοι. Προσωπικά, λατρεύω μια μεγάλη ιστορία αγάπης», έλεγε λίγο αργότερα η Μαρκλ στο Vanity Fair.

Προφανώς δεν το είπε από το κεφάλι της. Ο Χάρι συμφωνούσε και η ίδια ήξερε ότι θέλει να την παντρευτεί, όσο κι αν έπρεπε να περάσει από τις συμπληγάδες Παλατιού και Βρετανικών ΜΜΕ για να το κάνει.

Και την παντρεύτηκε.

Και η φωτογραφία της Ελισάβετ να την κοιτάει στραβά την ώρα του γάμου τους, είναι οι χίλιες λέξεις που θα μπορούσαν να γραφτούν γι αυτόν...

Και μετά...

Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, όπως λένε στο τέλος των παραμυθιών;

Όχι ακριβώς. Ορθώς κάποιοι καταλογίζουν στη Μέγκαν ότι «ήξερε που έμπαινε», από την άλλη όλες οι βασιλικές νύφες «ήξεραν που έμπαιναν» και ελάχιστες άντεξαν, ακόμα κι εκείνη η Νταϊάνα που ήταν γεννημένη και μεγαλωμένη μέσα στη βρετανική αριστοκρατία του αυστηρού πρωτοκόλλου. Πέρα από τη διαρκή πίεση του παλατιού να κάνει τα πράγματα «όπως πρέπει», η Μαρκλ είχε να αντιμετωπίσει το μνησίκακο κυνηγητό του βρετανικού Τύπου, που δεν της συγχώρησε ποτέ ότι κατάφερε να γίνει δούκισσα του Σάσεξ.

Κάθε της κίνηση ήταν στο μικροσκόπιο. Που πήγε, γιατί πήγε, πώς πήγε, πόσα ξόδεψε, πώς μίλησε, πόσο χαμηλά έσκυψε στην υπόκλιση. Και, κάθε λίγο και λιγάκι, οι παλιές ιστορίες, ο πατέρας και τα δήθεν γυμνά από το Suits, κρεμασμένα στα μανταλάκια. Ήταν δεδομένο ότι η Μέγκαν δεν θα το άντεχε μακροπρόθεσμα. Ιδιαίτερα μετά τη γέννηση του παιδιού της.

Το υπέροχο και μοναδικό παραμυθένιο σε όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι ο Χάρι στάθηκε στο πλευρό της και τη στήριξε. Και εξακολουθεί να τη στηρίζει.

Οι δύο τους θα βγάλουν πολλά χρήματα, έχουν όλα τα συστατικά του ζευγαριού που ο κόσμος δεν θα σταματήσει ποτέ να ασχολείται μαζί του. Δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα της Ελισάβετ κι αυτό είναι που τρελαίνει τη δεύτερη. Κι ο Χάρι δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη τους τίτλους, έχει εδώ και πολλά χρόνια χαράξει το δικό του μονοπάτι, με τον ακτιβισμό και την αγάπη του για τη φύση.

Θα τελειώσει η μοναρχία με αυτήν την κρίση;

Όχι βέβαια. Ούτε καν θα εκσυγχρονιστεί. Υπάρχουν οι πολύ πρόθυμοι και συντηρητικοί Ουίλιαμ και Κέιτ για να τη στηρίξουν.

Και κάπως έτσι, θα ζήσουν πράγματι αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

Πηγή φωτογραφιών: apimages.com