Η ιστορία της θυμίζει πολύ κάτι που είχε πει στο παρελθόν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή της ότι για πολλά χρόνια ζούσε σε ένα σπίτι στο οποίο δεν είχε καν ψυγείο, επειδή δεν είχε χρήματα για να αγοράσει. Όμως, εκείνη επέμενε. Και τα κατάφερε να κάνει τελικά αυτό που ήθελε.

Η Olivia Colman και η δική μας Καρυοφυλλιά, είναι αναμφίβολα δύο σπουδαίες ηθοποιοί, αυτό είναι το ένα κοινό τους. Το άλλο είναι η επιμονή στο στόχο τους, που τελικά έφερε και την επιτυχία.

Όταν η Olivia Colman σηκώθηκε για να παραλάβει το πρώτο της Όσκαρ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν ποια είναι. Και στο ελληνικό κοινό, εξάλλου, θα ήταν ελάχιστα γνωστή, εάν δεν ήταν μια από τις αγαπημένες πρωταγωνίστριες του Γιώργου Λάνθιμου. Το Όσκαρ και η αναγνώριση ήρθαν για την Κόλμαν στα 45 της χρόνια. Και ο δρόμος της για την κορυφή ήταν ένας δρόμος στρωμένος με δυσκολίες, πείσμα και επιμονή.

Η συλλογή με τα βραβεία πάνω από το τζάκι της χαρισματικής ηθοποιού αριθμεί ήδη δύο Χρυσές Σφαίρες, τρία BAFTA και πλέον ένα Όσκαρ: αυτό που της χάρισε η ερμηνεία της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη», στην οποία έπαιξε με αριστουργηματικό τρόπο τη βασίλισσα Άννα.

Το κασέ της εν πολλοίς άγνωστης Colman, ήδη εκτοξεύτηκε και η ίδια μπήκε στο club των πιο ακριβοπληρωμένων ηθοποιών της Βρετανίας, κάτι που αναμφίβολα της αξίζει. Η Colman βρίσκεται πλέον έτη φωτός μακριά από το φτωχικό παρελθόν της, κατά το οποίο έκανε δουλειές του ποδαριού, ζούσε φιλοξενούμενη σε σοφίτες φίλων και έψαχνε πενταροδεκάρες κάτω από τον καναπέ για να αγοράσει μία και μοναδική πατάτα για να φάει για βραδινό.

Η Olivia Colman ήταν εξαρχής αποφασισμένη να πετύχει σε αυτό που ήθελε. Αναγκάστηκε να κάνει ένα σωρό δουλειές άσχετες με την κλίση της στο ξεκίνημα της καριέρας της, προκειμένου να επιβιώσει, αλλά αυτό δεν την απέτρεψε ποτέ από το να συνεχίσει την προσπάθεια. Παρά το γεγονός ότι αυτό που ήθελε πάντα ήταν να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο, η Κόλμαν δεν έχανε το κουράγιο της και προσπαθούσε να αντλήσει ικανοποίηση από όλα τα επαγγέλματα που δοκίμαζε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της καθαρίστριας και της γραμματέα.

«Δεν ήμουν καλή ως γραμματέας, αν και ήμουν αρκετά χαρωπή», έχει παραδεχτεί η Κόλμαν σε συνέντευξή της. Αντίθετα, στην δουλειά της καθαρίστριας ομολογεί ότι οι επιδόσεις της ήταν πολύ καλύτερες. «Περνούσα χρόνια χωρίς δουλειά ηθοποιού. Ήταν ένα δύσκολο διάστημα. Πάντως όταν δούλευα ως καθαρίστρια ήμουν πολύ χαρούμενη. Έδινα τον καλύτερο εαυτό μου. Καθάριζα ντουλάπια, το πάνω μέρος από φωτιστικά, δεν άνοιγα ποτέ συρτάρια. Πάντως αυτό που ήθελα πιο πολύ στον κόσμο ήταν να μπορέσω κάποτε να γράψω το επάγγελμα "ηθοποιός" στο διαβατήριό μου».
Η οικονομική ανέχεια της Colman και του σημερινού συζύγου της Εντ Σινκλέρ, όταν μετακόμισαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο από το Μπρίστον το 1998, ήταν τέτοια που συχνά δεν είχαν χρήματα ούτε για φαγητό. «Ήμασταν κι οι δύο απένταροι. Θυμάμαι κάποτε ψάχναμε στο σπίτι για πενταροδεκάρες και καταφέραμε να βρούμε μερικά νομίσματα κάτω από τον καναπέ, που έφταναν για να μοιραστούμε μια πατάτα για βραδινό».

“Θα πετύχω!”

Η Olivia Colman ήταν τυχερή στην επιλογή συντρόφου. Ο σύζυγός της τη στήριξε σε όλη της την πορεία και μοιράστηκε μαζί της την ανέχεια, προκειμένου εκείνη να μπορεί να συνεχίσει να κυνηγάει το όνειρό της. Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς κατά μια εκδοχή, κατά μια άλλη τους επίμονους. Στη δική τους περίπτωση υπήρξε συνδυασμός των δύο κι έτσι η τύχη τους χαμογέλασε όταν ο σύζυγος της ηθοποιού κληρονόμησε κάποια χρήματα και κατάφεραν να ορθοποδήσουν, οριακά όμως. Για καιρό η μοίρα τους εξακολούθησε να παραμένει αβέβαιη, με την Colman να σκέφτεται ακόμα και να σπουδάσει νοσηλευτική για να έχει ένα πιο σίγουρο εισόδημα. Το όνειρο παρέμενε όμως και δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησής του:


«Για να είμαι ειλικρινής, πάντα ονειρευόμουν να κρατήσω ένα Όσκαρ, όμως προσπαθώ να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, να μην ενθουσιαστώ. Είναι χαζό! Πόσες είναι οι πιθανότητες να νικήσω; Δεν θέλω να απογοητευτώ. Είμαι μαμά, σύζυγος, φίλη. Είμαι πολλά πράγματα εκτός από κάτοχος Όσκαρ. Έχω δει ανθρώπους να το χάνουν αλλά εγώ θέλω να παραμείνω λογική», είχε πει λίγες μέρες πριν την τελετή των Όσκαρ, δείχνοντας ότι ο προσγειωμένος τρόπος που αντιμετώπισε τις δυσκολίες μόνο τυχαίος δεν ήταν.

Δεν σταμάτησε να πατάει γερά στη γη

Η 45χρονη πρωταγωνίστρια γεννήθηκε στο Νόριτς της Βρετανίας από μια μεσοαστική οικογένεια και γνώρισε το συγγραφέα Εντ Σινκλέρ όταν ήταν και οι δύο φοιτητές. Έχουν αποκτήσει μαζί 3 παιδιά. Όταν ήταν μικρή, ήθελε να γίνει δασκάλα, καθώς λατρεύει τα παιδιά, αλλά όταν γνώρισε τον Σινκλέρ αποφάσισε να τον ακολουθήσει στα μαθήματα υποκριτικής που έκανε. Εκεί ήταν που ανακάλυψε ότι η πραγματική της αγάπη στη ζωή είναι η υποκριτική. Η Μέριλ Στριπ την έχει χαρακτηρίσει «χαρισματική ηθοποιό», οι δύο τους βρέθηκαν μαζί στο «The Iron Lady» και η επόμενη δουλειά της, που το βρετανικό κοινό περιμένει με αγωνία είναι η ενσάρκωση της Βασίλισσας Ελισάβετ στη σειρά «The Crown» (στον 3ο και 4ο κύκλο).

H ηθοποιός νιώθει πολύ πιεσμένη όταν τη φωτογραφίζουν οι παπαράτσι, κάτι που δεν της συμβαίνει συχνά γιατί τις περισσότερες φορές δεν την αναγνωρίζουν. Εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις της για την πολιτική και δηλώνει «ερημίτισσα» καθώς αποφεύγει τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Ευαισθητοποιημένη σε θέματα ψυχικής υγείας, έχει μιλήσει δημόσια για την επιλόχειο κατάθλιψη από την οποία υπέφερε μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Είναι ενεργή σε ζητήματα αφύπνισης των γυναικών κατά της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ασχολείται με την επιμόρφωση του κοινού σε θέματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα διαδικτυακό “κίνημα” στη Βρετανία, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητάνε επίμονα να γίνει η Olivia Colman ο επόμενος... Τζέιμς Μποντ. Είναι μάλλον απίθανο να πάρουν οι παραγωγοί του διάσημου franchise μια τέτοια απόφαση, να δώσουν δηλαδή το ρόλο του πράκτορα σε μια γυναίκα, όμως η αλήθεια είναι ότι σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο, θα της πήγαινε πολύ.

Μπορεί να μην γίνει ποτέ Μποντ, όμως το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος για την κορυφή δεν έχει σταματήσει για τη γυναίκα που κάποτε καθάριζε σπίτια και στα 45 της έκανε όλον τον πλανήτη να υποκλιθεί μπροστά της.