Η Μελάνια Τραμπ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ας της το αναγνωρίσουμε επιτέλους

Από τη Σλοβενία στο Λευκό Οίκο,  οι επίμαχες γυμνές φωτογραφίες και η τελειωμένη σχέση με τον Τραμπ.

Η Μελάνια Τραμπ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ας της το αναγνωρίσουμε επιτέλους

Από τη στιγμή που βγήκε στο προσκήνιο, ακόμα και πριν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, η Μελάνια δέχεται μόνο κριτική. Τι φοράει, γιατί το φοράει, τι λέει ή δεν λέει, γιατί είναι τόσο όμορφη, και τελικά πώς τολμάει να είναι Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ;

Η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές του ίδιου του Τραμπ, που δεν είναι και δύσκολο να διαφωνείς, η μόνη που έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στο Λευκό Οίκο τα τελευταία χρόνια είναι η Μελάνια. Μιλάει σπάνια και πολύ καλά κάνει, εμφανίζεται μόνο όταν πρέπει και πάντα όπως πρέπει, έχει σταθεί “βράχος” δίπλα σε ένα σύζυγο με τον οποίο οι πληροφορίες τη θέλουν να κοιμάται όχι μόνο σε χωριστά κρεββάτια αλλά και σε χωριστούς ορόφους, αγνοεί τις κριτικές και τα πικρόχολα σχόλια και τελικά αν υπάρχει κάτι που θα μείνει ως “συν” από τη διακυβέρνηση Τραμπ, αυτό μάλλον θα είναι η σύζυγός του.

Η τελειωμένη σχέση – Κάτι καθόλου παράξενο

Το βιβλίο με τίτλο «Free Melania», της Κέιτ Μπένετ, μόλις κυκλοφόρησε και οι αποκαλύψεις για τη σχέση της Μελάνια Τραμπ με το σύζυγό της αλλά και τη προγονή της, Ιβάνκα, οι περιπέτειες της υγείας της, αλλά και το παρασκήνιο γύρω από τις γυμνές της φωτογραφίες, κάνουν το γύρο του κόσμου.

Η συγγραφέας επιβεβαιώνει τις φήμες που θέλουν το προεδρικό ζευγάρι να κοιμάται όχι μόνο σε χωριστές κρεβατοκάμαρες αλλά και σε διαφορετικό όροφο του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ κοιμάται στο δεύτερο και η Μελάνια στον τρίτο, στο χώρο που παλαιότερα έμενε η μητέρα της Μισέλ Ομπάμα, Μάριαν Ρόμπινσον. Η πρώτη κυρία έχει φτιάξει μια σουίτα με μπουντουάρ για να χτενίζεται και να μακιγιάρεται για τις δημόσιες εμφανίσεις της. Στις οποίες δεν αφήνει να φανεί τίποτα απ' όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου. Η Μελάνια δείχνει αποφασισμένη να το “βγάλει πέρα”. Με όποιο κόστος για την ίδια. Και το κόστος είναι μεγάλο, αν μη τι άλλο καθώς η ίδια βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο “αποκαλύψεων”, που ελάχιστα την τιμούν και την κολακεύουν.

Ένα από τα πιο πιπεράτα κομμάτια του βιβλίου είναι αυτό που αφορά τη σχέση της Μελάνια με την Ιβάνκα, την αγαπημένη κόρη του Τραμπ, με την οποία δεν τα πηγαίνουν καλά, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Ιβάνκα, η οποία εμφανίζεται συχνά στο πλευρό του πατέρα της με ύφος «πρώτης κυρίας». Η σχέση με την Ιβάνκα ήταν δύσκολη εξαρχής και η μικρή ήταν μια από εκείνους που θεωρούσαν ότι ο Τραμπ δεν έπρεπε να έχει παντρευτεί την “αμφιβόλου ηθικής” Μελάνια. Μια ηθική που, όπως αποκαλύπτεται ίσως έβαλε το χεράκι του και ο ίδιος ο Τραμπ προκειμένου να τεθεί εν αμφιβόλω.

Οι γυμνές φωτογραφίες

Η Μελάνια είδε τις γυμνές της φωτογραφίες να δημοσιεύονται από τη Νew York Post, τον Ιούλιο του 2016. Η ίδια υποπτεύεται ότι πίσω από τη δημοσίευση των φωτογραφιών -που τραβήχτηκαν το 1996- βρίσκεται ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, ο οποίος κρίθηκε στα μέσα Νοεμβρίου ένοχος για παρακώλυση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και πολλοί πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Τραμπ ήταν αναμεμειγμένος στη διαρροή, για να στρέψει μακριά του τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας που είχε προσελκύσει λόγω της διαμάχης του με την οικογένεια ενός Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η Μελάνια «εξακολουθεί να αρνείται να πιστέψει» ότι ο άνδρας της έπαιξε κάποιο ρόλο στη δημοσίευση των φωτογραφιών. Είναι μια περίπτωση ανάλογη με εκείνη της Τζάκι Κένεντι, με την οποία πολλοί συγκρίνουν τη Μελάνια: Όταν είχαν διαρρεύσει οι δικές της γυμνές φωτογραφίες, υπαίτιος ήταν ο τότε σύζυγός της, Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος ήθελε απλώς να τη χειριστεί...

Η αλήθεια είναι ότι οι ομοιότητες της Μελάνια με τη Τζάκι υπάρχουν και δεν εξαντλούνται στην κομψότητα. Και οι δύο ήταν στο πλευρό ενός πολύ προβεβλημένου Προέδρου, ο οποίος δεν σεβόταν ιδιαίτερα την προσωπική τους σχέση και όμως παρέμειναν στους γάμους τους σαν να μην τρέχει τίποτα...

Από τη Σλοβενία στο Λευκό Οίκο

Οι γονείς της Μελάνια ήταν η Αμαλία και ο Βίκτωρ Κνάους, ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων και καταγόταν από το Ραντέτσε. Η μητέρα της καταγόταν από την περιοχή της Ράκα και ήταν μοδίστρα. Η Μελάνια μεγάλωσε στη Σέβνικα και έχει δυο αδέρφια. Τα φοιτητικά της χρόνια τα έζησε στη Λουμπλιάνα, όπου παρακολούθησε Σχολή Δεύτερης Ευκαιρίας στον τομέα της φωτογραφίας και του σχεδίου και συνέχισε στο πανεπιστήμιο της πόλης για έναν χρόνο αλλά δεν τελείωσε ποτέ, και αντ' αυτού στράφηκε στο προφανές λόγω της εμφάνισής της: το modelling.

Εργάστηκε ως μοντέλο από την ηλικία των 5 ετών, έχοντας κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε διαφημίσεις στην ηλικία των 16. Στην ηλικία των 18 ήρθε σε επικοινωνία με πρακτορείο μοντέλων στο Μιλάνο. Το 1992 ήταν υποψήφια στο διαγωνισμό που έγινε στην χώρα της, για τον τίτλο της Εμφάνισης της Χρονιάς και μπήκε στην πρώτη τριάδα. Συνέχισε την καριέρα της σε οίκους μόδας στο Παρίσι και το Μιλάνο μέχρι που, το 1996, αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Το Νοέμβριο του 2016, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, αποκάλυψε πως η Μελάνια είχε εργαστεί παράνομα στις ΗΠΑ και γι αυτό διώχθηκε από αυτές. Τελικά, κατάφερε, το 2001, να πάρει την πολυπόθητη Πράσινη Κάρτα, με ασαφή τρόπο, κάτι που την καταδιώκει ως σήμερα.

Το κεφάλαιο Τραμπ

Η γνωριμία τους έγινε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, το 1998. Ο Τραμπ ήταν ήδη σε διάσταση από την τότε σύζυγό του Μάρλα Μέιπλς και πρότεινε στη Μελάνια να του δώσει τον αριθμό τηλεφώνου της. Εκείνη αρχικά αρνήθηκε. Μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και για ένα διάστημα η σχέση ήταν κοινό μεν, μυστικό δε. Η επίσημη αποκάλυψη έγινε το 2001 και το 2005 παντρεύτηκαν, προς μεγάλη έκπληξη όλων, στο Palm Beach. Στις 20 Μαρτίου 2006 γεννήθηκε ο γιος τους Μπάρον Γούιλιαμ Τραμπ.

Ο ρόλος της στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ήταν περιορισμένος. Αναγκαστικά. Τη μοναδική φορά που βγήκε να μιλήσει δημόσια, ο λόγος της ήταν απλώς μια κόπια προηγούμενου λόγου της Μισέλ Ομπάμα. Κατακρίθηκε σφοδρά και όλοι είπαν το ίδιο πράγμα: «Καλύτερα απλώς να στέκεται εκεί και να μην μιλάει». Ο άνθρωπος που είχε συγγράψει το λόγο, βοηθός του Τραμπ, απολογήθηκε, αλλά αυτό λίγο καλό έκανε στη Μελάνια, η οποία αναγκάστηκε έκτοτε να περιοριστεί στο ρόλο της σιωπηλής Πρώτης Κυρίας, που απλώς ντύνεται πολύ κομψά και στέκεται με άνεση στα 12ποντα τακούνια της. Παρόλα αυτά, όσοι ξέρουν τη Μελάνια λένε ότι η ίδια είναι πολύ παραπάνω απ' αυτό και θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ περισσότερα ως Πρώτη Κυρία, από το να στολίζει με χάρη το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ο περιορισμένος ρόλος της δεν οφείλεται σε δικούς της περιορισμούς, λένε οι ίδιοι άνθρωποι, αλά στον Τραμπ, ο οποίος λόγω χαρακτήρα και πεποιθήσεων αναφορικά με το γυναικείο φύλλο, έχει περιορίσει και συρρικνώσει την εικόνα της Μελάνια σε αυτή της “όμορφης αλλά αμίλητης, άβουλης κούκλας”.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ένα και θα περιμένουμε ένα ή και πέντε χρόνια για να απαντηθεί: Τι θα κάνει η Μελάνια όταν δεν θα πρέπει πλέον να παίζει ένα ρόλο, όταν τελειώσει η θητεία του συζύγου της στο Λευκό Οίκο;

Ίσως, τελικά, αποκτήσει την υπόσταση που της αναλογεί.