Η Angelina Jolie στον καλύτερο ρόλο της ζωής της

Η star που κατάφερε να γίνει πρότυπο για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Angelina Jolie στον καλύτερο ρόλο της ζωής της

Μπορεί τα ΜΜΕ και το κοινό διεθνώς να απασχολούνται -και να ασχολούνται- πολύ περισσότερο με την προσωπική της ζωή και ιδιαίτερα με το διαζύγιό της από το Μπραντ Πιτ, όμως η πολυπρόσωπη Αντζελίνα Τζολί, φαίνεται ότι μέσα από αυτό που χαρακτήρισε και η ίδια ως “μια από τις δυσκολότερες στιγμές στη ζωή της” βρήκε τη δύναμη να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο στο φιλανθρωπικό και ακτιβιστικό της έργο. Και μάλλον θα είναι αυτό που θα την αφήσει στην ιστορία.

Η Ατζελίνα Τζολί είναι μια γυναίκα που μπορεί άνετα κανείς να “κόψει” τη ζωή της στα δύο: Η μία είναι αυτή πριν το 2000 και η άλλη είναι η σημερινή. Στην πρώτη ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι που είχε έντονη εφηβεία, συχνά προκαλούσε με τη συμπεριφορά της και τις σχέσεις της, όλοι μιλούσαν για τους γάμους, τα τατουάζ, τους ρόλους και την τελευταία (ή την επόμενη γυμνή της εμφάνιση). Μετά το 2000, όμως, η Τζολί είδε τα πράγματα αλλιώς και μεταλλάχτηκε σε σταρ της φιλανθρωπίας και του ακτιβισμού με υψηλά αποθέματα ανθρωπισμού και διαρκή δράση. Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το διαζύγιό της από το Μπραντ Πιτ, η δράση αυτή κορυφώνεται, ίσως επειδή η ίδια το έχει ανάγκη, ίσως επειδή για μια ακόμη φορά με το χωρισμό αυτό, βούτηξε στα βαθιά νερά της ανθρώπινης ματαιότητας, στα οποία κολυμπάει από παιδί...

Ένας ρόλος με περιεχόμενο

Όταν ξεκίνησαν όλα αυτά, η Τζολί ήταν ήδη πολύ επιτυχημένη, βραβευμένη με Όσκαρ και πάμπλουτη. Και μετά έγινε κάτι και άλλαξαν όλα: «Άρχισα να ταξιδεύω και να συνειδητοποιώ ότι υπήρχαν τόσα πολλά που δεν γνώριζα», έχει πει στο παρελθόν στο National Geographic, προσθέτοντας ότι έπαθε σοκ από την ακραία ανισότητα του πλούτου και των φυσικών πόρων στον κόσμο.
Τον Αύγουστο του 2001 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, μια τιμητική διάκριση που αρχικά είχε μάλλον γίνει για λόγους δημοσιότητας, αλλά για την ίδια ήταν η στιγμή που η μετάβαση από την απρόσεκτη και ζωηρή ηθοποιό στην φιλάνθρωπο σταρ άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Η Τζολί αποφάσισε να δώσει περιεχόμενο στο ρόλο αυτό και να μην τον πάρει αψήφιστα. Συμμετείχε σε αποστολές του ΟΗΕ, που παρέχουν βοήθεια σε γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο, επισκέπτονται φτωχές περιοχές, στρατόπεδα προσφύγων, ή μεταναστών. Παράλληλα άρχισε να υιοθετεί παιδιά, τρία συνολικά πέρα από τα τρία που απέκτησε με τον Μπραντ Πιτ. Έγινε πρότυπο. Με πολλαπλούς τρόπους. Ανάμεσα σε αυτούς και για πολλές γυναίκες καθώς μερικά χρόνια αργότερα υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή για να μπορέσει να αποφύγει την ανάπτυξη καρκίνου των μαστών, καθώς φέρει το σχετικό επικίνδυνο γονίδιο. Λίγο αργότερα αφαίρεσε και τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες της, ώστε να είναι σίγουρη ότι τα παιδιά της δεν θα τη χάσουν, τουλάχιστον από αυτό. Το έκανε και μίλησε γι' αυτό με θάρρος, επειδή ήθελε κι άλλες γυναίκες να μπορέσουν να παραδειγματιστούν και να πάρουν την απόφαση αν έπρεπε.
Το 2008 ανακηρύχθηκε η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στο Χόλιγουντ κερδίζοντας 15.000.000 με 20.000.000 δολάρια για κάθε της ταινία. Το 2010 αποφάσισε να ασχοληθεί και με την σκηνοθεσία, όπου δεν τα πήγε και άσχημα.
Παράλληλα, όμως, συνέχισε τα ταξίδια της σε μέρη του πλανήτη που πλήττονται και να φωτογραφίζεται με μικρά παιδιά. Ως σήμερα συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο με κάθε ευκαιρία. Πριν από δύο χρόνια είχε έρθει και στην Ελλάδα, ως Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για να δει από κοντά την κατάσταση των προσφύγων και να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο για να επισκεφθεί στρατόπεδα προσφύγων, έχει αρνηθεί ρόλους προκειμένου να μπορεί να έχει χρόνο γι αυτή τη δραστηριότητα, έχει αρθρογραφήσει σε μεγάλα έντυπα υπέρ της ανάγκης για δράσης, έχει πάει μέχρι και τα παιδιά της σε στρατόπεδα στην Ιορδανία για να δουν από κοντά τα προσφυγόπουλα.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απλώς ένας ακόμα ρόλος που έμαθε να παίζει καλά. Πιθανότατα, όμως, δεν είναι έτσι. «Δεν ξέρω πολλά για το πεπρωμένο, αλλά είμαι σίγουρη ότι είμαι σε μετάβαση. Επιστρέφω στον εαυτό μου. Γιατί τον τελευταίο καιρό ήμουν λίγο χαμένη», είχε πει πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή της και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ήταν στο τέλος της σχέσης μου με τον Μπραντ και μετά όταν χωρίσαμε. Ήταν περίπλοκο, δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου πια και γινόμουν, πώς να το πω, μικρότερη, ασήμαντη, ακόμα κι αν δεν το έδειχνα. Ήμουν βαθιά στενοχωρημένη, ήμουν πληγωμένη. Από την άλλη, ήταν ενδιαφέρον το να πέσω σε αυτή την ταπεινότητα και την αίσθηση ασημαντότητας. Είναι ένα μάθημα, το οποίο προσπαθώ να περάσω και στα παιδιά μου, την ιδέα της ανανέωσης και, μέσα από όλα αυτά, την έννοια της χαράς. Έπρεπε να ανακαλύψω από την αρχή, τη χαρά», είπε.

Μια χαρά που για την ίδια προκύπτει και από τη βοήθεια προς τους άλλους. Μια βοήθεια που χρειάστηκε και η ίδια όταν ήταν παιδί και βρέθηκε αβοήθητη στο λαμπερό κόσμο του θεάματος, με βαριά εφηβική κατάθλιψη και πολύ κακές σχέσεις με τον πατέρα της.

Η δυσλειτουργική εφηβεία και η κακή σχέση με τον πατέρα της

Η Αντζελίνα γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1975 στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Είναι κόρη του γνωστού ηθοποιού, Τζον Βόιτ και της Μαρσελίν Μπερθράντ. Ο αδερφός της είναι ο επίσης ηθοποιός, Τζέιμς Χέβεν. Οι νονοί της είναι οι ηθοποιοί, Τζάκλιν Μπίσετ και Μαξιμίλιαν Σελλ. Το 1976, μετά τον χωρισμό των γονιών της, η ίδια και ο αδερφός της έζησαν με την μητέρα τους, η οποία είχε εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της ως ηθοποιός προκειμένου να μεγαλώσει τα παιδιά της. Η Αντζελίνα έχει δηλώσει ότι από μικρή παρακολουθούσε ταινίες με την μητέρα της και έτσι αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Στα 14, η Αντζελίνα άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο, κυρίως στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Όπως έχει πει η ίδια, πέρασε κατάθλιψη σε όλη της την εφηβεία, επειδή οι συμμαθητές της την κορόιδευαν καθώς ήταν εξαιρετικά αδύνατη, λεπτή και φορούσε γυαλιά και σιδεράκια. Αυτός ήταν και ο λόγος που λίγο αργότερα, η Αντζελίνα άρχισε να φοράει μαύρα, έκανε τατουάζ και στα 20 ξεκίνησε να παίρνει ναρκωτικά από τα οποία απεξαρτήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Η Αντζελίνα δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με τον πατέρα της κι αυτό γιατί η αιτία διαζυγίου των γονιών της ήταν οι απιστίες του. Το 2001, προσπάθησαν να συμβιβαστούν μέσα από τη συνεργασία τους στην ταινία “Lara Croft: Tomb Raider”, αλλά η σχέση τους δεν διορθώθηκε ποτέ. Τον Ιούλιο το 2002, η ίδια υπέβαλε αίτηση να μειωθεί από την ταυτότητα της το επίθετο του πραγματικό της επίθετο “Βόιτ” αλλά ο πατέρας της ισχυρίζονταν οτι η κόρη του έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Γάμοι, υιοθεσίες και η αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο και στην προσωπική της ζωή, η οποία ήταν -το λιγότερο- ταραχώδης. Παντρεύτηκε το Βρετανό ηθοποιό, Τζόνι Λι Μίλλερ στις 28 Μαρτίου 1996 και χώρισαν στις 3 Φεβρουαρίου 1999. Μετά το χωρισμό της, η Τζολί έκανε μια σύντομη σχέση με το μοντέλο και ηθοποιό, Τζένη Σιμίζου (Jenny Shimizu) και δήλωσε ότι θα μπορούσε να την είχε παντρευτεί αν δεν παντρευόταν τον Τζόνι. Το 2003, η Τζολί ρωτήθηκε αν είναι bisexual και απάντησε “φυσικά”. Στις 5 Μαΐου 2000, παντρεύτηκε με τον ηθοποιό, Μπίλι Μπομπ Θόρντον στο Λας Βέγκας με τον οποίο υιοθέτησαν τον Μάντοξ, το 2002 αλλά χώρισαν στις 27 Μαΐου 2003.

Το 2005, γνώρισε τον Μπραντ Πιτ στα γυρίσματα της ταινίας, “Ο Κύριος και η Κυρία Σμιθ”, στην οποία συμπρωταγωνιστούσαν. Εκείνος ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό, Τζένιφερ Άνιστον. Τον Ιανουάριο του 2005 οι Μπραντ και Τζένιφερ δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χωρίσουν. Ένα χρόνο αργότερα, αφού βγήκε το διαζύγιο Άνιστον-Πιτ, η Τζολί επιβεβαίωσε την σχέση της μαζί του αλλά και ότι περιμένει του πρώτο τους παιδί. Στις 23 Αυγούστου 2014, η Αντζελίνα και ο Μπραντ παντρεύτηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην νότια Γαλλία.

Τον Ιούλιο το 2005, οι Τζολί-Πιτ ταξίδεψαν στην Αιθιοπία οπού εκεί η Αντζελίνα υιοθέτησε ένα 6 μηνών κοριτσάκι, την Ζαχάρα Μάρλει. Η Ζαχάρα γεννήθηκε ως Γιεμσράχ τον Ιανουάριο του 2005. Η βιολογική μητέρα της Ζαχάρα θέλησε να την πάρει πίσω αλλά αναθεώρησε. Το Δεκέμβριο του 2005 ο Μπραντ Πιτ δήλωσε ότι θέλει να υιοθετήσει τα παιδιά της Τζολί, Μάντοξ και Ζαχάρα ενώ τον Ιανουάριο το 2006, δικαστής στην Καλιφόρνια τους έδωσε την άδεια να αλλάξουν τα επίθετα των παιδιών σε Τζολί-Πιτ. Τον Μάιο του 2006, η Αντζελίνα γέννησε το πρώτο τους βιολογικό παιδί. Ένα κοριτσάκι το οποίο πήρε το όνομα, Σιλό Νουβέλ Τζολί Πιτ. Τον Μάρτιο του 2007, η Αντζελίνα υιοθέτησε ένα τρίχρονο αγοράκι από το Βιετνάμ, τον Παξ Τιέν ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2003 ως Παμ Κουανγκ Σανγκ. Τον Ιούλιο του 2008, η Αντζελίνα γέννησε τα δίδυμα, Νοξ Λεόν και Βιβιέν Μαρσελίν στην Νίκαια της Γαλλίας.

Τα παιδιά του ζευγαριού, φυσικά και υιοθετημένα, έγιναν -και κατά κάποιους συνεχίζουν να είναι- αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ τους, μετά το χωρισμό. Η επιθυμία της Τζολί να υιοθετήσει όσο περισσότερα παιδιά γινόταν, να κάνει άλλα τόσα δικά της και να φροντίζει τα παιδιά που έχουν ανάγκη απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη, αναμφίβολα έχει τις ρίζες της στα δικά της παιδικά χρόνια, όταν η ίδια δεν είχε την ασφάλεια της οικογένειας και την πατρική αγάπη που τόσο επιθυμούσε.

Αγάπη και ασφάλεια που προσπαθεί -με το παραπάνω- να δώσει στα παιδιά της. Άλλωστε, ο λόγος που χώρισε από τον Πιτ ήταν οι διαφορές που είχα στο μεγάλωμά τους και το γεγονός ότι εκείνος έπινε και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως πατέρας.

Ίσως βοηθώντας τους άλλους η Αντζελίνα Τζολί καταφέρει να βρει επιτέλους την προσωπική της ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση από μόνο του το έργο της είναι αξιοθαύμαστο. Και δεν έχει καμία σημασία ότι το κάνει από προνομιακή θέση.

Αυτό, μπορεί να το κάνει και πιο σημαντικό.