Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Θύμα των άλλων ή του εαυτού της;

Τα ταραγμένα παιδιά της χρόνια, έδωσαν στη συνέχεια τη σκυτάλη σε έναν ταραγμένο γάμο και ένα ακόμα πιο ταραγμένο διαζύγιο.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Θύμα των άλλων ή του εαυτού της;

Ένα τραγικό δυστύχημα, 22 χρόνια πριν, ήταν εκείνο που έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής της Νταϊάνα Σπένσερ, πριγκίπισσας της Ουαλίας, ή αλλιώς Lady Di. Η ζωή της Νταϊάνα ήταν σημαδεμένη από τραγικά γεγονότα και στην πραγματικότητα αναρωτιέται κανείς αν ήταν ποτέ ευτυχισμένη. Τόσο που η πορεία της προς το δραματικό εκείνο θάνατο, μοιάζει σήμερα σχεδόν αναπόφευκτη.

Στις 31 Αυγούστου 1997 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέτ, προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι. Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ, αλλά και ο ίδιος ο Φαγιέτ...

Η Νταϊάνα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε αμέσως τη ζωή της. Ο συνοδηγός Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής ασφάλειας της οικογένειας Φαγιέτ, τραυματίστηκε ελαφρά. Μέχρι να απεγκλωβιστεί η Νταϊάνα από το όχημα, στο σημείο είχαν σπεύσει παπαράτσι στους οποίους η πριγκίπισσα ψέλλισε: «Αφήστε με ήσυχη».

Στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε, οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, καθώς πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια, ενώ όπως διαπιστώθηκε, λόγω της σύγκρουσης, η καρδιά της, είχε μετατοπιστεί προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα. Οι προσπάθειές των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα. Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα δημιούργησε ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.



Ένα δυστύχημα, πολλά σενάρια

Η Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγιέτ έκαναν ολιγοήμερες διακοπές στη γαλλική Ριβιέρα και πριν να επιστρέψουν στο Λονδίνο, αποφάσισαν να περάσουν μια νύχτα στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Κάρλτον Ριτς, το οποίο ανήκε στον πατέρα του Ντόντι, τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Μοχάμερ Αλ Φαγιέτ.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το ζευγάρι θέλησε να κάνει μια βραδινή βόλτα στην Πόλη του Φωτός. Γνώριζαν όμως ότι οι παπαράτσι περίμεναν στην είσοδο του ξενοδοχείου και ήθελαν να τους αποφύγουν. Το κυνηγητό με τους φωτορεπόρτερ ήταν πολύ συνηθισμένο για την πριγκίπισσα, αλλά την είχε κουράσει, καθώς δεν μπορούσε να απολαύσει πουθενά προσωπικές στιγμές. Για να παραπλανήσουν τους παπαράτσι, έστειλαν ένα πολυτελές όχημα στην κύρια είσοδο του ξενοδοχείου. Πολλοί φωτογράφοι πίστεψαν ότι σε αυτό το όχημα επέβαινε η Νταϊάνα και ο Ντόντι και το ακολούθησαν. Στην πραγματικότητα το ζευγάρι, έφυγε με μια μαύρη Μερσεντές από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου. Κάποια στιγμή, όμως, έγινε αντιληπτό από τους παπαράτσι και ξεκίνησε το κυνηγητό. Λίγο μετά την είσοδο της Μερσεντές στη σήραγγα, ακολούθησε το δυστύχημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις υπέδειξαν ως υπαίτιους τους παπαράτσι που κυνήγησαν το όχημα και ανάγκασαν τον οδηγό να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Συνελήφθησαν εννέα από αυτούς αλλά αθωώθηκαν το 2002 μετά από δίκη.

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα σενάρια και οι θεωρίες συνωμοσίας. Μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι Αλ Φαγιέτ, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1999. Το πόρισμα έλεγε ότι υπαίτιος για τη σύγκρουση ήταν ο οδηγός Ανρί Πολ, ο οποίος οδηγούσε μεθυσμένος, ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Εκτός από αλκοόλ, η νεκροψία- νεκροτομή και οι εξετάσεις, έδειξαν ότι ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αντιψυχωτικών φαρμάκων. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν ικανοποίησε τον πατέρα του Ντόντι, Μοχάμεντ, ο οποίος υποστήριζε ότι ο γιος του έπεσε θύμα δολοφονίας. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέτ, το τροχαίο είχε οργανώσει η ΜΙ6, που συνεργαζόταν με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Οι ισχυρισμοί του δεν αποδείχτηκαν ποτέ, ωστόσο ο Μοχάμεντ δεν ήταν ο μοναδικός που υποστήριξε κάποιο σενάριο για το δυστύχημα. Τα σενάρια συνωμοσίας ήταν πολλά και ευφάνταστα. Το τροχαίο προκλήθηκε από κάποιους που είχαν ως πραγματικό τους στόχο τον Ντόντι Αλ Φαγιέτ γιατί είχαν προσωπικούς λογαριασμούς μαζί του και ότι η Νταϊάνα ήταν παράπλευρη απώλεια.

Το παλάτι ήθελε να βγάλει από τη μέση την πριγκίπισσα Νταϊάνα επειδή δεν ενέκρινε τη σχέση της με τον Αλ Φαγιέτ και «έστησε» το δυστύχημα. Ο θάνατος της Νταϊάνα και του συντρόφου της ήταν σκηνοθετημένος από την ίδια την πριγκίπισσα η οποία ήθελε να απαλλαγεί από τους παπαράτσι και να τη θεωρήσει ο κόσμος νεκρή, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της ήσυχη, σαν απλή πολίτης. Κανένα από τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκε. Κατά καιρούς, ακόμα και σήμερα, ο Τύπος επαναφέρει τα σενάρια, δίνοντας στη δημοσιότητα υποτιθέμενες νέες πληροφορίες. Επισήμως όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια από τις θεωρίες.

Ένας θνησιγενής γάμος

Η εικόνα της Νταϊάνα και του Καρόλου στο “γάμο του αιώνα”, στις 29 Ιουλίου 1981 σε μια λαμπερή τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, ήταν εξωπραγματική και η απόλυτη ενσάρκωση ενός παραμυθιού.

Στο γάμο ήταν προσκεκλημένοι 2.650 άνθρωποι, ενώ την τελετή παρακολουθούσαν τηλεοπτικά περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε 74 χώρες. Ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και το 1984 απέκτησαν το δεύτερο, τον Πρίγκιπα Χάρυ.

Τα βρετανικά αλλά και τα διεθνή μέσα παρακολουθούσαν σχεδόν με λύσσα τη ζωή του ζευγαριού μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με μία είδηση που θα κατέστρεφε το πριγκιπικό παραμύθι. To 1992, μετά από 11 χρόνια γάμου, η Νταϊάνα και ο Κάρολος ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να μείνουν πιστοί στις βασιλικές τους υποχρεώσεις. Για 4 χρόνια ζούσαν σε διάσταση, μέχρι που στις 28 Αυγούστου 1996 πήραν και επίσημα το διαζύγιο τους. Η Νταϊάνα μάλιστα συμφώνησε να διατηρήσει τα διαμερίσματα της στο παλάτι του Κέσινγκτον και τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας αλλά να παραιτηθεί από τον τίτλο της Αυτού Εξοχότητας και από οποιεσδήποτε μελλοντικές αξιώσεις για το βρετανικό θρόνο. Γρήγορα η λαίδη Ντι έγινε πριγκίπισσα στις καρδιές των πολιτών.

“Σ' αυτό το γάμο ήμασταν τρεις”

Δύο χρόνια πριν χάσει τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στις 31 Αυγούστου 1997, η Νταϊάνα παραχώρησε μία συνέντευξη που έμεινε στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Η συνέντευξη που έδωσε στο Βρετανό δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ μεταδόθηκε από το BBC, καθήλωσε 22 εκατομμύρια θεατές (τεράστιο νούμερο για τη βρετανική τηλεόραση) και είχε παγκόσμια προβολή. Η 34χρονη τότε Νταϊάνα, είχε χωρίσει με τον Κάρολο, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει ακόμη το διαζύγιο της. Στη συνέντευξη αυτή, για πρώτη φορά μέλος της βασιλικής οικογένειας μιλούσε ειλικρινά και ανοιχτά για πράγματα και καταστάσεις που έφεραν το παλάτι αντιμέτωπο με μια τεράστια κρίση, αφού μέχρι τότε, η σχέση της βασιλικής οικογένειας με τα media ήταν πάντα απολύτως ελεγχόμενη. Η Νταϊάνα έσπασε το πρωτόκολλο της ‘σιωπής’ μιλώντας για τις δυσκολίες της να προσαρμοστεί στον ασφυκτικό ρόλο που της επέβαλε η θέση της, καθώς και για τον όχι και τόσο τρυφερό σύζυγο της. Η διασημότερη ατάκα της συνέντευξης ήταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας: “Σε αυτόν το γάμο, ήμασταν τρεις”. Η τρίτη ήταν η μετέπειτα σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα. Μια γυναίκα η οποία στοίχειωσε τη Νταϊάνα από τότε που εκείνη ήταν αρραβωνιασμένη με τον Κάρολο.

Μια βιογραφία της Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς ήταν αυτή που αποκάλυψε την παθολογική ζήλια της πριγκίπισσας Νταϊάνα για εκείνη, πριν ακόμη παντρευτεί τον πρίγκιπα Κάρολο. Σύμφωνα με τη βιογραφία, η Νταϊάνα άρχισε να υποπτεύεται την Καμίλα όταν αρραβωνιάστηκε τον Κάρολο.

Όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Η Καμίλα ήθελε να υποδεχθεί την Νταϊάνα Σπένσερ ώστε να δει το δαχτυλίδι των αρραβώνων της και έλεγε ότι είναι ενθουσιασμένη με την ιδέα ότι θα παντρευτεί τον παιδικό της φίλο Κάρολο. «Η Νταϊάνα ήταν πεπεισμένη ότι η Καμίλα είχε ένα μακιαβελικό σχέδιο εναντίον της», εξηγεί η συγγραφέας της βιογραφίας.

Όταν οι δύο γυναίκες κάθισαν στο δείπνο, η Καμίλα ρώτησε την Νταϊάνα αν θα συνόδευε τον Κάρολο στο κυνήγι, μετά τον γάμο της. «Στο μυαλό της Νταϊάνα η Καμίλα έκανε αυτή την ερώτηση γιατί ήθελε να μάθει αν θα μπορούσε να συνεχίσει την κρυφή ερωτική της σχέση με τον Κάρολο, αφού ήταν στο ίδιο κλαμπ κυνηγιού», γράφει η Penny Junor. «Λίγο καιρό πριν από τον γάμο της, η Νταϊάνα άλλαξε συμπεριφορά, έγινε ξεροκέφαλη και απρόβλεπτη. Είχε αιφνίδιους θυμούς, πάθαινε κρίσεις με κλάματα σχεδόν υστερικά, χωρίς εμφανή λόγο. Ήταν εμμονική με την Καμίλα», συμπληρώνει.

Η Νταϊάνα έγινε πολύ εξαρτημένη από τον Κάρολο, απεχθανόταν να την αφήνει μόνη, ζήλευε όλα τα άτομα με τα οποία εκείνος περνούσε τον καιρό του. «Κανείς δεν υποπτευόταν εκείνη την εποχή ότι η πριγκίπισσα υπέφερε από βουλιμία», προσθέτει η Penny Junor. Πέρασαν πολλά χρόνια πριν η Νταϊάνα παραδεχθεί ότι υπέφερε από διατροφική διαταραχή. Αλλά ο πρίγκιπας Κάρολος δεν έκανε τίποτα για να κρύψει την ερωτική του σχέση. Λίγες ημέρες πριν από τον γάμο, η Νταϊάνα βρήκε ένα βραχιόλι με τα αρχικά «F» και «G», Fred και Gladys, όπως ήταν τα υποκοριστικά που χρησιμοποιούσαν οι δύο εραστές. Η Νταϊάνα είχε εξομολογηθεί αυτή την ανακάλυψη στον συγγραφέα Andrew Morton, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Η Νταϊάνα μέσα από τις προσωπικές της εξομολογήσεις». Εκεί αναφέρει ότι η Νταϊάνα ρώτησε τον σύζυγό της για το βραχιόλι, αλλά εκείνος δεν έδωσε καμιά σημασία: «Φέρθηκε σαν να είχε πάρει την απόφασή του και αν δεν άρεσε σε κάποιον, τόσο το χειρότερο».

Διαταραχή προσωπικότητας

Η Νταϊάνα στη συνέντευξή της στην εκπομπή BBC Panorama το 1995, παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων, ότι υπέφερε από κατάθλιψη, «αχαλίνωτη βουλιμία» και τάσεις αυτοκαταστροφής. Η εκπομπή καταγράφει τη Νταϊάνα να επιβεβαιώνει πολλά από τα προβλήματά της στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ. Ο συνδυασμός των ασθενειών από τις οποίες είχε δηλώσει η ίδια η Νταϊάνα ότι υπέφερε οδήγησε μερικούς από τους βιογράφους της να υποστηρίζουν ότι είχε οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Κάτι που κανείς ποτέ δεν θα μάθει εάν επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Κάρολο. Ενός γάμου που μάλλον δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ.

Η Νταϊάνα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας το Νοέμβριο του 1977 όταν η ίδια ήταν 16 ετών. Ο Κάρολος ήταν ζευγάρι με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Λαίδη Σάρα. Και οι δυο ήταν καλεσμένοι ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή, το καλοκαίρι του 1980, όταν η Νταϊάνα τον παρακολούθησε να παίζει πόλο και ο Κάρολος έδειξε ενδιαφέρον για αυτήν ως πιθανή νύφη. Η σχέση τους συνεχίστηκε όταν την κάλεσε για ένα σαββατοκύριακο πάνω στο βασιλικό γιοτ Britannia. Ακολούθησε μια πρόσκληση για το Balmoral (κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία) για ένα σαββατοκύριακο το Νοέμβριο του 1980, ώστε η Νταϊάνα να συναντήσει τη βασιλική οικογένεια.

Η Νταϊάνα έτυχε καλής υποδοχής και αποδοχής από το Δούκα του Εδιμβούργου και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Πρίγκιπας Κάρολος ακολούθησε τη Νταϊάνα στο Λονδίνο και στις 6 Φεβρουαρίου 1981 της έκανε πρόταση γάμου την οποία η Νταϊάνα δέχτηκε, αλλά ο αρραβώνας τους έμεινε μυστικός για τις επόμενες εβδομάδες. Ο αρραβώνας τους έγινε επίσημος στις 24 Φεβρουαρίου 1981. Η Νταϊάνα επέλεξε ένα μεγάλο δαχτυλίδι αρραβώνων που αποτελούνταν από 14 διαμάντια τα οποία περιέβαλλαν ένα οβάλ μπλε ζαφείρι που ήταν πάνω σε λευκό χρυσό 18 καρατίων, ένα δαχτυλίδι που ήταν παρόμοιο με εκείνο των αρραβώνων της μητέρας της. Το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε από τους κοσμηματοπώλες του Crown Garrard αλλά δεν ήταν μοναδικό στο είδος του, πράγμα ασυνήθιστο για δαχτυλίδι μέλους της βασιλικής οικογένειας. Μετά τον αρραβώνα η Νταϊάνα εγκατέλειψε τη δουλειά της στο νηπιαγωγείο και έζησε για μικρό χρονικό διάστημα στο Clarence House, που ήταν το σπίτι της Βασίλισσας Ελισάβετ. Στην συνέχεια έζησε στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ μέχρι το γάμο. Η Νταϊάνα υπήρξε η πρώτη Αγγλίδα μέσα σε 300 χρόνια που έγινε η σύζυγος ενός διαδόχου του βασιλικού θρόνου, ενώ μέχρι το αρραβώνα της είχε μια εργασία από την οποία πληρωνόταν. Η αλλαγή αυτή στη ζωή της φαίνεται ότι ήταν δυσβάσταχτη για τη Νταϊάνα, που ξαφνικά εγκατέλειψε την ανέμελη ζωή του Τσέλσι και έγινε κυριολεκτικά έγκλειστη στα παλάτια της βασιλικής οικογένειας.

Οι γονείς της την ήθελαν αγόρι

Η Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 στο Παρκ Χάους, στο Νόρφολκ. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Τζον Σπένσερ και της πρώτης συζύγου του Φράνσις. Η οικογένεια Σπένσερ ήταν στενά συνδεδεμένη με την Βρετανική βασιλική οικογένεια για αρκετές γενιές. Και οι δυο γιαγιάδες της Νταϊάνα είχαν εργαστεί στο υπηρετικό προσωπικό της Βασίλισσας Ελισάβετ. Στις 30 Αυγούστου 1961 η Νταϊάνα βαφτίστηκε στην Εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής στο Σάντριγχαμ. Είχε τρία αδέρφια: τη Σάρα, την Τζέιν και τον Τσαρλς. Ο αδερφός της Τζον πέθανε λίγο μετά την γέννησή του, έναν χρόνο πριν την γέννηση της Νταϊάνα. Η επιθυμία για έναν κληρονόμο έφερε προστριβές στον γάμο της οικογένειας Σπένσερ και έτσι η Λαίδη Άλθορπ στάλθηκε στην κλινική της Χάρλεϋ Στρητ στο Λονδίνου προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία του «προβλήματος». Ο μικρότερος αδερφός της Νταϊάνα, Τσαρλς, περιέγραψε την εμπειρία ως «ταπεινωτική»: «Ήταν μια φοβερή εποχή για τους γονείς μου και ίσως η κύρια αιτία του διαζυγίου τους, γιατί δεν νομίζω ότι το ξεπέρασαν ποτέ». Η Νταϊάνα μεγάλωσε στο Παρκ Χάους που βρίσκεται στο Σάντριχαμ. Η οικογένεια Σπένσερ νοίκιαζε αυτό το σπίτι από την ιδιοκτήτριά του, τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Η βασιλική οικογένεια συχνά έκανε διακοπές στο γειτονικό σπίτι στο Σάντριγχαμ και η Νταϊάνα ως παιδί έπαιζε με τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Η Νταϊάνα ήταν επτά ετών όταν οι γονείς της πήραν διαζύγιο. Η μητέρα της ξεκίνησε αργότερα μια σχέση με τον Πίτερ Σαντ Κιντ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1969. Η Νταϊάνα έζησε με την μητέρα της στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του χωρισμού των γονιών της το 1967 αλλά στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του ίδιου έτους, ο πατέρας της αρνήθηκε να αφήσει τη Νταϊάνα να επιστρέψει στο Λονδίνο μαζί με τη μητέρα της. Λίγο αργότερα κέρδισε την επιμέλεια της Νταϊάνα με την υποστήριξη της πρώην πεθεράς του Ρουθ Ρος, βαρόνης του Φερμόϋ. Το 1972 ο πατέρας της ξεκίνησε μια σχέση με την Κόμισσα του Ντάρτμουντ. Παντρεύτηκαν στο Κάξτον Χολ του Λονδίνου το 1976. Η Νταϊάνα έγινε γνωστή ως Λαίδη Νταϊάνα μόλις ο πατέρας της κληρονόμησε τον τίτλο του Κόμη Σπένσερ το 1975 και μετακόμισε με όλη την οικογένεια από το Παρκ Χάους στο Νορθάμπτον. Η Νταϊάνα πήρε την αρχική εκπαίδευση στο σπίτι υπό την εποπτεία της γκουβερνάντας της, Γκέρτρουντ Άλεν. Άρχισε την επίσημη εκπαίδευσή της στο ιδιωτικό σχολείο του Νόρφολκ και μεταφέρθηκε στο σχολείο Riddlesworth Hal όταν ήταν εννέα. Δεν έλαμψε στον ακαδημαϊκό χώρο καθώς απέτυχε δυο φορές στις εξετάσεις της. Ο αδερφός της Τσαρλς, θυμάται ότι ήταν πολύ ντροπαλή.

Τα ταραγμένα παιδιά της χρόνια, έδωσαν στη συνέχεια τη σκυτάλη σε έναν ταραγμένο γάμο και ένα ακόμα πιο ταραγμένο διαζύγιο.

Όταν πέθανε ήταν ερωτευμένη με τον Ντόντι Αλ Φαγιέτ. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η εξέλιξη αυτής της σχέσης, αλλά κάποιοι άνθρωποι επιμένουν ότι για πρώτη φορά η ταραγμένη ψυχή της είχε βρει κάποιου είδους ...ηρεμία!

Πηγή φωτογραφιών: apimages.com