8 θετικές ειδήσεις που μας γέμισαν χαρά το 2020
Ας θυμηθούμε 8 υπέροχες στιγμές που μας έκαναν να χαμογελάσουμε μέσα στη χρονιά που αποχαιρετάμε σήμερα.
Η αναζήτηση θετικών ειδήσεων για το 2020 μπορεί να μοιάζει λίγο με επιστημονική φαντασία! Και μπορεί η χρονιά που μας αποχαιρετά σήμερα να ήταν μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, είχε όμως θετικές στιγμές που άλλαξαν τον κόσμο. Αν και ως επί το πλείστον αισθανόμαστε πως ο χρόνος έχει παραμείνει ακόμα εν μέσω της θλίψης, της απώλειας και της απειλής της πανδημίας, οι επιστήμονες , οι περιβαλλοντολόγοι, οι ακτιβιστές και οι καθημερινοί ήρωες συνέχισαν να επιτυγχάνουν μεγάλα επιτεύγματα μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονιά.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, η θριαμβευτική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ, μαζί με τα μεγάλα βήματα προς ένα αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19, έχουν άρει την παγκόσμια θλίψη και απέδειξαν ότι υπάρχει πράγματι ελπίδα για το επόμενο έτος. Έτσι, προτού τροφοδοτήσουμε τη χαμηλή διάθεσή μας με #worstyearever περιεχόμενα, ας αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να θυμηθούμε τις πιο συναρπαστικές ιστορίες και τα πρωτοσέλιδα από όλο τον κόσμο που αποκατέστησαν την πίστη μας στην ανθρωπότητα και διατήρησαν την ελπίδα μας ζωντανή!
Ας θυμηθούμε λοιπόν τις 8 θετικές ειδήσεις που μας γέμισαν χαρά μέσα στο 2020...
1. Η Καμάλα Χάρις έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, σίγουρα όμως δε θα είμαι η τελευταία», δήλωσε η Χάρις, 56 ετών, στην ομιλία της μετά τη νίκη της.
2. Λίγο μετά το πρώτο lockdown υπήρχε μια σημαντική αλλά ελάχιστα διαδεδομένη εξέλιξη στον κόσμο της επιστήμης. Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ δημιούργησε ένα νέο υπερ-ένζυμο που «τρώει» πλαστικά και ονομάζεται PETase. Αυτό το υπερ-ένζυμο (το οποίο αναπτύχθηκε από ένα σφάλμα) ανακαλύφθηκε σε μια ιαπωνική τοποθεσία αποβλήτων το 2016, το οποίο είναι ικανό να διαλύσει το πιο κοινό πλαστικό - το οποίο συνήθως παίρνει εκατοντάδες χρόνια - σε λίγες μόλις μέρες.
3. Σπάνια και σχεδόν εξαφανισμένα ζώα ...επέστρεψαν. Ένα από αυτά τα είδη είναι οι θαλάσσιες χελώνες στην Τυνησία οι οποίες έχουν τεθεί υπό εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της πλαστικής ρύπανσης και της βαριάς αλιείας. Οι μπλε φάλαινες που απειλούνται με εξαφάνιση εντοπίστηκαν από ερευνητές στην Ανταρκτική, ενώ οι λύκοι του Κολοράντο, που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, επέστρεψαν και ενίσχυσαν τη βιοποικιλότητα σε επιτυχημένα προγράμματα επαναφοράς. Για πρώτη φορά σε 3.000 χρόνια, οι διάβολοι της Τασμανίας επανήλθαν με επιτυχία σε καταφύγιο στην Αυστραλία ενώ και οι αποικίες των μελισσών της Notre Dame, βρέθηκαν να ευδοκιμούν αφού πιστεύεται ότι δεν είχαν επιβιώσει από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.
4. Είδαμε αύξηση-ρεκόρ στην παγκόσμια ανανεώσιμη ενέργεια. Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συνοψίζει το φαινόμενο Covid-19 ως «βλάπτοντας, αλλά όχι ανακόπτοντας» την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία, καθησυχαστικά, βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η έκθεση προβλέπει ότι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσπεράσει τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας έως το 2025.
5. Τα όνειρα ενός 11χρονου Νιγηριανού χορευτή μπαλέτου έγιναν πραγματικότητα. Ο 11χρονος χορευτής μπαλέτου Anthony Mmesoma Madu δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του να χορεύει στη βροχή στο Λάγος, ένα βίντεο που έγινε viral. Ο Anthony είναι ένας από τους 12 μαθητές στο Leap of Dance Academy στο Λάγος, όπου τα μαθήματα μπαλέτου διδάσκονται δωρεάν από τον δάσκαλο Daniel Ajala Owoseni. Μετά το βίντεο, ο Άντονι έλαβε πολλές προσφορές για υποτροφίες σε διεθνείς σχολές μπαλέτου και αναμένεται να μετακομίσει στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο για να φοιτήσει στο American Ballet Theater. Καταστρέφοντας τα στερεότυπα ότι «το μπαλέτο είναι μόνο για τα κορίτσια», ο Anthony λέει ότι η επιτυχία του βίντεο τον βοήθησε να κάνει περισσότερους φίλους στην πατρίδα του.
6. Ο αριθμός των γυναικών CEOs στις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν ένα λιγοστό 8% των CEOs που διευθύνουν τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Το 2020 σημείωσε λοιπόν τον υψηλότερο αριθμό γυναικών CEOs στις λίστες των κορυφαίων επιχειρηματικών περιοδικών του κόσμου. Η Katharine Graham ήταν η πρώτη γυναίκα στη λίστα του Fortune το 1972 όταν έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της The Washington Post. Άλλες γυναίκες CEOs περιλαμβάνουν τη Mary Barra στη General Motors, τη Sonia Syngal στην Gap Clothing και την Carol Tomé στην εταιρία UPS.
7. Η κυκλική οικονομία της μόδας ευδοκιμεί. Σύμφωνα με την κυκλική οικονομία του Ellen MacArthur Foundation και την έκθεση για την ανάκτησης για τον Covid-19 τον περασμένο Οκτώβριο, το 71% των καταναλωτών εκφράζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μεταχειρισμένα ρούχα, με το 54% των ηγετών στον κόσμο της αειφόρου μόδας να αναφέρουν αύξηση του ενδιαφέροντος των πελατών για περιβαλλοντικά συνειδητές πρακτικές από την αρχή της πανδημίας.
8.Βρέθηκε το εμβόλιο κατά του Covid-19. Ναι, είναι τα καλά νέα που περιμέναμε όλοι. Μετά από μήνες δοκιμών, οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι ένα από τα 11 εμβόλια στα τελικά στάδια ανάπτυξης έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει περισσότερο από το 90% των ανθρώπων να προσβληθούν από το Covid. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο (και στην χώρα μας), συμβολίζοντας μια απίστευτη ελπίδα για την επιστήμη αλλά και την ανθρωπότητα.