Πώς μπορείς να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους στον προϋπολογισμό του σπιτιού σου το 2021
Δες ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι στη διαχείριση των χρημάτων μας μέσα στον μήνα.
Η δημιουργία ενός σχεδίου για εξοικονόμηση χρημάτων και η πραγματική δέσμευση για το εν λόγω σχέδιο είναι μερικές φορές μια «ανηφορική» μάχη. Οι λογαριασμοί συσσωρεύονται, οι εβδομαδιαίες αγορές για τα αναγκαία αυξάνονται κάθε λεπτό, και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις έκτακτες δαπάνες για πράγματα της τελευταίας στιγμής. Όταν λοιπόν προσπαθούμε να κάνουμε «ζογκλερικά» για να διατηρήσουμε σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο τα οικονομικά μας, η τήρηση ενός σωστού προϋπολογισμού όπως είναι αναμενόμενο είναι το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας.
Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχεις υπερβεί τον προϋπολογισμό σου, σίγουρα είχες περισσότερες ευκαιρίες για να προσεγγίσεις τα οικονομικά σου από μια διαφορετική οπτική γωνία. Πώς; Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε πού ακριβώς πήγαν τα χρήματα και πώς μπορούμε να διορθώσουμε τις σπατάλες στο μέλλον. Ο προϋπολογισμός ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού το οποίο μπορούμε να ξοδεύουμε κάθε εβδομάδα σπάνια λειτουργεί επειδή εννέα φορές στις δέκα, αυτός ο αριθμός δεν είναι ρεαλιστικός και δεν συνυπολογίζει το μη διαπραγματεύσιμο κόστος διαβίωσης.
Δες λοιπόν πώς μπορείς να ορίσεις πιο ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά.
Γιατί οι προϋπολογισμοί μας αποτυγχάνουν κάθε φορά;
Όσον αφορά τον αποτελεσματικό προϋπολογισμό, δώσε στον εαυτό σου πολύ περισσότερη ευελιξία στα έξοδα. Αντί να βάζεις ένα τεράστιο κομμάτι του μισθού σου στις αποταμιεύσεις, δοκίμασε τη μέθοδο προϋπολογισμού 50/30/20, η οποία σου δίνει την ευελιξία και να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου αλλά παράλληλα να μπορείς να υποστηρίξεις τον τρόπο ζωής σου. Πώς γίνεται αυτό; Αφήστε το 50% του μισθού σου για τους λογαριασμούς και άλλα επείγοντα έξοδα, το 30% για τα πράγματα που πραγματικά θέλεις ν' αγοράσεις και το τελευταίο 20% προόρισέ το για να αποταμιεύεις. Αυτό που θα λατρέψεις με αυτή τη μέθοδο είναι ότι τονίζει το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να στερείσαι τίποτα. Μια εναλλακτική λύση σε αυτήν είναι η μέθοδος 80/20, η οποία εξακολουθεί να κατευθύνει το 20% στην αποταμίευση αλλά σου δίνει πολύ περισσότερη ευελιξία με όσα μπορείς να ξοδέψεις.
Όταν πρέπει να κάνεις έναν προϋπολογισμό, το βασικό ζήτημα είναι να βεβαιωθείς ότι οι στόχοι που έχεις ορίσει είναι πραγματικά εφικτοί. Ανάλογα με το στυλ σου, μπορείς να ακολουθήσεις σταθερά τη μέθοδο 50/30/20 ή να εξασκηθείς σε μια πιο ρευστή μέθοδο, όπως για παράδειγμα το να ελέγχεις πόσα ξόδεψες στο παρελθόν και να κάνεις ένα νέο σχέδιο για τον επόμενο μήνα.
Image: Pexels.com