Τώρα μπορείς ν' απολαύσεις μέσω διαδικτύου πάνω από 1000 έργα του Βαν Γκογκ
Λόγω νέου εγκλεισμού, μια ψηφιακή συλλογή πάνω από 1.000 έργων του Βαν Γκογκ βρίσκεται τώρα διαθέσιμη στο κοινό.
H καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά. Μουσεία, χώροι ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης, εκθέσεις και πολλά events με επίκεντρο την τέχνη έχουν ακυρωθεί, έχουν βάλει λουκέτο και ποιος ξέρει πότε θα καταφέρουν να «βρεθούν» και πάλι δίπλα στο κοινό.
Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν lockdown εξαιτίας του κορονοϊού, οι πολίτες αναζητούν νέους τρόπους επαφής τους με την τέχνη και τα πολιτιστικά δρώμενα. Η Ολλανδία λοιπόν είπε να κάνει κάτι γι' αυτό. Καθώς και εκείνη επιστρέφει σε νέο εγκλεισμό, μια ομάδα ολλανδικών μουσείων εγκαινίασε το εγχείρημα να φέρει στο «έγκλειστο» κοινό τα έργα φημισμένων ζωγράφων. Προτεραιότητα δόθηκε στον Βίνσεντ βαν Γκογκ, έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους ζωγράφους παγκοσμίως και το πρότζεκτ «Van Gogh Worldwide» παρουσιάζει μια ψηφιακή συλλογή περισσότερων από 1.000 αριστουργημάτων του καλλιτέχνη.
Η δημιουργία της ψηφιακής συλλογής vangoghworldwide.org ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από το Van Gogh Museum στο Άμστερνταμ και σήμερα σχεδόν τα μισά από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα του Βαν Γκογκ προσφέρονται – με σχολιασμό από ειδικούς – στον κόσμο να τα απολαύσει από την ασφάλεια του σπιτικού του.
Ο Βαν Γκογκ έζησε από το 1853 ως το 1890, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των διάσημων έργων του ολοκληρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του. Στην ψηφιακή συλλογή είναι πλέον σε κοινή θέα πολλές από τις 860 ελαιογραφίες του. Αλλά ο Βαν Γκογκ ήταν, επιπλέον, και γόνιμος σκιτσογράφος και πολλά από τα σκίτσα του είναι διαθέσιμα. Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες στο «Van Gogh Worldwide» επιτρέπουν εις βάθος ματιά στον δημιουργό και τα δημιουργήματά του. Δίνονται επίσης πληροφορίες για τα μουσεία στα οποία στεγάζονται, όπως λεπτομέρειες αποκατάστασης των έργων, φωτογραφίες του πίσω μέρους των έργων και άλλες λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει τα έργα που υπάρχουν στα μουσεία της Ολλανδίας: Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Rijksmuseum, Netherlands Institute for Art History και Museum Boijmans Van Beuningen. Μελλοντικός στόχος του εγχειρήματος είναι να συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων και πολλά άλλα έργα του Βαν Γκογκ που βρίσκονται σε μουσεία σκορπισμένα σε όλον τον πλανήτη.