6 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύεις για τα διαμάντια
Τι γνωρίζουμε πραγματικά για τα διαμάντια και πόσα από αυτά που νομίζουμε ότι είναι αλήθεια, έχουν αποδειχθεί καλοστημένοι μύθοι;
Αλήθεια, πιστεύεις πως όλα όσα ακούγονται για τα διαμάντια είναι αλήθεια; Αν ναι, μάλλον θα πρέπει ν' αναθεωρήσεις την άποψή σου.
Αν και τα διαμάντια υπάρχουν εδώ και αιώνες, φαίνεται πως έχουν διατηρήσει αυτή την αίσθηση του αινίγματος, ότι τα διαμάντια είναι παντοτινά. Σύμφωνα με το περιοδικό Atlantic, τα διαμάντια είναι σχεδόν συνώνυμα με την αγάπη και τις δεσμεύσεις χάρη σε μια καλά εκτελεσμένη εκστρατεία μάρκετινγκ. Ακόμη κι αν δεν πιστεύεις όλα αυτά που ακούγονται, τουλάχιστον πρέπει να παραδεχτείς ότι τα διαμάντια είναι πολύ θεαματικά.
Τι γνωρίζουμε πραγματικά για τα διαμάντια και πόσα από αυτά που νομίζουμε ότι είναι αλήθεια, έχουν αποδειχθεί καλοστημένοι μύθοι; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια είναι η αλήθεια και ποιος ο μύθος λοιπόν...
Μύθος Νο1:Όλα τα διαμάντια δημιουργήθηκαν από τη Μητέρα Φύση
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, όλα τα διαμάντια προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μητέρα Φύση. Με την τεχνολογία, ωστόσο, ήρθε νέα δυνατότητα, η οποία σίγουρα αποδείχθηκε ένα «παιχνίδι αλλαγής» για τη βιομηχανία διαμαντιών. Η Guardian αναφέρει ότι αρκετές εταιρείες ειδικεύονται τώρα σε διαμάντια που έχουν δημιουργηθεί από εργαστήρια. Τα διαμάντια που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο μοιάζουν εξαιρετικά με τα διαμάντια που εξορύσσονται, τόσο πολύ που ακόμη και ειδικοί αγωνίζονται να βρουν τη διαφορά μεταξύ των δύο όταν τα εξετάζουν με γυμνό μάτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα διαμάντια που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο φέρουν την ένδειξη "LG" στο κάτω μέρος.
Μύθος Νο2: Τα διαμάντια είναι σπάνια
Στην πραγματικότητα, τα διαμάντια δεν είναι τόσο σπάνια όσο διατίθενται στην αγορά. Σίγουρα θα μπορούσαν να ήταν πριν από λίγους αιώνες, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν εκτεταμένα ορυχεία διαμαντιών στη Νότια Αφρική το 1870 και αργότερα σε άλλες χώρες ,συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.
Μύθος Νο3: Τα πιο άψογα διαμάντια είναι φυσικά κατασκευασμένα
Όταν ξεκίνησε η παραγωγή διαμαντιών σε εργαστήρια, οι πέτρες που παρήχθησαν δεν ήταν πολύ λαμπερές. Η εφημερίδα Gizmodo αναφέρει ότι οι εργαστηριακές πέτρες της δεκαετίας του '70 ήταν μικρές, λίγο κίτρινες και γεμάτες βρωμιές. Καθώς η τεχνολογία προχώρησε, ωστόσο, το ίδιο έκανε και η ποιότητα των διαμαντιών που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Σήμερα, χρησιμοποιείται μια μέθοδος που ονομάζεται εναπόθεση χημικών ατμών (CVD) για την παραγωγή διαμαντιών σε εργαστήρια. Το καλύτερο πράγμα σε αυτήν τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι ότι είναι «ευκολότερο να ελέγξει κανείς τις βρωμιές και να φτιάξει διαμάντια με πολύ υψηλή σαφήνεια».
Μύθος Νο4: Όλα τα διαμάντια είναι λευκά
Σύμφωνα με το Gemological Institute of America (GIA), τα διαμάντια έρχονται πραγματικά σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Αυτά τα διαμάντια ονομάζονται «φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια» και φαίνεται να έρχονται σχεδόν σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου. Η GIA αναφέρει ότι «οι πολύ μικρές διαφορές χρώματος μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αξία τους». Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα χρωματιστά διαμάντια, όπως τα κίτρινα, φαίνεται να είναι διαθέσιμα σε «ένα ευρύ φάσμα κορεσμών», ενώ άλλα χρωματιστά διαμάντια (όπως το μπλε) δεν το κάνουν. Τα διαμάντια με μπλε ή κόκκινες αποχρώσεις θεωρούνται πραγματικά εξαιρετικά σπάνια. Στην πραγματικότητα, το πιο ακριβό διαμάντι στον κόσμο είναι ένα διαμάντι με την ονομασία «μπλε φεγγάρι». Τα φανταχτερά πράσινα διαμάντια είναι επίσης δύσκολο να τα συναντήσει κανείς, είναι συχνά ανοιχτόχρωμα και μερικές φορές περιλαμβάνουν μια απόχρωση γκρι και καφέ.
Μύθος Νο5: Τα διαμάντια διαρκούν για πάντα
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του West Texas A&M University, ενώ τα διαμάντια είναι ικανά να υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, αυτό δεν συμβαίνει γρήγορα. Τα διαμάντια και ο γραφίτης κατασκευάζονται από τον ίδιο τύπο ατόμου - άνθρακα -. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη των ατόμων μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου για να αναπαράγει τη διάταξη που βρίσκουμε στον γραφίτη, μετατρέποντας έτσι όμορφα διαμάντια σε πέτρες γραφίτη. Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ένα είδος έντονης θερμότητας που εφαρμόζεται στα διαμάντια. Εάν σκοπεύεις απλώς να φορέσεις τα διαμάντια σου ως κοσμήματα, είναι ικανά να διαρκέσουν «εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια χρόνια» - για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά όχι για πάντα.
Μύθος Νο6: Τα διαμάντια διατηρούν την αξία τους
Η Guardian αναφέρει ότι μια γυναίκα που έψαχνε να πουλήσει το δαχτυλίδι αρραβώνων της ανακάλυψε ότι ο τοπικός της κοσμηματοπώλης δεν ήταν διατεθειμένος να το αγοράσει για περισσότερα από 50 £, παρόλο που το δαχτυλίδι αρχικά κόστισε 1000 £. Επιπλέον, όταν μία συντάκτρια της εφημερίδας πήρε το δικό της διαμαντένιο δαχτυλίδι 0,40 καρατίων (το οποίο αρχικά κόστισε 1.200 £) σε ένα κοσμηματοπωλείο, της είπαν ότι το διαμάντι της ουσιαστικά δεν έχει αξία λόγω του μεγέθους του. Να θυμάσαι πως τα διαμάντια με βαθμολογία G πιθανότατα να σου δώσουν την καλύτερη αξία χρημάτων που πίστευες ότι θα κερδίσεις. Εκείνα όμως που έχουν πραγματικά μεγάλη αξία στην μεταπώλησή τους με την πάροδο του χρόνου είναι τα vintage βικτοριανά και art deco δαχτυλίδια. Αυτά σε σχέση με τα μοντέρνα, εκτοξεύουν την τιμή τους στα ύψη. «Όσο πιο σπάνιο το κομμάτι, τόση μεγαλύτερη και η αξία του», δηλώεε ο κοσμηματοπώλης Vincent Taylor.