Μπορεί ο άνθρωπος να «μυρίσει» το φαγητό του με τη γλώσσα;
Κι όμως μπορεί... Μια νέα έρευνα το αποδεικνύει!
Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο η γλώσσα μας μπορεί να μυρίσει το φαγητό μας!
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemical Senses, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι υποδοχείς οσμής που βρίσκονται στα ρουθούνια μας βρίσκονται επίσης και σε όλη τη γλώσσα μας.
Μια ομάδα ερευνητών στο Monell Chemical Senses στη Φιλαδέλφεια ανακάλυψε την εξέλιξη με τη μελέτη των θηλών που βρέθηκαν στις ανθρώπινες γλώσσες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικές και βιοχημικές εξετάσεις για τη μελέτη ανθρώπινων γευστικών κυττάρων και, σε συνδυασμό με την απεικόνιση του ασβεστίου, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα γεύσης της γλώσσας αντιδρούν σε μυρωδιές και οσμές όπως και στα κύτταρα που συλλέγουν μυρωδιές από τη μύτη μας.
Η μελέτη σημειώνει ότι υπάρχουν λίγες γνωστές έρευνες για το οσφρητικό σύστημα, το οποίο περιέχει περίπου 400 διαφορετικές αισθητικές λειτουργίες που βοηθούν τον εγκέφαλο να αναγνωρίζει οσμές. Η γλώσσα μας μπορεί να αναγνωρίζει αν το φαγητό είναι υπερβολικά αλμυρό, γλυκό, πικρό ή πολύ ξινό, ενώ η μύτη μάς πιστεύεται ότι συλλέγοει μοναδικές λεπτομέρειες από τη μυρωδιά ενός φαγητού.
Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι μπορούμε πραγματικά να βιώνουμε γεύσεις που παρέχονται αποκλειστικά από τους υποδοχείς στις γλώσσες μας και όχι από τη μύτη. «Δεν λέω ότι αν ανοίξετε το στόμα σας, μυρίζετε», δήλωσε στο The Guardian ο Mehmet Hakan Ozdener, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και κυτταρικός βιολόγος στο Monell Chemical Sense Center. "Η έρευνά μας μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε πώς τα οσμητικά μόρια διαμορφώνουν την αντίληψη της γεύσης. Η παρουσία οσφρητικών υποδοχέων και υποδοχέων γεύσης στο ίδιο κύτταρο θα μας προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των οσμών και των ερεθισμάτων γεύσης στη γλώσσα.
Ο Ozdener λέει ότι ελπίζει ότι η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, δημιουργώντας ισχυρές γεύσεις χωρίς να επιβαρύνεται με ανθυγιεινά συστατικά όπως το νάτριο. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη τροποποιητών γεύσης με βάση την οσμή, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης», ανέφερει ο καθηγητής.