Η γεύση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου και εκδηλώνεται με τη βοήθεια της γλώσσας. Εκείνη είναι που θα διακρίνει τις διαφορετικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) μέσω των γευστικών καλύκων. Με τα χρόνια, όμως, η γεύση αρχίζει να φθίνει κι αυτό είναι κάτι όχι και τόσο περίεργο, αφού υπάρχει μία πολύ σαφής εξήγηση.
Η γεύση δε υφίσταται από μόνη της. Αποτελεί έναν συνδυασμό αισθήσεων που λειτουργούν με τέτοιον τρόπο που τελικά δημιουργούν τη γεύση που έρχεται στο στόμα σου και που εκλαμβάνει ο εγκέφαλός σου. Όσον αφορά συγκεκριμένα σε αυτήν την αίσθηση, εξαιρετικά μεγάλή επιρροή έχει η όσφρηση. Έχεις παρατηρήσει ότι όταν, για παράδειγμα, είσαι κρυωμένη και η μύτη σου είναι μπουκωμένη, είναι σαν τα φαγητά που τρως να έχουν αλλάξει γεύση; Αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω της αδυναμίας ή της έλλειψης της όσφρησης.
Η αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης, όμως, είναι κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως στον άνθρωπο καθώς περνούν τα χρόνια. Μέχρι να φτάσει τα 60 του χρόνια η διαφορά είναι αισθητή, ενώ από τα 70 γίνεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Η μείωση των οσφρητικών αισθητήρων αλλά και η επιβράδυνση της αναγέννησης κυττάρων υποδοχής αποτελούν δύο από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν σε αυτήν την αλλαγή.
Η πάροδος του χρόνου, επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει στους ανθρώπους απώλεια και κακή υγεία των δοντιών. Πολλοί από αυτούς μπορεί να επιλέξουν την τοποθέτηση θηκών και μασελών, που, στην περίπτωση που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά, μπορούν να επηρεάσουν το μάσημα και τους αισθητικούς υποδοχείς. Σημαντικός παράγοντας είναι και η σταδιακή μείωση της παραγωγής του σάλιου, που ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο υγρό για να διαλυθούν οι τροφές κι επομένως μπορεί να αλλοιωθεί η αίσθηση της γεύσης.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κανόνα για όλους, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό οργανισμό, οπότε οι αλλαγές του χρόνου τον επηρεάζουν διαφορετικά.