Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός με 270 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικά σε 122 αρχαιολογικούς χώρους.
Από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου όλη η Ελλάδα θα γεμίσει πολιτισμό!
270 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών, 71 παραγωγές, 122 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, 43 περιφερειακές ενότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια γιορτή για τον Πολιτισμό.
«Όταν οι αρχαίοι τόποι, με το ιστορικό βάρος και τον συμβολισμό τους, ανοίγονται στον σύγχρονο πολιτισμό, όταν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας συνδέεται με την τέχνη του καιρού μας και τα μνημεία υποδέχονται την ζώσα καλλιτεχνική δημιουργία, ο θεσμός των καλοκαιρινών φεστιβάλ αποκτά νέο περιεχόμενο. Διευρύνεται για να υπογραμμίσει το πόσο γόνιμη μπορεί να γίνει η συνομιλία παρελθόντος και παρόντος, διαστέλλεται για να συνενώσει την πνευματικότητα των αρχαιολογικών τόπων με τη σύγχρονη έκφραση και διαπλατύνει τους ορίζοντες του παρόντος οδηγώντας το προς ένα υποσχετικό, πλούσιο μέλλον», έγραψε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook. Και συνεχίζει:
«Πριν από λίγες μέρες, εγκαινιάστηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά ο νέος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι. Είχε προηγηθεί ο Λεωνίδας Καβάκος που έπαιξε Μπαχ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου – μια μυσταγωγική εμπειρία. Κι αυτό το σαββατοκύριακο, στην Επίδαυρο, οι «Πέρσες» του Αισχύλου, σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου σ’ όλο τον κόσμο, μετέφεραν παντού το αντιπολεμικό μήνυμα του Αισχύλου: «Όταν ανθίζει η έπαρση καρπίζει στάχυ θυμού. Πολύκλαυστη συμφορά η συγκομιδή».
Το φετινό καλοκαίρι, διακόσια εβδομήντα πολιτιστικά γεγονότα θα φιλοξενηθούν σε εκατόν είκοσι δύο αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Τοπία υποβλητικά, αρχαία μάρμαρα σφραγισμένα με το αποτύπωμα της ιστορίας δεν μένουν πια βουβά, άδεια κελύφη του παρελθόντος, αλλά οδηγούν τον επισκέπτη σε νέα μονοπάτια αισθητικής και γνωσιακής εμπειρίας. Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι μια απόδειξη ότι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές της πανδημίας, μπορούν να γεννήσουν νέες ιδέες και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές. Μια έμπρακτη επιβεβαίωση ότι τέτοιες εμπνεύσεις και η πραγμάτωσή τους εξυψώνουν τους όρους πρόσβασης προς το οικουμενικό, αυτό, δηλαδή, που είναι η τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της».
Μάθε περισσότερα στο ΕΔΩ