Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ν' αποθηκεύεις σωστά τα κρασιά σου
Και όχι, δεν είναι το ψυγείο η καλύτερη λύση!
Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από το κρασί. Πώς θα παραχθεί, πώς θα εμφιαλωθεί, πώς θα καταναλωθεί και κυρίως πώς θα διατηρηθεί. Αλήθεια εσύ γνωρίζεις τους κανόνες με τους οποίους μπορούμε να αποθηκεύσουμε με τον πιο σωστό τρόπο τα κρασιά μας στο σπίτι;
Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού διαθέτουν στο σπίτι τους ένα κελάρι ώστε να διατηρούν στο ιδανικό μέρος και στις ιδανικές θερμοκρασίες τις αγαπημένες τους ετικέτες. Τι γίνεται όμως αν δεν διαθέτεις ένα ακριβό κελάρι στο δικό σου σπίτι; Οι ειδικοί οινολόγοι μας απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την καλύτερη εθιμοτυπία στο home bar.
Πού είναι το καλύτερο μέρος για να κρατήσω τα μπουκάλια κρασιού στο σπίτι;
«Το πιο σημαντικό πράγμα για το κρασί είναι να το θεωρούμε ότι κοιμάται έως ότου θέλουμε να το ανοίξουμε», εξηγεί ο οινολόγος Sam Caporn. «Τους αρέσει να είναι κάπου σταθερά, να διατηρούνται σε δροσερή θερμοκρασία, μακριά από το φως, τους κραδασμούς, την κίνηση και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι συχνά ελλιπής στα σπίτια των περισσότερων ανθρώπων, οπότε είναι σημαντικό να είστε πρακτικοί. Τα γκαράζ είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αποθηκεύσετε κρασιά, ακόμη και κάτω από τις σκάλες, αρκεί να μην υπάρχουν πολλοί κραδασμοί. Ωστόσο, εάν δεν σκοπεύεις να κρατήσεις το κρασί για πολλές ημέρες, τότε ένα μικρό ράφι κρασιού που βρίσκεται στο πιο δροσερό μέρος του σπιτιού σου είναι το μόνο που απαιτείται!».
Πρέπει ν' αποθηκεύω το κρασί στο ψυγείο;
«Το κρασί δεν πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο. Το ψυγείο πρέπει να χρησιμοποιείται για ψύξη πριν το πιούμε», λέει ο Sam. «Το συχνότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματος λευκών και κόκκινων κρασιών. Τα λευκά κρασιά δεν πρέπει να σερβίρονται κατευθείαν από το ψυγείο», επισημαίνει. «Εάν είναι πολύ κρύα, μπορεί να αλλοιωθούν τα αρώματά τους. Ενώ τα κόκκινα σερβίρονται συχνά πολύ ζεστά». Ο Sam συμβουλεύει: «Θυμηθείτε τον κανόνα 20/20. Κρατήστε τα λευκά κρασιά έξω από το ψυγείο 20 λεπτά πριν τα σερβίρετε και τα κόκκινα κρασιά στο ψυγείο 20 λεπτά πριν τα σερβίρετε».
Ποια κρασιά πρέπει να αποθηκεύω όρθια;
«Ο γενικός κανόνας είναι ότι οτιδήποτε υπάρχει κάτω από ένα φυσικό φελλό πρέπει να αποθηκευτεί στο πλάι για να σταματήσει την ξήρανση του φελλού», εξηγεί ο Sam. «Η επαφή του κρασιού με το φελλό είναι που το κρατά υγρό. Τα αφρώδη κρασιά μπορούν να αποθηκευτούν όρθια».
Μόλις ανοίξω ένα μπουκάλι τι μπορώ να κάνω για να το διατηρήσω φρέσκο;
Ο Sam εξηγεί: «Μόλις ανοίξουμε ένα κρασί και δεν έχουμε καταναλώσει όλο το περιεχόμενό του, το πιο σύνηθες είναι να το βάζουμε στο ψυγείο, είτε είναι λευκό είτε κόκκινο, σωστά; Ίσως όμως αυτή δεν είναι η κατάλληλη λύση, ειδικά για το κόκκινο. Μερικά κρασιά στο ψυγείο τείνουν να χάνουν τη φρεσκάδα των φρούτων τους. Τα κρασιά όπως το Sauvignon Blanc και το Riesling για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να διατηρηθούν στο ψυγείο μερικές μέρες μετά το άνοιγμα ακόμη και μια εβδομάδα όμως για τα κόκκινα είναι πιο περίπλοκη η διαδικασία τους. Η οξύτητα στο κρασί παίζει βασικό ρόλο, οπότε θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσετε να τα απολαύσετε εντός 2-3 ημερών, αφήνοντάς τα έξω από το ψυγείο».