1 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Οι γονείς φέρουν το βάρος της πανδημίας
Οι οικογένειες φέρουν το βάρος της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Από τη δεκαετία του 1980, ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας. Η Γενική Συνέλευση εξέδωσε ορισμένα ψηφίσματα και κήρυξε το Διεθνές Έτος της Οικογένειας και τη Διεθνή Ημέρα των Οικογενειών. Δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων αναγνωρίζει ότι η οικογένεια έχει την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα και την προστασία των παιδιών.
Για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και σε μια ατμόσφαιρα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης. Καθορισμένος από τη Γενική Συνέλευση το 2012, η Παγκόσμια Ημέρα των Γονέων παρέχει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε όλους τους γονείς για την «ανιδιοτελή δέσμευσή τους στα παιδιά και τη δια βίου θυσία τους για την καλλιέργεια αυτής της σχέσης».
Εν μέσω πανδημίας απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη για τους εργαζόμενους γονείς
Οι οικογένειες φέρουν το βάρος της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Ως άγκυρες της οικογένειας και το θεμέλιο των κοινοτήτων και των κοινωνιών μας, οι γονείς έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τις οικογένειές τους, να φροντίζουν τα παιδιά εκτός σχολείου και, ταυτόχρονα, να συνεχίζουν τις εργασιακές τους ευθύνες. Χωρίς υποστήριξη από τους γονείς, η υγεία, η εκπαίδευση και η συναισθηματική ευημερία των παιδιών κινδυνεύουν. Με την εισαγωγή νέων πολιτικών και πρακτικών που είναι φιλικές προς την οικογένεια μέσα στο χώρο εργασίας, οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα είναι σε καλύτερη θέση να προωθήσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και να παρέχουν συστηματική υποστήριξη στους εργαζομένους. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει την εκθετική της ανάπτυξη, ένα τεχνικό σημείωμα της UNICEF, της ΔΟΕ και των Ηνωμένων Εθνών για τις φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές και άλλες καλές πρακτικές στο χώρο εργασίας στο πλαίσιο του COVID-19, δείχνει ότι είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τις εργαζόμενες οικογένειες για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά»,αναφέρουν στην επίσημη σελίδα τους τα Ηνωμένα Έθνη.
Πώς δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα
Κατά τη δεκαετία του 1980, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να εστιάζουν την προσοχή στα ζητήματα που σχετίζονται με την οικογένεια. Το 1983, βάσει των συστάσεων του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης στο ψήφισμά της σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας στην αναπτυξιακή διαδικασία (1983/23) ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους που είχαν αναλάβει την λήψη αποφάσεων για τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καθώς και των αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης αυτών των αναγκών.
Στο ψήφισμά του 44/82 της 9ης Δεκεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε το 1994 ως το Διεθνές Έτος της Οικογένειας ενώ στο ψήφισμα 47/237 του 1993, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι η 15η Μαΐου κάθε έτους θα γινόταν ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειών. Το 2012, η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε την 1η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα των Γονέων, που εορτάζεται ετησίως προς τιμή των γονέων σε όλο τον κόσμο.