Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον HIV και τον καρκίνου ίσως καταπολεμά και τον κορονοϊό
Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί γι' αυτό το φάρμακο...
Δύο ασθενείς με κορονοϊό στη Νέα Υόρκη απομακρύνθηκαν από τους αναπνευστήρες λίγες μόνο ημέρες αφού υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πειραματικό φάρμακο του HIV και του καρκίνου.
Με βάση τα αποτελέσματα μιας μικρής αρχικής δοκιμής, η βιοτεχνολογική εταιρεία CytoDyn πιστεύει ότι το φάρμακο Leronlimab έχει τη δυνατότητα θεραπείας ασθενών που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό. Πιστεύουν ότι το φάρμακο μπορεί να εξουδετερώνει την «κυτταροκινητική καταιγίδα» -έναν κατακλυσμό ανοσοκυττάρων που μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με την ίδια τη μόλυνση- που προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες των ασθενών.
Το Leronlimab έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε 7 ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 2 από αυτούς δεν είναι πια διασωληνωμένοι και άλλοι 2 δείχνουν ότι η σοβαρή φλεγμονή που είχαν υποστεί οι πνεύμονές τους και οδηγούσαν σε ανεπάρκεια οργάνων, έχει υποχωρήσει.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για το κορονοϊό, αλλά το φάρμακο της εταιρία CytoDyn είναι μεταξύ των τελευταίων που δοκιμάζονται για να βοηθήσουν στη διάσωση των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που στοχεύει στον ίδιο τον κορονοϊό απαιτεί χρόνο και χρήμα. Οι επιστήμονες αγωνίζονται για να δοκιμάσουν τα υπάρχοντα φάρμακα ή εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στον θανατηφόρο ιό, που έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 1.500 Αμερικανούς.
Σύμφωνα με την Daily Mail, μεταξύ λοιπόν αυτών των πειραματικών δοκιμών είναι ένα φάρμακο που έχει ήδη εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία άλλου ιού, του HIV αλλά και του καρκίνου. Το Leronlimab βρίσκεται ήδη σε δοκιμές για τον κορονοϊό, καθώς πρόκειται για ένα φάρμακο που δίνει ήδη ελπίδα στη θεραπεία του HIV.
Αλλά οι επιστήμονες της CytoDyn πιστεύουν ότι το όφελος του φαρμάκου τους για τους ασθενείς με κορονοϊό δεν είναι αντιιικό. Αυτό που σκοτώνει τους ασθενείς είναι μια επιπλοκή του ιού: η πνευμονία. Ο ιός συνδέεται με τα κύτταρα των πνευμόνων και τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπαίνει σε υψηλή ταχύτητα για να καταπολεμήσει τη μόλυνση με κάθε όπλο που έχει, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αντισώματα ειδικά για το COVID έτοιμα.
Οι κυτοκίνες στέλνουν μηνύματα στο ανοσοποιητικό σύστημα να στείλει έναν κατακλυσμό χημικών ουσιών από λευκά αιμοσφαίρια για να επιτεθεί στη μόλυνση και προκαλεί φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή ξεφεύγει από τον έλεγχο και το υγρό αρχίζει να γεμίζει τις κυψελίδες στους πνεύμονες, ένας ασθενής αναπτύσσει πνευμονία. Στην περίπτωση πολλών ασθενών με κορονοϊό, αυτό οδηγεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), μια κατάσταση που απαιτεί διασωλήνωση και ακόμη και τότε μπορεί να αποβεί μοιραία. Το φάρμακο Leronlimab διακόπτει αυτό το φαινόμενο του ντόμινο, σταματώντας τις κυτοκίνες.
Δεν είναι απολύτως σαφές πώς το φάρμακο το κάνει αυτό, έχει τεσταριστεί ήδη σε 840 ασθενείς με HIV που είδαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα φλεγμονής τους.
Για τη δοκιμή του φαρμάκου στον COVID-19, οι γιατροί σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης έδωσαν το φάρμακο σε 7 σοβαρά ασθενείς. Το φάρμακο χορηγείται μέσω δύο ενέσεων - ένα σε κάθε πλευρά της κοιλίας. Τρεις ημέρες μετά τη χορήγηση των πρώτων ενέσεων leronlimab, οι ασθενείς έδειξε να έχουν σημαντικά αποτελέσματα ίασης.
Πηγή: dailymail.co.uk