Δεν το περίμενε κανείς κι όμως, η ταινία «American Factory» κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους. Πρόκειται για το πρώτο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε η εταιρία παραγωγής των Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα το οποίο -απ' ότι φαίνεται- έφερε γούρι στο Πρώην Προεδρικό ζεύγος.
Η ταινία του Netflix αφορά ένα εργοστάσιο γυαλιών αυτοκινήτων στο Οχάιο που διευθύνεται από Κινέζους επενδυτές και διερευνά πολλά θέματα, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, η παγκοσμιοποίηση και ο αυτοματισμός. Το ντοκιμαντέρ «American Factory» ήταν υποψήφιο μαζί με τα «The Cave», «The Edge of Democracy», «For Sama».
O Στίβεν Μπόγκναρ και η Τζούλια Ράικερτ σκηνοθέτες του «American Factory» αναγνώρισαν το έργο των υπολοίπων υποψηφίων στην τελετή απονομής των Όσκαρ την Κυριακή. «Μας εμπνέετε» είπε η Ράικερτ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε ένα tweet την Κυριακή συνεχάρη τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «για την αφήγηση μιας τόσο περίπλοκης, συγκινητικής ιστορίας σχετικά με τις πολύ ανθρώπινες συνέπειες των οδυνηρών οικονομικών αλλαγών. Χαιρόμαστε που βλέπουμε δύο ταλαντούχους και απόλυτα καλούς ανθρώπους να παίρνουν το Oscar για την πρώτη παραγωγή της Higher Ground».
Η ταινία αφορά το εργοστάσιο Fuyao, το οποίο αγόρασε ο Κινέζος βιομήχανος Cao Dewang, ο οποίος απασχολεί περίπου 2.200 Αμερικανούς και 200 Κινέζους εργάτες. Η ταινία αποτελεί μια προσεκτική ματιά στο πώς οι πολιτισμοί εναρμονίζονται ο ένας με τον άλλο. Οι εντάσεις αυξάνονται όταν το εργοστάσιο δεν ανταποκρίνεται αρχικά στους στόχους παραγωγής, με αποκορύφωμα την πικρή μάχη για το δικαίωμα δημιουργίας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Η Τζούλια Ράικερτ σημείωσε ότι η ταινία αφορά ένα εργοστάσιο του Οχάιο, αλλά θα μπορούσε να είναι από οπουδήποτε «οι άνθρωποι φορούν μια στολή, χτυπούν κάρτα, προσπαθώντας να βελτιώσουν τη ζωή των οικογενειών τους. Η εργατική τάξη δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα όταν οι εργαζόμενοι ενωθούν».