Το πολυαναμενόμενο υποβρύχιο εστιατόριο της Νορβηγίας άνοιξε επιτέλους για το κοινό. Πρόκειται για ένα αριστούργημα σχεδιασμού από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta.
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το γεύμα τους κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Το εστιατόριο 495 τετραγωνικών μέτρων είναι διαμορφωμένο από τσιμέντο, το οποίο έχει κυλινδρικό σχήμα και φαίνεται να ολισθαίνει στη θάλασσα. Οι επισκέπτες μπαίνουν από μια είσοδο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης και κατεβαίνουν 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα.
«Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα μέρος που μοιάζει σαν σωλήνας που θα έφερνε τους ανθρώπους από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτω στον βυθό» λέει ο Rune Grasdal, αρχιτέκτονας του Under. "Αυτή η μετάβαση θέλαμε να γίνεται με πολύ εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο χωρίς κανείς να νιώθει παγιδευμένος, αλλά απόλυτα ασφαλής».
Καθώς οι επισκέπτες κατεβαίνουν στα τρία επίπεδα του εστιατορίου, κινούνται από μια δρύινη σκάλα μέσα σε μια αίθουσα όπου είναι και η κύρια τραπεζαρία. Η intdustrial αρχιτεκτονική με το ακατέργαστο σκυρόδεμα συμπληρώνεται από ένα μεγάλο πανοραμικό παράθυρο που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στον βυθό. Κι ενώ άλλα υποβρύχια εστιατόρια βρίσκονται σε ενυδρεία, εδώ υπάρχει η συγκίνηση της ασφαλή απόλαυσης της άγρια φύση.
Στο εσωτερικό του εστιατορίου, το ξύλο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Τα έπιπλα είναι μινιμαλιστικά και καθαρά για να διατηρήσουν την εστίαση των επισκεπτών στη θέα στη θάλασσα. Τα κεραμικά που κατασκευάζονται από ντόπιους καλλιτέχνες με άμμο από τον πυθμένα της θάλασσας, δίνουν συνέχεια μεταξύ υπαίθρου και εσωτερικού χώρου, ενώ τα μπλε και πράσινα ακουστικά πάνελ που είναι τοποθετημένα στο χώρο φέρνουν πιο κοντά τη θάλασσα.
Η συνολική αισθητική του χώρου είναι εκπληκτικά ελαφριά και αέρινη, καθώς οι αρχιτέκτονες εργάστηκαν σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι στο υποβρύχιο εστιατόριο δεν θα αισθανόταν κανείς επισκέπτης κλειστοφοβικά. Όσο για το μενού; Ο σεφ Nicolai Ellitsgaard (με αστέρι Michelin) έχει συγκεντρώσει μια κορυφαία ομάδα μαγείρων. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Gaute Ubostad, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένονται να δειπνήσουν εκεί περίπου 12.000 άτομα κατά τη διάρκεια του έτους.
Το εστιατόριο έχει χωρητικότητα 100 ατόμων, ενώ καθημερινά φιλοξενεί συνήθως 40 άτομα. Αν θέλεις να γευθείς το μενού γευσιγνωσίας των 18 πιάτων, να είσαι προετοιμασμένη να πληρώσεις περίπου 400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ποτών)!
Δες το εστιατόριο....