Το Panforte είναι ένα παραδοσιακό μαστιχωτό ιταλικό επιδόρπιο που περιέχει φρούτα και ξηρούς καρπούς. Είναι παρόμοιο με τις florentine αλλά πολύ παχύτερο. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές γλυκό της Ιταλίας, που συνδέεται κυρίως με την επαρχία της Σιένα. Το Panforte χρονολογείται τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα, στην ιταλική περιοχή της Τοσκάνης. Αν το μεταφράσουμε, panforte σημαίνει «δυνατό ψωμί» και αναφέρεται στη δυνατή του γεύση. Αν θέλεις να παρασκευάσεις κι εσύ αυτό το ιταλικό γλυκό, να ξέρεις πως η διαδικασία του είναι αρκετά απλή. Η ζάχαρη διαλύεται στο μέλι και διάφοροι ξηροί καρποί, φρούτα και μπαχαρικά αναμιγνύονται μαζί με αλεύρι. Ολόκληρο το μείγμα ψήνεται σε ρηχό ταψί όπου και πασπαλίζεται (αφού κρυώσει) με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Θα χρειαστείς:
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα
- 150 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
- 150 γρ. φουντούκια
- 150 γρ. καρύδια
- 250 γρ. μέλι
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κόντιτα
- 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Διαβάστε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com