Banoffee: το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων
Το πιο συγκλονιστικό και γρήγορο Banofee που δοκίμασες ποτέ.
Δεν έχεις φάει καλύτερο. Στο λέμε με βεβαιότητα! Για τους λάτρεις της μπανάνας και της σοκολάτας, αυτό είναι το απόλυτο γλυκό.
To Banoffee είναι ένα επιδόρπιο που μας έρχεται από την Αγγλία. Πρόκειται για μια πίτα με μπανάνες, κρέμα και καραμέλα, που συνδυάζεται με μπισκότα. Ορισμένες εκδοχές της συνταγής περιλαμβάνουν επίσης σοκολάτα, καφέ ή και τα δύο. Το όνομά του, που μερικές φορές γράφεται και «banoffi», συνδυάζει τις λέξεις «μπανάνα» και «toffee» (που φτιάχνεται από βρασμένο ζαχαρούχο γάλα, δημιουργώντας την υφή και τη γεύση της καραμέλας).
Για το γλυκό αυτό θα χρειαστείς:
-250 γρ. μπισκότα digestive
-100 γρ. βούτυρο
-3 μπανάνες ώριμες
-400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
-1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
-300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
-ξύσμα από κουβερτούρα
Εκτέλεση
Σε μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το γλυκό μας να είναι έτοιμο.
Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο,το αφήνουμε να κρυώσει. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi και τα μπισκότα σε ένα μπολ προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε το μείγμα και το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα. Στρώνουμε τη βάση, πιέζοντας καλά και βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο
Σε κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού, χωρίς να κοχλάσει.Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς και να πάρει το χρώμα που έχει η καραμέλα γάλακτος. Σημαντικό να ανακατεύουμε συγχρόνως για να μην καεί και καραμελώσει. Προσπαθήστε να μη σκουρύνει πολύ το γάλα όσο βράζει, αλλιώς θα σκληρύνει όταν κρυώσει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και μέσα κοσκινίζουμε το κακάο και 1/2 φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες. Τις στρώνουμε τη μια δίπλα στην άλλη πάνω στην κρύα βάση μπισκότου στην φόρμα και περιχύνουμε με το ζαχαρούχο. Τελειώνοντας γαρνίρουμε με τη σαντιγί και το ξύσμα σοκολάτας.