Κρέμα καραμελέ: η κρέμα του καλοκαιριού στα καλύτερά της
Ένα γρήγορο γλυκό που σε βγάζει ασπροπρόσωπη σε μία ξαφνική επίσκεψη στο σπίτι.
Μια σπιτική κρέμα καραμελέ μας κάνει πάντα να χαμογελάμε από ευχαρίστηση. Η κρέμα καραμέλας (ή πουτίγκα καραμέλας όπως την αποκαλούν πολλοί) είναι ένα επιδόρπιο κρέμας με μια διάφανη στρώση από σιρόπι καραμέλας. Η διαφορά της με την cream brûlée έχει να κάνει με την υφή της καραμέλας: στην cream brûlée η κρέμα είναι σκληρή και δημιουργείται με φλόγιστρο.
Η κρέμα καραμελέ ή έχει φανατικούς θαυμαστές ή φανατικούς εχθρούς. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία η παρακάτω συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου.
Θα χρειαστείς:
-½ λίτρο γάλα φρέσκο
-βανίλια σε σκόνη
-2 κ.σ. βούτυρο
-180 γρ. Ζάχαρη
-2 αβγά
-4 κρόκοι
-1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το βράσουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε μία μεγάλη φόρμα ή αλλιώς 6 μικρά φορμάκια και προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 180° C.
Διαλύουμε, σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά 60 γρ. ζάχαρη, με 3-4 κ.σ. νερό και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να καραμελώσει και ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλας στη φόρμα.
Τοποθετούμε τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, με σύρμα ή με μίξερ, μέχρι το μείγμα μας να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά, στο μείγμα, ανακατεύοντας συνέχεια.
Αφού η κρέμα μας γίνει απαλή και ομοιογενής, τη μοιράζουμε στα φορμάκια ή στη μεγάλη φόρμα τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τοποθετούμε το ταψί, στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε σε μπεν μαρί, για 45 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφήνουμε τη κρέμα να παγώσει και ξεφορμάρουμε.