Τρυφερή αρνίσια σπάλα στη γάστρα
Το αρνί θα σιγοβράσει στον φούρνο και θα γίνει πραγματικό λουκούμι.
Και ναι, έχει έρθει η μέρα που η νηστεία τελειώνει και όλα τα νοικοκυριά είναι έτοιμα να σερβίρουν στο τραπέζι τους κρεατικά , σύμφωνα με το έθιμο.
Μπορεί φέτος το σούβλισμα του αρνιού να έχει ελαχιστοποιηθεί καθώς οι περισσότεροι μείναμε στο σπίτι μας και δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε την εξοχή, όμως αυτό δεν μας έχει εμποδίσει στο να το μαγειρέψουμε με άλλον τρόπο. Οι σούβλες δίνουν τη σκυτάλη στον φούρνο λοιπόν και οι συνταγές πολλές, χωρίς να ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις.
Εμείς σου έχουμε την ιδανική συνταγή δια χειρός Jamie Oliver, με την τρυφερή αρνίσια σπάλα να λιώνει πρώτα στη γάστρα και έπειτα στο στόμα!
Θα χρειαστείς:
500 γρ. ρεβίθια
2 παστά λεμόνια (πρόκειται για μια τεχνική που είναι πολύ διαδεδομένη και χρησιμεύει σαν μαρινάδα για κρέατα)
1 κιλό ώριμες ντομάτες
2 κιλά αρνίσια σπάλα με το κόκαλο
2 κ.γ ρας ελ χανουτ (μείγμα μπαχαρικών)
Βάλε τα ρεβίθια σ' ένα ταψί 30χ40 εκ. Κόψε τα λεμόνια στα τέσσερα και αφαίρεσε τον πυρήνα με τα κουκούτσια. Ψιλόκοψε τη φλούδα και πρόσθεσέ τα στο ταψί με λίγο από τον χυμό του βάζου. Κόψε και τις ντομάτες και ρίξτες κι αυτές στο ταψί.
Περίχυσε το αρνί με 1 κ.σ ελαιόλαδο και άλειψέ το με τα μπαχαρικά, μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα μαύρο πιπέρι. Βάλε το αρνί στο ταψί, πρόσθεσε 1 λίτρο νερό και σκέπασε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο (μπορείς να το βάλεις και στη γάστρα με κλειστό καπάκι) και βάλτο μέσα σε κρύο φούρνο. Άναψε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και άφησε το αρνί να ψηθεί για 6 ώρες ή μέχρι να ψηθούν καλά τα ρεβίθια και το αρνί. Μετά από 3 ώρες πρόσθεσε λίγο νερό και σκέπασε ξανά καλά.
Πριν το σερβίρισμα, δοκίμασε τα ρεβίθια, αλατοπιπέρωσε αν χρειάζεται, και περίχυσε με 1 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πριν κόψεις το κρέας.