Speculoos: τα ολλανδικά μπισκότα με τα μπαχαρικά που τρώγονται στο λεπτό
Όσο εύκολα φτιάχνονται, άλλο τόσο εύκολα τρώγονται!
Σίγουρα τα έχεις δοκιμάσει κάπου! Για την ακρίβεια είναι αυτά τα τραγανά μπισκοτάκια με την κανέλα (δεν έχουν όμως μόνο κανέλα στο εσωτερικό τους) που βρίσκουμε στο εμπόριο και μας κερδίζουν με τη γεύση τους.
Speculaas ή speculoos, η ονομασία τους διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τα speculaas είναι λεπτά, πολύ τραγανά, και κυρίως στο εξωτερικό θα τα βρεις σε σχήμα εικόνας (πολλές είναι οι ιστορίες για τον Άγιο Νικόλαο που τα συνοδεύουν) που έχουν μια σφραγίδα στο μπροστινό τους μέρος, πριν μπουν για ψήσιμο. Όπως και αν τα φτιάξεις ένα είναι σίγουρο: όσο εύκολα φτιάχνονται, άλλο τόσο εύκολα τρώγονται!
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
100 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
25 γρ. ζάχαρη μαύρη
200 γρ. αλεύρι
50 γρ. αμύγδαλα λευκά σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
30 γρ. γάλα
10 γρ. speculaas ( 1 κ.τσαγιού κανέλα, 1/4 κ.τ γαρίφαλο, 1/2 κ.τ κάρδαμο, 1/4 κ.τ μοσχοκάρυδο, 1/4 κ.τ πιπέρι άσπρο)
Χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ώσπου να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Πλάθουμε μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου. Όσο εύκολα φτιάχνονται, άλλο τόσο εύκολα τρώγονται!