Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό της Γαλλίας, (kouglof, kougelhof ή kougelhopf, θα το βρεις με πολλές ονομασίες). Είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με σταφίδες , κάτι σαν μικρό κεκάκι, παραδοσιακά ψημένο σε ατομικές φόρμες. Είναι αρκετά δημοφιλές σε πολλές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης (μερικές φορές με μικρές παραλλαγές), όπως στις: νότια Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Πολωνία και Αλσατία. Η ζύμη αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την κέικ των Χριστουγέννων στην Ιταλία, (γνωστό και ως Pandoro).
Στα τέλη της μεσαιωνικής Αυστρίας, ένα Kouglof σερβιριζόταν σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως στους γάμους, και ήταν διακοσμημένο με λουλούδια, φύλλα, κεριά και εποχιακά φρούτα. Το κέικ αυτό ήταν επίσης η μεγάλη αγάπη της Μαρίας Αντουανέττας.
Για τη ζύμη θα χρειαστείς:
250 γρ. αλεύρι μαλακό
20 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. βούτυρο
1 αυγό
1 κρόκος
75 γρ. νερό
2 γρ. φρέσκια μαγιά
120 γρ. σταφίδες
Για το σιρόπι θα χρειαστείς:
70 γρ. νερό
70 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να φτάσει στους 50 βαθμούς Κελσίου και λιώνουμε μέσα το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αδειάζουμε το μείγμα σ' ένα βαθύ μπολ , προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις σταφίδες) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαστιχωτή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Μετά προσθέτουμε τις σταφίδες και ξαναζυμώνουμε.
Βουτυρώνουμε τις ειδικές φόρμες για κεκάκια κουγκλόφ (θα τις βρεις στο εμπόριο, μοιάζουν σαν ατομικές φόρμες για κέικ, διαφορετικά μπορείς να κάνεις ένα μεγάλο κουγκλόφ σε μια φόρμα κέικ που έχεις στο σπίτι),βάζεις μέσα τη ζύμη πιέζοντας μέχρι να φτάσει στα μισά της φόρμας. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Για το σιρόπι χρειάζεται να βράσεις μόνο το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά και να το αφήσει να κρυώσει.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε τα κεκάκια μας για περίπου 40 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, μετά με το σιρόπι και στη συνέχεια τα βουτάμε στη ζάχαρη. Δεν φαντάζεσαι τι νόστιμα που είναι!