Ένα ελληνικό γλυκό που κάθε οικογένεια αγαπά. Κύριο συστατικό της τα καρύδια και το ζεστό σιρόπι, που κάνουν το γλυκό αυτό κέικ ζουμερό και άκρως απολαυστικό. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της καρυδόπιτας: κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και το δικό της μυστικό.
Εμείς επιλέξαμε την συνταγή του pastry chef Στέλιου Παρλιάρου γιατί είναι δοκιμασμένη, εύκολη και πεντανόστιμη!
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
5 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
260 γρ. αλεύρι
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
250 γρ βούτυρο λιωμένο
100 γρ. γάλα
400 γρ. καρύδια τριμμένα
2 κ.γ κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Χτυπάμε τ' αυγά με τη ζάχαρη μέχρι ν΄αφρατέψουν. Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι και το γάλα. Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε την κανέλα, το μπέικιν, το βούτυρο και τα καρύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και προσθέτουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά και όταν το βγάλουμε από τον φούρνο περιμένουμε να κρυώσει πριν ρίξουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Αφού αφαιρέσουμε το ξυλαράκι της κανέλας, περιχύνουμε (όπως είναι ζεστό το σιρόπι) την κρύα καρυδόπιτα.