Αν αγαπάς τις κρέμες, αυτό το ισπανικό γλυκό θα σε ενθουσιάσει. Προέρχεται από την περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία και πρόκειται για το πιο διαδεδομένο γλυκό της περιοχής. Πολλοί θεωρούν πως είναι πρόγονος της γαλλικής creme brulle γιατί διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία. Η πρώτη γνωστή συνταγή για την crema catalana εμφανίζεται στα καταλανικά βιβλία Llibre de Sent Soví (14ος αιώνας) και Llibre del Coch (16ος αιώνας). Οι διαφορές μεταξύ της crema catalana και της crème brûlée βρίσκονται στη μέθοδο παρασκευής τους: η γαλλική έκδοση γίνεται με κρέμα και αρωματίζεται με βανίλια, ενώ η καταλανική έκδοση είναι φτιαγμένη από γάλα και αρωματισμένη με κανέλα και ξύσμα λεμονιού.
Το συγκεκριμένο γλυκό μπορείς να το φτιάξεις και να το τοποθετήσεις είτε σε μεγάλο μπολ για όλη την οικογένεια, είτε σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη τα οποία μπορείς ν' απολαύσεις όλες τις ώρες της ημέρας.
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
1 κιλό γάλα
1 ξυλάκι κανέλας
ξύσμα από ένα λεμόνι
6 κρόκοι αυγών
50 γρ. κορν φλάουερ
200 γρ. ζάχαρη
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 900 γρ. από το γάλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να βράσει.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.Αφαιρούμε από το γάλα το ξυλάκι της κανέλας και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουερ με το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα.Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αδειάζουμε σε ατομικά μπολάκια ή σ' ένα μεγάλο μπόλ, τ΄αφήνουμε τα κρυώσουν κι όταν είναι έτοιμα, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη την οποία καίμε με φλόγιστρο ή σε πολύ δυνατό γκριλ (όπως κάνουμε με την κρεμ μπρουλέ).