logo shopping video self-improvement career beauty-style interview blogs myway deco gourmet menu quotes mail search chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right facebook twitter instagram youtube viber mail arrow-right arrow-left close
  • life
  • interview
  • beauty & style
  • deco
  • career
  • self improvement
  • myway
  • gourmet
  • video
  • shopping
  • blogs
  • queen.gr
gourmet

Παραδοσιακή λαγάνα

Γιατί δεν πρέπει να λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι!

Παραδοσιακή λαγάνα
02 Μαρ 2020
Queen Plus
Queen Plus

Μπορείς να θυμηθείς μια Καθαρά Δευτέρα που έλειπε από το τραπέζι σου η λαγάνα; Πρόκειται για το ψωμί που συνοδεύει υπέροχα το σαρακοστιανό μας τραπέζι και ομολογουμένως είναι ο ωραιότερος άρτος που τρώμε όλη τη χρονιά.

Η γεύση του σουσαμιού είναι ξεκάθαρη στη λαγάνα. Κάποιοι προσθέτουν ταχίνι στο μείγμα κάποιοι άλλοι όχι. Παρακάτω σου έχουμε την ιδανική συνταγή για να παρασκευάσεις την ωραιότερη λαγάνα που έφαγες ποτέ.

Και μη ξεχνάς: η λαγάνα είναι επίπεδη, δεν θέλει φούσκωμα! Είναι ένα νηστίσιμο άζυμο ψωμί που κάνει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ξεχωριστό!

Υλικά για 2 λαγάνες:

2 κούπες χλιαρό νερό

1 κουταλιά μέλι (ή 1,5 κουταλιά ζάχαρη)

2 κουταλιές ταχίνι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή
μαγιά

Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι ( 2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης,
και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις)

Για το τελείωμα:

2 κουταλιές ζάχαρη

2-3 κουταλιές νερό

1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι

2-3 κουταλιές σουσάμι

Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι (από το λευκό) και σκεπάζουμε να αφρίσει.

Σε μπολ βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς, το αλάτι, το σταρένιο αλεύρι και σταδιακά το λευκό μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη.

Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και πατώντας τη με το πίσω μέρος της παλάμης μας μέχρι να γίνει ελαστική. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν είναι έτοιμη ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει.Αφήνουμε να ανεβεί ξανά.

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα.

Πηγή φωτογραφίας: instagram.com

TAGS

  • ΛΑΓΑΝΑ
  • ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • ΚΟΥΛΟΥΜΑ
  • ΨΩΜΙ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Copyright © 2025
photo