Ήρθε η στιγμή για να φτιάξουμε την τέλεια βασιλόπιτα, ώστε να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο με τύχη και γλύκα! Και ποιος έχει την πιο τέλεια συνταγή; Μα φυσικά ο αγαπημένος μας Στέλιος Παρλιάρος. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη συνταγή που περιέχει αμύγδαλα, φουντούκια, ξερά φρούτα και αρωματίζεται με αμαρέτο. Ένα σπέσιαλ κέικ για την πιο σπέσιαλ ημέρα της χρονιάς!
ΥΛΙΚΑ
- 125 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 125 γρ. φουντούκια
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας κομμένο σε κύβους + επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη & επιπλέον για πασπάλισμα
- 300 γρ. ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα
- 200 γρ. λικέρ Amaretto ή κονιάκ ή ό,τι άλλο μας αρέσει
- 6 τεμ. αυγά μεγάλα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για το ταψί
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα ξερά φρούτα και το λικέρ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Στο μεταξύ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τα φουντούκια και λίγη από την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν μια λευκή κρέμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ξερά φρούτα μαζί με το λικέρ και ρίχνουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), έως ότου ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν ξεφορμάρουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή χρονιά σε όλους!
Πηγή: steliosparliaros.gr