Πώς να καλλιεργήσεις μόνη σου τα λαχανικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποιείς στο φαγητό σου
Όποιος κι αν είναι ο ωφέλιμος χώρος στο σπίτι σου, με αυτά τα tips θα μπορέσεις να καλλιεργήσεις και να μεγαλώσεις τα πιο υγιή μυρωδικά.
Τίποτα δεν συγκρίνεται με τα μυρωδικά που καλλιεργείς μόνη σου στο μικρό σου μποστανάκι. Εδώ σου έχουμε τα πιο σημαντικά tips για να μπορέσεις να δημιουργήσεις το δικό σου μικρό λαχανόκηπο ή το μικρό σου χώρο μυρωδικών που θα δώσει στα φαγητά σου την νοστιμιά που τους αξίζει. Το πόσο μεγάλο θα είναι και τι θα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αφήνουμε στη δική σου ευχέρεια. Έχεις μεγάλο κήπο ή ένα μικρό παρτέρι στην κουζίνα; Το μπαλκόνι σου είναι βορινό ή απαγκιάζει προκειμένου να προστατεύει τα μυρωδικά σου;
Όποιος κι αν είναι ο ωφέλιμος χώρος στο σπίτι σου, με αυτά τα tips θα μπορέσεις να καλλιεργήσεις και να μεγαλώσεις τα πιο υγιή φυτά.
1.Διάλεξε το σωστό μέρος
Σε ιδανικές συνθήκες θα πρέπει να δημιουργήσεις το μποστανάκι σου σ' ένα μέρος που λούζεται από τον ήλιο, είναι μακριά από μεγαλύτερα δέντρα (τα οποία μπορούν να τους αποσπάσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος) και προστατεύεται από τον άνεμο όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα περισσότερα λαχανικά χρειάζονται περίπου έξι έως οκτώ ώρες φως την ημέρα προκειμένου να μεγαλώσουν. Η επιλογή του μυρωδικού που θέλεις να καλλιεργήσεις εξαρτάται επίσης από το πόσο χώρο διαθέτεις. Έτσι το πιο σημαντικό είναι να δεις το χώρο που διαθέτεις και μετά να επιλέξεις τα μυρωδικά ή τα λαχανικά σου.
2.Ξεχώρισε τα μυρωδικά σου και τοποθέτησέ τα σε ξεχωριστές γλάστρες
Θα χρειαστεί κάποια ευελιξία στην αναπτυσσόμενη περιοχή, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τα μυρωδικά σου για πάνω από έναν χρόνο. Θα πρέπει να ανανεώνεις το χώμα και να προσθέτεις τα σωστά λιπάσματα ώστε το χώμα να αναπνέει σωστά, αποφεύγοντας την δημιουργία παράσιτων και ασθενειών για τα φυτά σου. Σε ιδανική περίπτωση, δοκίμασε να ξεχωρίσεις το μποστανάκι σου σε τρεις ομάδες: ομάδα αρακά, φασόλια και καρποφόρα λαχανικά (όπως αγγούρια και πιπεριές), τα πράσινα (λάχανα και κουνουπίδια) και τις ρίζες, τα κρεμμύδια και τα φύλλα (όπως το μαρούλι και το σπανάκι).
3. Άφησέ τους χώρο ν' αναπνέουν
Χρησιμοποίησε κατασκευές που δίνουν ύψος και επιτρέπουν την κάθετη φύτευση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις κάθε σπιθαμή από τον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Μπορείς με αυτό τον τρόπο να βάλεις κασπό και γλάστρες σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σου θέλεις.
4. Αγόρασε (ή φτιάξε) ένα θερμοκήπιο
Ένα πολύ έξυπνος τρόπος για να μεγαλώσεις γρήγορα και με απόλυτη προστασία τα λαχανικά σου είναι ένα υπέροχο θερμοκήπιο. Μπορείς είτε να το αγοράσεις είτε να το φτιάξεις μόνη σου (αν είσαι δεινή Diyer).Έχοντας το δικό σου θερμοκήπιο θα σου επιτρέψει να ξεκινήσεις να σπέρνει νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Θα έχεις επίσης τη δυνατότητα να καλλιεργήσεις τρυφερά λαχανικά και μυρωδικά, όπως είναι οι μελιτζάνες και οι πιπεριές, μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να επεκτείνεις ακόμα περισσότερο τη συγκομιδή σου.
5. Μη ξεχνάς να ποτίζεις το μποστάνι σου όσο χρειάζεται
Το πότισμα είναι πολύ βασικό για την ανάπτυξη των φυτών σου. Υπάρχουν μυρωδικά που χρειάζονται καθημερινό πότισμα, ενώ κάποια άλλα λιγότερο. Γι' αυτό -όπως γράψαμε παραπάνω- είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσεις σωστά τα μυρωδικά και τα λαχανικά σου, με γνώμονα και το πότισμα.