Oculus: Ένας τεχνητός φεγγίτης που προσομοιάζει το εξωτερικό φως
Ένα εκπληκτικό τεχνητό παράθυρο σε κατάστημα στη Βαρκελώνη.
Η φινλανδική εταιρία Light Cognitive δημιούργησε ένα κυκλικό φεγγίτη με φώτα LED, ο οποίος σταδιακά αλλάζει χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας, σε μια προσπάθεια να φέρει τα οφέλη του φυσικού φωτός σε έναν εσωτερικό χώρο χωρίς παράθυρα στη Βαρκελώνη.
Το τεχνητό αυτό παράθυρο με την ονομασία Oculus δημιουργήθηκε κατά παραγγελία από την εταιρία Light Cognitive για έναν πελάτη της σύμφωνα με το περιοδικό Dezeen, έχει επιλεγεί για το φετινό βραβείο του περιοδικού στην κατηγορία του σχεδιασμού αρχιτεκτονικού φωτισμού.
Το κυκλικό αυτό παράθυρο έχει πάρει το όνομά του από το κυκλικό άνοιγμα που βρίσκεται στο κέντρο των τρούλων στην αρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, το οποίο επέτρεπε στο φυσικό φως να φιλτράρεται καθώς εισχωρούσε στο εσωτερικό κάθε χώρου. Για να αναδημιουργήσει μια παρόμοια αίσθηση ανοίγματος και σύνδεσης με τη φύση μέσα στα όρια του καταστήματος, η Light Cognitive σχεδίασε μια εγκατάσταση φωτισμού πλάτους σχεδόν δυόμισι μέτρων. Η εγκατάσταση περιβάλλει τα φυσικά χρώματα του ουρανού καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, από τα έντονα κόκκινα και πορτοκάλια της αυγής έως το καταγάλανο γαλάζιο του μεσημεριανού ήλιου και τις ζεστές, σιωπηλές αποχρώσεις του σούρουπου.
«Με αυτό το μοντέλο, μπορούμε να καθορίσουμε τι είδους φως ακτινοβολεί από οποιοδήποτε σημείο του ουρανού ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο ιδρυτής του Light Cognitive, Sami Salomaa, στο Dezeen. «Με βάση αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε ομαλές διαβαθμίσεις χρώματος και έντασης».
Αυτές οι βαθμιαίες μεταβολές στην ποιότητα του φωτός καθίστανται δυνατές μέσω μιας σειράς ελεγχόμενων μονάδων LED, καθεμία από τις οποίες διαθέτει πολλούς τύπους LED που μπορούν να εκπέμπουν φως σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και εντάσεων, που προσεγγίζουν το φυσικό φως. Σε ποια ώρα και με ποιο τρόπο φωτίζονται αυτές οι λυχνίες καθορίζεται από έναν αλγόριθμο. «Αυτό επιτρέπει την ταυτόχρονη βελτιστοποίηση της επιλογής LED, του χρώματος και της έντασης για τη δημιουργία ομαλής συνεχούς φωτεινότητας και χρωματικής διαβάθμισης», εξηγεί Sami Salomaa.
Images:dezeen.com