3 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσεις το σφουγγαράκι για τα πιάτα σου
Για να γίνει σαν καινούριο και χωρίς μικρόβια.
Αναμφισβήτητα αποτελεί την μεγαλύτερη εστία μικροβίων. Το σφουγγαράκι που πλένουμε τα πιάτα είναι μια μικρή βόμβα μικροοργανισμών, επιβλαβής για την υγεία μας.
Ο ειδικός για την ασφάλεια τροφίμων του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Keith Schneider, PhD, γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να αναπτυχθεί στα σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας όταν πλένουμε τα πιάτα. «Καθώς το σφουγγάρι σας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, παίρνει αυτή τη "φανταστική" μυρωδιά, και μέρος αυτής είναι η μάζα των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του», λέει. «Τα βακτήρια,οι μύκητες και η μούχλα θα αναπτυχθούν σε σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια που παραμένει υγρή. Τους έχουμε στο νεροχύτη μας, τους έχουμε στο ντους αλλά και στα σφουγγάρια μας».
Όπως λέει λοιπόν ο καθηγητής οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι καλοήθεις. Οι πραγματικοί κίνδυνοι στα βρώμικα σφουγγάρια προέρχονται από ένα μικρό υποσύνολο βακτηρίων, τα οποία αναπτύσσονται συνήθως σε μέρη με υγρασία καθώς «τους αρέσουν να βρίσκονται σε υγρά περιβάλλοντα, όπως στον νεροχύτη μας».
Για να μπορέσεις λοιπόν να τα καθαρίσεις από τα μικρόβια, σου έχουμε 3 τρόπους που θα κάνουν τα σφουγγαράκια σου σαν καινούρια.
1.Στον φούρνο μικροκυμάτων
Αυτή είναι μια αποτελεσματική, βολική, γρήγορη, αλλά ελαφρώς επικίνδυνη επιλογή. «Λειτουργεί πολύ καλά, αλλά θα μπορούσε επίσης να λιώσει το σφουγγάρι ή να το κάψει», λέει ο Schneider.«Έτσι, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι υγρό και πρέπει να το αφήσετε στα μικροκύματα το σωστό χρονικό διάστημα - αρκετό για να σκοτώσει τους οργανισμούς, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να υπάρχει κίνδυνος να λιώσει ή να καεί. Ο παράγοντας χρόνου εξαρτάται από την ισχύ που έχει ο φούρνος μικροκυμάτων σας: 30 δευτερόλεπτα για ένα ισχυρό και περίπου ένα λεπτό για έναν λιγότερο ισχυρό φούρνο», λέει ο Schneider.
2.Βράσιμο
Μια πιο εύκολη επιλογή. «Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με βραστό νερό για ένα ή δύο λεπτά. Αυτή η διαδικασία πρόκειται να σκοτώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικροοργανισμών. Υπάρχει κίνδυνος τήξης για μερικά σφουγγάρια, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν πρόβλημα», λέει ο Schneider.
3.Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων
«Απλώς πετάξτε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων κάθε φορά που βάζετε πλύση. Το πλυντήριο πιάτων έχει έναν κύκλο θέρμανσης και πλύσης στο τέλος, το οποίο είναι πολύ καλό και ικανό να σκοτώσει τους μικροοργανισμούς», συμπληρώνει. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο οι άλλες επιλογές, επειδή το πλυντήριο πιάτων δεν έχει τόσο ζεστό νερό, αλλά είναι αρκετά καλό,βολικό και ασφαλές.