Πόσο εφικτό είναι να πάρεις ή (να δώσεις) feedback μετά από ένα επαγγελματικό interview
3 συμβουλές για να το πετύχεις!
Όταν σου έρχεται μια αρνητική απάντηση μέσω email, από μια εταιρία που έχεις ήδη κάνει συνέντευξη για δουλειά, συνήθως γράφει τα εξής: «Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε κάποια συνεργασία μαζί σας τη δεδομένη στιγμή. Το βιογραφικό σας σημείωμα ωστόσο θα παραμείνει στα αρχεία της εταιρίας μας ώστε να ειδοποιηθείτε εκ νέου για οποιαδήποτε άλλη θέση προκύψει.»
Η απόρριψη αποτελεί μέρος της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας, αλλά ένα τέτοιο ασαφές μήνυμα δεν μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τι δεν πήγε καλά στην συνέντευξή μας. Τα διευκρινιστικά σχόλια δεν είναι εφικτά για τον αιτούντα εργασίας και αυτό κάνει πιο δύσκολη την κατανόηση των λαθών του.«Ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει μια μεγάλη εταιρεία είναι ο βρει τον σωστό τρόπο με τον οποίο θ' αντιμετωπίσει τους πιθανούς υποψηφίους, καθ 'όλη τη διάρκεια της συνέντευξης», λέει η Mary Abbajay, πρόεδρος της ομάδας Careerstone. «Η παροχή σχολίων βοηθά τους υποψηφίους να γνωρίζουν σε ποιους τομείς επιθυμούν να εργαστούν και ποια είναι τα υποτιθέμενα λάθη στα οποία υποκύπτουν. Αν θέλετε να κρατήσετε κάποιον υποψήφιο για επόμενο interview, καλό θα είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να του κάνετε κάποια σχόλια» λέει η Monique Valcour, executive coach.
Αυτές είναι οι 3 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες ,αλλά και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι, ώστε μια επαγγελματική συνέντευξη να αφήσει αμφότερους ευχαριστημένους.
Ας είμαστε θετικοί
Αν ένας υποψήφιος ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις για την συνέντευξή του, η ηγεσία οφείλει να του τις δώσει. "Μιλήστε τους για το τι έκαναν καλά, πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν και στη συνέχεια δώστε τους κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να προσπαθήσουν να πετύχουν στο μέλλον. Ακόμη και αν η συνέντευξη δεν πήγε καλά, μην τον αποθαρρύνετε. Βεβαιώστε τον ότι η πρόθεσή σας είναι να τον βοηθήσετε και σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπείτε στο να τον υποτιμήσετε», δηλώνει η Abbajay.
Ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας τι επιτρέπει ο νόμος
Ακόμη κι αν γίνεται μια εποικοδομητικη (και ενδεχομένως φιλική φαινομενικά) συζήτηση πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας τι ορίζει ο νόμος. Λέμε «Ευχαριστούμε πολύ αλλά η θέση καλύφθηκε» και σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε φυλή,χρώμα, ηλικία, θρησκεία, φύλο, αναπηρία και οικογενειακή κατάσταση. Έτσι, όταν κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις σχετικά με τον λόγο που κάποιος δεν προσλήφθηκε, αποφύγετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι ένας από αυτούς τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις σας. Νομικά έχει το δικαίωμα να σας κάνει μήνυση.
Πώς μπορούμε να ζητήσουμε εξηγήσεις για την συνέντευξή μας
Πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε. Αν για παράδειγμα μας απέρριψαν σ' ένα interview και θέλουμε πραγματικά να μάθουμε τον λόγο, θα πρέπει να το συζητήσουμε. «Να δείξετε ότι είστε ανοικτοί σε σχολιασμό»,δηλώνει η Valcour. «Το κλειδί δεν είναι να είστε αμυντικοί ή επιθετικοί αλλά να μάθετε με ακρίβεια τι λάθος κάνατε και δεν σας επέλεξαν. Αυτό θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες αλλά και καλύτεροι άνθρωποι» συνεχίζει η coach.
Δες 7 σημάδια που δείχνουν ότι η συνέντευξή σου πήγε καλά!