Πώς ν' αντιμετωπίσεις τον εκφοβισμό στον χώρο εργασίας
Δες πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις εδώ και τώρα.
Το bullying είναι η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Το bullying δεν είναι λοιπόν «προνόμιο» μόνο των παιδιών αλλά ανθεί και στην εργασία. Και κάπως έτσι η δουλειά γίνεται ένας πραγματικός εφιάλτης.
Τα κριτήρια επιλογής του θύτη δεν έχουν να κάνουν με τυχόν προηγούμενες διαφορές τους καθώς θύμα του μπορεί να πέσει κάποιος πιο αδύναμος σαν χαρακτήρας, ή «ο καινούργιος» ή ακόμα και κάποιος που είναι πολύ καλός στη δουλειά του. Στόχοι των εργασιακών "νταήδων" είναι πιο πιθανό να γίνουν οι νεοπροσληφθέντες συνάδελφοί τους. Σύμφωνα με έρευνα -που έγινε από το Workplace Bullying Institute στις ΗΠΑ το 2010- το 62% των θυτών είναι άντρες ενώ το 58% των θυμάτων γυναίκες. Ωστόσο από στοιχεία προκύπτει πως οι γυναίκες θύτες στρέφουν τα βέλη τους σε γυναίκες σε διπλάσιο ποσοστό απ' ό,τι οι άντρες.Φοβερό;
Τι πρέπει να κάνεις αν είσαι θύμα
1.Υπερασπίσου τον εαυτό σου με ψύχραιμο τρόπο, δηλώνοντας όμως σταθερά πως αυτή η συμπεριφορά σε προσβάλλει.
2.Προσπάθησε να μην κλάψεις καθώς αυτό μπορεί να σε κάνει ακόμα πιο ευάλωτη και τρωτή σε νέες επιθέσεις.
3.Ανάφερε το γεγονός στους ανωτέρους σου, με στοιχεία και κυρίως ψυχραιμία.
4.Μίλα σε έναν συνάδελφο στην εταιρεία σου που θα σου συμπαρασταθεί.
Εάν διαπιστώσετε ότι τα παραπάνω δεν βοήθησαν, μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθείς στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού και ν' αναφέρεις το πρόβλημα.
Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στη δουλειά. Το να περνάμε καλά και να εκτιμώνται οι ικανότητές μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.Γι αυτό μίλα άφοβα!