4 λόγοι για να σταματήσεις να απολογείσαι συνεχώς στη δουλειά
Τα υπερβολικά πολλά «συγγνώμη» μπορεί να υπονομεύσουν το κύρος και την αξιοπιστία σου στη δουλειά.
Το να ζητάς συγγνώμη, όταν δικαιολογείς ένα λάθος σου, είναι κάτι που σε κάνει αρχικά συμπαθή στον χώρο εργασίας σου. Αλλά τα υπερβολικά πολλά «συγγνώμη» φανερώνουν μακροπρόθεσμα μια κακή συνήθεια, που μπορεί να υπονομεύσει το κύρος και την αξιοπιστία σου στη δουλειά.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να λένε συγγνώμη περισσότερο από τους άνδρες, κάτι που είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησης. Ενώ τα νεαρά κορίτσια μεγαλώνουν για να είναι ευγενικά, φιλικά και κοινωνικά, τα νεαρά αγόρια ενθαρρύνονται στο να είναι τολμηρά και πιο σίγουρα. Ως ενήλικες, οι γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι κάνουν περισσότερα λάθη από τους άνδρες και, ως εκ τούτου, έχουν να χάσουν περισσότερα στον εργασιακό χώρο. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας...
Εάν όμως η παραπάνω έρευνα κάτι σου θυμίζει -για τον τρόπο που και εσύ η ίδια αντιδράς-, εδώ είναι 4 πράγματα που είναι καλύτερα να πούμε αν θέλουμε να απολογηθούμε, εκτός από την λέξη «Με συγχωρείτε»:
1.Όταν κάποιος πέσει επάνω σου. Δεν χρειάζεται να πεις «με συγχωρείτε» όταν κάποιος σε σκουντίξει κατά λάθος ή τον σκουντίξεις εσύ. Κάνε απλώς μια κίνηση που θα το αποδικνύει και χαρισέ του ένα χαμόγελο.
2.Όταν θέλεις να ρωτήσεις κάτι. Μπορείς να μιλήσεις χωρίς να ζητήσεις «συγγνώμη». Το ότι θέλεις να μιλήσεις σε μια συνάντηση, δεν σημαίνει ότι διακόπτεις για άσχετο λόγο.
3.Όταν καθυστερείς σε ένα meeting. Πες «Σας ευχαριστώ πολύ». Αυτές οι δύο λέξεις είναι συχνά πιο ισχυρές από μια συγγνώμη. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα συναισθήματα της ντροπής με ευγνωμοσύνη. Η λέξη «Σας ευχαριστώ, ας ξεκινήσουμε» είναι ένας ισχυρότερος τρόπος να αναγνωρίσεις ότι οι συνάδελφοί σου σε περίμεναν, για παράδειγμα.
4.Όταν κάποιος σου ζητά να κάνεις μια δουλειά που σου φαίνεται παράλογη. Αντ 'αυτού, πες: «Όχι, δεν είμαι σε θέση να το κάνω αυτό». Έχεις το δικαίωμα να κάνεις σαφή αναφορά στα όριά σου στους συναδέλφους σου. Μπορεί να φοβασαι να πεις «όχι» επειδή φοβάσαι πως θ' αντιδράσου οι γύρω σου (που μπορεί και να ενοχληθούν). Συνήθως, το αντίθετο ισχύει. Οι άνθρωποι θα σέβονται την αυτογνωσία και την ειλικρίνειά σας.