Τηλεργασία: Μήπως σημαίνει το τέλος των εργασιακών χώρων;
Πώς ο κορονοϊός κατέρριψε το ωράριο 9-5.
Το θέμα της ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής αποτελεί ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Πόσο μάλλον τους τελευταίους μήνες που η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Η ευέλικτη εργασία ενισχύει την παραγωγικότητα των εργαζομένων; Ή μήπως ο ευέλικτος τρόπος εργασίας μακριά από το γραφείο μας είναι μια παγίδα για να δουλεύουμε περισσότερο και να έχουμε λιγότερο προσωπικό χρόνο.
Και ενώ η πλειοψηφία προσαρμόστηκε στα νέα αυτά δεδομένα -μάλιστα πολλές εταιρίες ευημερούν με αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας από το σπίτι-, η επίδραση του κορονοϊού στην αγορά εργασίας ήταν καταστροφική. Εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή σε ολόκληρο τον κόσμο και χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, με τις εταιρείες να κλείνουν τα καταστήματά τους σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν οικονομικά.
Σύμφωνα με το LinkedIn το lockdown ανάγκασε εκατομμύρια από εμάς να εργαζόμαστε εν μία νυκτί από το σπίτι μας, επιταχύνοντας τις αλλαγές προς την ευέλικτη εργασία και την τεχνολογία, που βαδίζουν αργά αλλά σταδιακά την τελευταία δεκαετία. Το αποτέλεσμα είναι ότι 3 στα 5 αφεντικά αλλά και οι εργαζόμενοί τους βλέπουν τώρα το μοντέλο «Δευτέρα έως Παρασκευή 9-5» ως ξεπερασμένο. Αντ' αυτού βλέπουν το νέο συνδυασμό «τηλεργασίας και εργασίας από το γραφείο» ως το νέο μοντέλο που θα επικρατήσει, με τις 3 από τις 5 ημέρες να εργάζονται από το σπίτι τους.
Το τέλος του γραφείου
Αυτή η περίοδος της αναγκαστικής εξ αποστάσεως εργασίας έχει αυξήσει την επιθυμία του πληθυσμού να «παραμείνει στο σπίτι». Σχεδόν τρεις στους πέντε (59%) δήλωσαν ότι μετά την άρση της καραντίνας, θα ήθελαν να συνεχίζουν να δουλεύουν από το σπίτι λίγο ή όλο το χρόνο στην τρέχουσα εργασία τους. Το ένα τέταρτο (25%) θα προτιμούσε να εργάζεται από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα. Και πάνω από το ένα τέταρτο (26%) θα προτιμούσαν να εργάζεται τρεις ημέρες στον προσωπικό τους χώρο.
Image: freepik.com