Τοξικοί συνάδελφοι; Δε φταις εσύ, μάθε όμως πώς να τους αντιμετωπίζεις
Οι τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται παντού, πόσο μάλλον σ' ένα εργασιακό περιβάλλον.
Νιώθεις πως στον εργασιακό σου χώρο περιβάλλεσαι από τοξικούς ανθρώπους; Παραδόξως, δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το 53% των εργαζομένων ανέφεραν ότι η δουλειά τους δεν τους φέρνει «καμία ευτυχία» στη ζωή τους, ενώ το 58% των εργαζομένων εμπιστεύονται τους ξένους περισσότερο από τους συνεργάτες τους.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη όταν το 58% των διευθυντών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση για τη θέση αυτή. Οι τοξικοί εργασιακοί χώροι είναι συνηθισμένοι: είτε πρόκειται για ένα αφεντικό, είτε για έναν συνάδελφο, οι εν λόγω εμπειρίες αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία όταν καλούμαστε να τις αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ακόμα και όταν εργάζεσαι από το σπίτι, η ψυχική σου υγεία μπορεί να επηρεαστεί.
Εάν κι εσύ νιώθεις πως περιβάλλεσαι από τοξικούς συναδέλφους , οι ακόλουθες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προστατεύεις την ψυχική σου υγεία αλλά και την ενέργειά σου καθημερινά. Να θυμάσαι: δεν είσαι μόνη.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τοξικές σχέσεις είναι απίστευτα δύσκολο να τις εντοπίσουμε αντιθέτως είναι πολύ εύκολο να τις παραβλέψουμε, ακόμη και αν τα στοιχεία που μας δίνουν είναι εμφανή. Ένας εύκολος τρόπος για να εντοπίσεις μια κατάσταση που σου προκαλεί δυσφορία είναι να εμπιστευτείς το ένστικτό σου, λέει η κλινική ψυχολόγος Nicky Hartigan. «Πιθανότατα θα νιώσεις έναν πόνο στο στομάχι ή στο έντερο, ή μια ανησυχία για τον συγκεκριμένο συνάδελφο ή την κατάσταση απ' όπου προέρχεται».
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι τοξικές σχέσεις έρχονται από παντού. Οι τοξικές εργασιακές σχέσεις δεν προέρχονται από εκείνους που κατέχουν ισχυρότερη θέση στην ιεραρχία της εταιρείας. Μπορούν να προέρχονται από συναδέλφους σου, ακόμα και νεότερους, οι οποίοι μπορεί να ασκούν εξουσία για διαφορετικούς λόγους (όπως η φυλή, το φύλο, η δημοτικότητα ή τη σχέση που έχουν με τους προϊσταμένους σου).
Πώς ξέρω ότι ο χώρος εργασίας μου είναι τοξικός
Δεν υπάρχει μια απάντηση για όλες τις περιπτώσεις. Κάθε εργασιακό περιβάλλον μπορεί να γίνει τοξικό για διάφορους λόγους, από τον φόρτο εργασίας, την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των συναδέλφων, έως και τους διαφορετικούς μισθούς. Τα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με αυτά που βιώνουμε όταν αισθανόμαστε υπερβολικό άγχος. Έχουμε αϋπνία, συνεχή ανησυχία, έλλειψη όρεξης, ακόμη και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ιδρωμένες παλάμες ή ναυτία. Ο Pablo Vandenabeele, κλινικός διευθυντής ψυχικής υγείας στο Bupa UK, λέει πως ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σε όλο αυτό που νιώθουμε. «Εάν αισθάνεστε τακτικά αγχωμένοι και ανήσυχοι λόγω της δουλειάς σας, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με κάποιον. Οποιαδήποτε συμπτώματα όπως εξάντληση ή αυξημένο άγχος θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ο χώρος εργασίας σας προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό».
Γιατί ο χώρος εργασίας γίνεται τοξικός
Όπως γνωρίζεις πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πατήσουν επί πτωμάτων προκειμένου να ανελιχθούν. Πόσο μάλλον στο εργασιακό περιβάλλον που η ιεραρχία τις περισσότερες φορές αποτελεί κυριαρχία και κάθε σκαλοπάτι για εξέλιξη ακολουθεί το ρητό «ο θάνατός σου, ζωή μου».
Ποιοι θα σε βοηθήσουν εάν βιώνεις τοξικότητα στον εργασιακό σου χώρο
Καταρχάς θα πρέπει να μιλήσεις με τον διευθυντή σου, εάν πρόκειται για κάποιον συνάδελφο ή μια ομάδα ατόμων. Εάν όμως η τοξική σχέση βρίσκεται ανάμεσα σε σένα και τον διευθυντή σου, τότε θα πρέπει να μιλήσεις κατευθείαν με το HR. Είναι εξίσου καλά καταρτισμένοι για να σε υποστηρίξουν. Επίσης μπορείς να μιλήσεις σε συναδέλφους που εμπιστεύεσαι. Ακόμα και με ανθρώπους του χώρου που δεν βρίσκονται στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον με σένα. Ο καθένας μπορεί να σε καταλάβει και να σε συμβουλέψει. Μιλώντας επίσης σε έναν φίλο ή αγαπημένο σου άτομο -εκτός του εργασιακού σου περιβάλλοντος- μπορεί να σε βοηθήσει να θέσεις τα πράγματα σε μια νέα προοπτική. Θα μπορούν να σου προσφέρουν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίζεις ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας και να σε υποστηρίξουν όταν το χρειάζεστε περισσότερο.
Μην ξεχνάς να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου
Εάν η αυτο-πεποίθησή σου κλονίζεται καθημερινά, πρέπει να λάβει δράση η αυτο-φροντίδα σου. Ο έλεγχος της ισορροπίας σου μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα βελτιώσει τη συνολική σου ευημερία. «Κλείσε τον διακόπτη» μετά τις ώρες εργασίας, και κάνε ένα απολαυστικό διάλλειμα για εσένα και μόνο. Είναι αναγκαίο να νιώθουμε χαρούμενοι, να ανασκουμπωνόμαστε και να παίρνουμε δυνάμεις ακόμα κι αν βρισκόμαστε καθημερινά σε ένα διαρκές τρέξιμο. Αυτά τα μικρά μυστικά φροντίδας είναι που εκτοξεύουν την εσωτερική μας ηρεμία και μας κάνουν να ξαναβρίσκουμε τον χαμένο εαυτό μας. Δοκίμασέ το! Δουλεύει...
Image: Pexels.com