Emma Camp: η επιστήμονας που θέλει να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους
Αυτή η επιστήμονας αγωνίζεται να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους και καλεί κι άλλες γυναίκες να ενωθούν για αυτή την κοινή προσπάθεια.
Μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία, μια άλλη καταστροφή εξελίχθηκε στις αρχές του έτους κάτω από τα νερά των ωκεανών μας, στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι θερμοκρασίες των επιφανειακών υδάτων στο Great Barrier Reef έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο βιότοπος είχε ήδη υποστεί μαζικές μεταβολές, κάτι που προκλήθηκε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του νερού από το 2017 και το 2016, με τον τελευταίο χρόνο να σημειώνει το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, σκοτώνοντας το 22% των κοραλλιών στον τεράστιο ύφαλο της Αυστραλίας.
Μέχρι τον Απρίλιο, η νέα αυτή ζημιά ήταν ξεκάθαρη: ο ύφαλος είχε υποστεί την πιο διαδεδομένη λεύκανση (αλλοίωση) που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα κοράλλια απέλασαν τα φύκια που συμβίωναν μαζί τους, τα οποία τους χρησίμευαν ως τροφή, κάτι που στην ουσία τους χάριζε το υπέροχο χρώμα τους.
Με το 1/4 της εξαφάνισης όλων των ψαριών που ζουν στους ωκεανούς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει επειγόντως να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να διατηρήσουμε τους βασικούς οικοτόπους μας. «Δυστυχώς, δεν ενεργούμε αρκετά γρήγορα για την αλλαγή του κλίματος και αυτό αφήνει ένα ανοικτό, ένα πραγματικό πρόβλημα για τους κοραλλιογενείς υφάλους», λέει η ερευνήτρια 33χρονη Emma Camp, που είναι βιογεωχημικός θαλασσών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.
Η Emma διερευνά ειδικά κοράλλια που επιβιώνουν σε μακρόβιες δασικές λιμνοθάλασσες όπου το νερό είναι πιο ζεστό, πιο όξινο και έχει χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου σε σύγκριση με εκείνο που περιβάλλει τους περισσότερους υφάλους και το οποίο μπορεί να είναι ανθεκτικό στις καταστροφικές συνθήκες του Great Barrier Reef.
Η Camp θέλει να μάθει αν αυτά τα πλάσματα - που ονομάστηκαν «supercorals» αφού εκείνη και μια ομάδα της τα ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για το διδακτορικό τους το 2014 - μπορούν να «μεταμοσχευθούν» σε άλλους υφάλους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Η επιστήμονας διερευνά επίσης τις βιοχημικές ιδιότητες που επιτρέπουν σε ορισμένα κοράλλια να επιβιώσουν σε ακραία περιβάλλοντα. Και αυτή η έρευνα είναι μέρος ενός έργου μεταξύ επιστημόνων και ταξιδιωτικών πρακτόρων για την καλλιέργεια κοραλλιών σε υποβρύχια φυτώρια και την επαναφορά τους σε υφάλους.
Καμία από τις προσπάθειές της, λέει, δεν είναι υποκατάστατο της δράσης για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. «Η έρευνά μου γίνεται πραγματικά επειδή θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο». Για την Camp, είναι επίσης σημαντικό να στρατολογήσει μια νέα γενιά επιστημόνων που θα μελετούν τα οικολογικά συστήματα του πλανήτη. Η Camp μιλά για την επιστήμη με μαθητές σε όλο τον κόσμο αλλά και σε τοπικές και διεθνείς εκδηλώσεις γυναικών που αφορούν την επιστήμη. «Το κλίμα και όλα αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι τόσο τεράστια όμως κανείς ακόμη δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι εδώ και τώρα», λέει ο Camp.