Πώς μπορείς να είσαι περιζήτητη επαγγελματίας ακόμη κι αν εργάζεσαι από το σπίτι
4 τρόποι για να είσαι ακόμη «πολύτιμη παίκτρια» στον στίβο της εργασίας σου.
Είτε το αγαπάς είτε το μισείς, το περιβάλλον εργασίας σου μπορεί πια να είναι οι τέσσερις τοίχοι του σπιτιού σου και αυτό μπορεί να διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι κι αν είσαι μακριά από το γραφείο σου; Τι κι αν κάποιοι συνάδελφοί σου βρίσκονται ακόμη στο γραφείο; Μπορείς ακόμα να είσαι μια «δυνατή παίκτρια» ακόμη κι αν βρίσκεσαι μίλια μακριά από το εργασιακό σου περιβάλλον.
Υπάρχουν, τεράστια πλεονεκτήματα στην τηλεργασία, όπως η αποφυγή ανεπιθύμητων μετακινήσεων και η εξοικονόμηση χρημάτων. Αλλά πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε μέλη μιας ομάδας χωρίς τις «πιο δροσερές στιγμές» που σηματοδοτούν την εργάσιμη ημέρα σε ένα γραφείο;
Με την τηλεργασία να είναι το μέλλον της εργασίας, οι εταιρείες αναζητούν όλο και περισσότερο τις σωστές διαδικτυακές δεξιότητες μεταξύ των υποψηφίων και αυτό είναι ένα από τα πρόσφατα αποτελέσματα μιας έρευνας από το StandOut CV. Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι ένας καλός «team player» αν δεν βλέπεις ποτέ -ή σχεδόν ποτέ- την ομάδα σου; Οι εργοδότες αναμένουν από τους εργαζόμενούς τους να είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην ομάδα εξ αποστάσεως και να εκτελούν συλλογικά καθήκοντα ακόμα κι όταν δεν έχουν φυσική παρουσία στο γραφείο.
Πώς να γίνεις υπέροχη «ομαδική παίκτρια» όταν δουλεύεις από το σπίτι.
1. Να επικοινωνείς σωστά
Κάνε μια συνειδητή επιλογή για το ποιο κανάλι επικοινωνίας είναι καλύτερο όχι μόνο για εσένα αλλά και για τους συναδέλφους σου. Το zoom,το skype, το wat's up, το viber, το team, το messenger, όποιο κανάλι επικοινωνίας βολεύει την ομάδα, πρέπει να είσαι σε θέση να το χειρίζεσαι στο βέλτιστο. Οι αλλαγές είναι απότομες συνεπώς πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι γρήγορα για να είσαι αποτελεσματική. Και μην αφήνεις θέματα άλυτα. Υπάρχει πολύς χώρος στον εικονικό μας κόσμο για παρερμηνείες, συνεπώς αν οποιαδήποτε ερώτηση, σημείωση ή πληροφορία δημιουργείται, μπορείς ακόμη να σηκώσεις το τηλέφωνο και να επικοινωνήσεις.
2. Πρόσεχε
Σε ομάδες με υψηλό ανταγωνισμό, οι συνάδελφοι μπορεί και να μην υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Να είσαι λοιπόν πολύ προσεκτική με την ομάδα σου. Προσπάθησε να γνωρίζεις μέσω email τι γίνεται στο γραφείο και να τσεκάρεις όλα όσα έχουν γίνει ή έχουν ειπωθεί. Διοργάνωσε μια ομάδα για να ενημερώνεσαι για τα θέματα της ημέρας προκειμένου να είσαι σε επαφή με τους συναδέλφους σου. Και να θυμάσαι, πως είναι αμφίδρομος ο δρόμος. Ό,τι ζητάς εσύ από τους συναδέλφους σου πρέπει να δίνεις κι εσύ προς εκείνους. Μπορείς να τους ενημερώσεις πότε τα πράγματα είναι δύσκολα για εσένα ή να τους προτείνεις έναν «εικονικό καφέ» ώστε να μπορείς να λάβεις τη βοήθειά που χρειάζεσαι, έστω και μέσα από τον υπολογιστή σου.
3. Να είσαι ξεκάθαρη για το ποιος κάνει τι
Οι ρόλοι και οι ευθύνες κάποιες φορές δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς. Όταν δουλεύεις από απόσταση, είναι ακόμη πιο εύκολο να «χαθείς στη μετάφραση»... Το να είσαι καλή team player απαιτεί σαφήνεια και σωστή διαχείριση του οργανογράμματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το τοπίο αλλάζει αναπόφευκτα για την ομάδα, να μπορούν να ξεκαθαρίζονται και οι ρόλοι.
4. Μοιράσου τις επιτυχίες σου
Αλήθεια πώς γνωρίζουν οι συνάδελφοί σου αλλά και το αφεντικό σου ότι είχες πραγματικά μια καλή εβδομάδα στη δουλειά; Πώς γνωρίζουν τις επιτυχίες σου αφού δεν είσαι στο γραφείο; Σίγουρα όλα όσα κάνεις πρέπει να φαίνονται και να εκτιμούνται. Αν δεν έχεις με την ομάδα σου ένα είδος εβδομαδιαίας επικοινωνίας όπου εκεί θα επισημαίνονται όλα όσα κάνει ο καθένας, βεβαιώσου πως κοινοποιείς την (καλή) δουλειά σου μέσω κάποιας αλληλογραφίας. Μοιράσου τις νίκες σου και ενθάρρυνε και τους συναδέλφους σου να κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε η ομάδα να παίρνει τα πάνω της... Γιατί τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά!