5 τρόποι με τους οποίους θα διαπραγματευθείς αύξηση μισθού εν μέσω πανδημίας
5 βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την στάση σου.
Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σε θέματα εργασίας, μπορείς και πρέπει να ζητήσεις μία αύξηση μισθού εάν θεωρείς πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Μήπως δεν τολμάς να ζητήσεις αυτή την αύξηση των αμοιβών που περίμενες τόσο καιρό και που σου είχαν υποσχεθεί γιατί θεωρείς πως εν μέσω πανδημίας έχουν παγώσει τα πάντα; Ξανασκέψου το. Η συμβουλή των ειδικών είναι να σκέφτεσαι θετικά αλλά να κάνεις και την έρευνά σου πριν διαπραγματευτείς οτιδήποτε. Οι ειδικοί προτείνουν να μην αναβάλουμε πράγματα αυτές τις δύσκολες οικονομικές εποχές που διανύουμε. Η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι μπορεί να περνάει μια δύσκολη φάση, όμως σκέψου πως αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που φανερώνει ότι χρειάζονται ακόμη τη συνεισφορά σου.
Πώς να διαπραγματευτείς μια αύξηση μισθού. 5 βασικοί παράγοντες
1. Διερεύνησε το πλαίσιο στο οποίο εργάζεσαι
Πριν ξεκινήσετε τη συνομιλία για μισθούς, πρέπει να γνωρίζεις τις προτεραιότητες της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση των γεγονότων σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις μια πολύ πιο εποικοδομητική συζήτηση με τον διευθυντή σου σχετικά με την κατεύθυνση που ακολουθεί η εταιρεία, τις προτεραιότητές και το μέλλον της.
2. Κάντε την έρευνά σου
Ποιος είναι εκείνος που λαμβάνει τις αποφάσεις στην εταιρία σου και τι σχέση έχεις μαζί του; Πόσο καλά γνωρίζει τη δουλειά σου; Αυτά είναι βασικοί παράγοντες για να μπορείς να διαπραγματευτείς. Στη συνέχεια, ερεύνησε την αγορά προκειμένου να δεις πόσο αμείβονται συνάδελφοί σου σε αντίστοιχες θέσεις. Προσπάθησε να καταλάβεις τι έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, ποιες δεξιότητες είναι πραγματικά σημαντικές και ποια είναι η δική σου αξία γι' αυτά που προσφέρεις.
3. Ανύψωσε το προφίλ σου με την τελευταία σου επιτυχία
Δημιούργησε κάτι που θα σε κάνει να πάρεις bonus στα μάτια της ομάδας σου. Ανύψωσε το προφίλ σου συνεισφέροντας εκτός από το τμήμα σου, εθελοντικά σε άλλες ομάδες υπαλλήλων ή καθοδήγησε έναν ασκούμενο.
4. Να έχεις πίστη στον εαυτό και τις ικανότητές σου
Να έχεις θάρρος και αυτοπεποίθηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ανισότητα μεταξύ των φύλων στους μισθούς οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στο ότι δεν ζητάμε τον μισθό που θέλουμε και αντ 'αυτού ζητάμε το ποσό που πιστεύουμε ότι μπορεί να μας δώσουν. Πες ευθέως: « Η έρευνα αγοράς μου δείχνει ότι η τρέχουσα αξία μου σε αυτόν τον ρόλο είναι χ ευρώ και αυτήν τη στιγμή παίρνω ....Πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε αυτό το κενό;».
5. Μην μπλοφάρεις
Να είσαι προετοιμασμένη να αντισταθμίσεις την προσφορά που θα σου κάνουν. Μπορείς να πεις ότι θα το σκεφτείς και θα απαντήσεις, όμως μην μπλοφάρεις. Είτε έχεις μία άλλη πρόταση με περισσότερα χρήματα είτε όχι μην προσπαθήσεις να πεις ψέματα για να φουσκώσεις την προσφορά. Γιατί σε μια αρνητική απάντηση μπορεί η μπλόφα σου να πέσει στο κενό και εσύ όχι μόνο να μην πάρεις αύξηση, αλλά να χάσεις και τη θέση σου (αλλά και την αξιοπιστία σου) σε επόμενο χρόνο.