#WhereIsMyName: το κίνημα για την ανεξαρτησία της γυναίκας στο Αφγανιστάν
Μετά από πολλούς αγώνες, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιτρέπει πια την αναγραφή του ονόματος της μητέρας στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού της.
Το αυτονόητο κάποιες φορές είναι μια τελείως υποκειμενική έννοια. Σε κάποιες χώρες του κόσμου τα δικαιώματα των γυναικών είναι ακόμα μια λέξη που δεν περιέχεται στο λεξιλόγιό τους. Όμως -όπως έχουμε πει πολλές φορές αλλά και όπως μας έχει διδάξει η ιστορία- κάθε μάχη είναι κέρδος. Και οι γυναίκες του Αφγανιστάν το ξέρουν πολύ καλά αυτό.
Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani υπέγραψε μια τροπολογία που επιτρέπει τα ονόματα των μητέρων να περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, μετά από μια τριετή εκστρατεία από ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
Χρησιμοποιώντας το hashtag #WhereIsMyName, οι υπερασπιστές προσπάθησαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα των γυναικών σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών γέννησης των παιδιών, τα οποία προηγουμένως περιελάμβαναν μόνο το όνομα του πατέρα (!)
Ο Πρόεδρος υπέγραψε την τροπολογία αφού το Κοινοβούλιο καθυστέρησε να περάσει τις αλλαγές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί προς συζήτηση την περασμένη εβδομάδα. «Νιώθω σαν ένα πουλί σε ένα κλουβί του οποίου η πόρτα μόλις άνοιξε, επιτυγχάνοντας το όνειρο να πετάξω στον ουρανό», δήλωσε η ακτιβίστρια Sonia Ahmadi, η οποία συμμετείχε στην εκστρατεία από τότε που ξεκίνησε, το 2017. «Το αίσθημα της ευτυχίας μου μπορεί να φαίνεται αστείο για τις γυναίκες σε άλλες χώρες, αλλά όταν ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες αποκλείονται σωματικά και πνευματικά από πολλά, η επίτευξη τέτοιων βασικών δικαιωμάτων είναι ένα μεγάλο και δύσκολο επίτευγμα».
Η εκστρατεία #WhereIsMyName πολεμοά μια ριζωμένη παράδοση στο Αφγανιστάν που δηλώνει ότι η χρήση του ονόματος μιας γυναίκας στο κοινό προκαλεί ντροπή στην οικογένεια. Αντ 'αυτού, οι γυναίκες αναφέρονται δημόσια με το όνομα των πλησιέστερων ανδρών της οικογένειάς τους. Τα ονόματά τους δεν υπάρχουν στα έγγραφα, στις γαμήλιες προσκλήσεις τους ή ακόμα και στα δικά τους μνήματα.
«Σε μια κοινωνία όπου τα πάντα είναι ενάντια στις γυναίκες, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε η Sonia Ahmadi. «Μου δίνει ένα εξαιρετικό αίσθημα ευτυχίας».
Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του υπουργικού συμβουλίου του Αφγανιστάν δήλωσε ότι η κίνηση ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. «Η απόφαση να συμπεριληφθεί το όνομα της μητέρας στην ταυτότητα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα των φύλων και την υλοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών», ανέφερε σε ανακοίνωση η επιτροπή.
Για την ιστορία να τονίσουμε πως το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε στην πόλη Herat, αλλά έκτοτε επεκτάθηκε παγκοσμίως, δέχτηκε πολλές αντιδράσεις στη συντηρητική και πατριαρχική μουσουλμανική χώρα.