Έχασες τη δουλειά σου εν μέσω κορονοϊού; 6 tips που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις
Να θυμάσαι πως δεν είσαι η μόνη!
Τα νέα στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν από το Office For National Statistics αποκάλυψε ότι 730.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου φέτος. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία και ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας μειώθηκε κατά περίπου 200 εκατομμύρια ώρες σε σχέση με πέρυσι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να σημειώσουν τις εργασιακές απώλειες που προκλήθηκαν με αφορμή την πανδημία που ξέσπασε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κορονοϊός -όπως ήταν αναμενόμενο- επηρέασε πολλούς περισσότερους εργαζομένους απ' όσους μπορούσε κανείς να προβλέψει. Η κλίμακα της καταστροφής αποκάλυψε τα σημάδια της μέσα στο καλοκαίρι και -όπως προβλέπουν οι ειδικοί- θα δείξει το -ακόμα χειρότερο- πρόσωπό της από το Φθινόπωρο.
Αν είσαι από εκείνες που επηρεάστηκαν από την κρίση του κορονοϊού σε εργασιακό επίπεδο, δεν είσαι η μόνη! Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν ήταν δικό σου το φταίξιμο.
Παρακάτω σου έχουμε 6 tips που θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς στις αλλαγές της εποχής και να μην σε πάρει από κάτω.
1.Πρέπει να το βιώσεις. Ακριβώς όπως ένα πένθος ή μια απώλεια σε προσωπικό επίπεδο. Το να χάνεις τη δουλειά σου είναι κι αυτό μια σημαντική απώλεια που πρέπει να την συνειδητοποιήσεις ώστε να καταφέρεις να την ξεπεράσεις.
2. Δεν χρειάζεται να κατηγορείς τον εαυτό σου. Δε φταις εσύ για ό,τι έχει συμβεί. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις. Στη θέση σου βρίσκονται πολλοί άντρες και γυναίκες, με πτυχία, χρόνια στον χώρο και πολύ καλές θέσεις. Απλώς συγκυριακά πρέπει κάποιοι «ν' αποχωρήσουν».
3. Μην πανικοβάλλεσαι. Είναι σημαντικό να διώχνεις τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου και να προσπαθήσεις να σκεφτείς ψύχραιμα και λογικά.
4. Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη κατάσταση στον εργασιακό τομέα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να στρέψεις το βλέμμα σου σε αντίστοιχες θέσεις που θα ήθελες να προσεγγίσεις. Πού ξέρεις; Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Μπορεί να είναι η στιγμή σου και ναι, η ευκαιρία σου!
5. Έλα αντιμέτωπη με τα έξοδά σου. Δε χρειάζεται να πενθήσεις πολύ. Τα έξοδα τρέχουν γι' αυτό πρέπει να δράσεις γρήγορα προς το plan b σου. Ακόμη κι αυτό είναι ένα μέσο επαγρύπνησης.
6. Χάραξε την στρατηγική σου. Όλα τα πράγματα υποκινούνται από σχεδιασμούς. Για να είσαι μια «καλή παίκτρια» στο εργασιακό περιβάλλον πρέπει να χαράξεις την δική σου στρατηγική και τα δικά σου πλάνα. Αρκεί να έχεις υπόψιν σου τις απώλειες και να θυμάσαι πως πάντα κάποιο από τα πλάνα σου, θα πετύχει.