Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά καταστήματα, εκτίναξαν στα ύψη τις ηλεκτρονικές αγορές.
Το οικονομικό επιτελείο δεν κάνει βήμα πίσω για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου γι' αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσεις το ύψος του ποσού ώστε να μην πληρώσεις πρόστιμο για τη διαφορά. Οι φετινές δηλώσεις θα υποβληθούν, πάντως, με το... παλιό σύστημα. Έτσι, προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο, ο φορολογούμενος απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών (οι οποίες αναγράφονται στους κωδικούς 049-050).
Αν δεν καταφέρεις να συγκεντρώσεις σε αποδείξεις το 30% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πρέπει να πληρώσεις έξτρα φόρο. Κάποιοι πιστεύουν πως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το ποσοστό αυτό και έτσι θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.
Οι μεγάλοι αδικημένοι του μέτρου είναι οι φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και γενικότερα όσοι δηλώνουν ετησίως μέχρι 12.000 ευρώ, καθώς για τους περισσότερους εξ' αυτών ισχύει η υποχρέωση κάλυψης του πολύ υψηλού ποσοστού του 30%.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αφαιρείται για να προκύψει η βάση υπολογισμού του 30%, οπότε στις περιπτώσεις τους εφαρμόζεται «καθαρό» 30% επί του ετησίου εισοδήματος και προκύπτει ανάλογα υψηλό ποσό δαπανών για κάλυψη.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.