Επαγελλματικό χάσμα ανδρών και γυναικών:τι λένε οι έρευνες;
«Πολιτικό» φιάσκο ή υπαρκτός κίνδυνος;
Η 2 Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί στην Αμερική η Ημέρα Ίσων Αμοιβών (Equal Pay Day), η οποία αντιπροσωπεύει πόσο πολύ περισσότερο οι γυναίκες έπρεπε να εργάζονται στο παρελθόν για να βγάλουν τα ίδια χρήματα με τους άνδρες.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνας όμως που δημοσιεύθηκε από την TIME, το 46% των ανδρών πιστεύει ότι πια το μισθολογικό χάσμα «εξυπηρετεί μόνο έναν πολιτικό σκοπό» και δεν είναι ένα «υπαρκτό ζήτημα». Και το 24% των ανδρών ηλικίας 18 έως 34 συμφωνούν ότι οι αναφορές στο ζήτημα από τα ΜΜΕ είναι πια μια σωρεία από fake news και τίποτα παραπάνω.
Η έρευνα ζήτησε επίσης από τους ανθρώπους να επισημάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι οι μεγαλύτεροι λόγοι για το μισθολογικό αυτό χάσμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες ήταν πιθανό να αναφέρουν το σεξισμό και την ασυνείδητη μεροληψία, ενώ οι άνδρες υποστήριζαν ότι οι γυναίκες εργάζονται λιγότερες ώρες και τις περισσότερες φορές δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την θέση που έχουν.
Και υπάρχουν και άλλα: το 58% των ανδρών δήλωσε ότι τα εμπόδια που «μπορεί να έχουν δυσκολέψει τις γυναίκες να προχωρήσουν στο παρελθόν» τώρα «έχουν πάει εξαφανιστεί».
Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό Γραφείο Απογραφής αναφέρει ότι οι αμερικανικές γυναίκες πληρώνονται 81 σεντς για κάθε δολάριο που παίρνει ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο και ότι το χάσμα αυτό μεγαλώνει όταν πρόκειται για έγχρωμες γυναίκες. Αλλά έχει γίνει κάποια σημαντική κίνηση για να διορθωθεί αυτό.
Ο Νόμος για την Αμεροληψία εγκρίθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, αν γίνει νόμος, θα απαγορεύει στους εργοδότες να ρωτούν για την ιστορία των μισθών, να απαιτούν από τους εργοδότες να μοιράζονται δεδομένα μισθών με την Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση και να καταστήσουν παράνομο για τους εργοδότες να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να αποκαλύπτουν πληροφορίες για τους προηγούμενους μισθούς τους.
Ένας άλλος «ένοχος» που υπογράμμισαν οι ερευνητές είναι το «κενό προσδοκίας». Η Nina Roussille, πτυχιούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Berkeley Opportunity Lab, ανέλυσε τις ανισότητες στις αμοιβές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αυτό που βρήκε είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να ζητούν λιγότερα χρήματα από ό, τι οι άντρες. «Οι γυναίκες περιμένουν λιγότερα και κατά συνέπεια εξελίσσονται λιγότερο σε σχέση με τους άντρες», λέει.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα πράγματα στην τεχνολογική και τη βιομηχανία γίνονται όλο και καλύτερα, σε ορισμένες ομάδες όμως - όπως οι ισπανόφωνες γυναίκες και οι μαύρες γυναίκες - παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με τους λευκούς άνδρες συνομήλικούς τους.
Όσο για το μεγάλο ερώτημα για το πόσο πιστεύει ο κόσμος την ισότητα αμοιβής των δύο φύλων οι ειδικοί απαντούν το εξής: «Αν δεν το ζεις, τότε ευτυχώς το αγνοείς".