Γιατί το να αγνοείς τα συναισθήματά σου στη δουλειά μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σου
Οι έρευνες μιλούν από μόνες τους.
Πόσες φορές φοράμε μια μάσκα και προσποιούμαστε στο γραφείο πως όλα πάνε καλά; Αμέτρητες. Μέτρησες ποτέ πόσες στιγμές έβαλες το ωραίο σου χαμόγελο ή έκλεισες το στόμα σου, αποφεύγοντας ν' αποκαλύψεις τα πραγματικά σου συναισθήματα;
Αν λοιπόν αυτή η στάση γίνεται καθημερινό φαινόμενο στη δουλειά σου, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που χειρίζεσαι τις καταστάσεις.
Είναι λογικό να θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση στον εργασιακό σου χώρο και να σε συμπαθούν όλοι οι συνάδελφοί σου όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα το να καταπατάς τα θέλω σου μπορεί να έχει πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από ό, τι μπορεί να νομίζεις, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος εξάντλησης στην εργασία.
Η έρευνα που εξέτασε πάνω από 2.500 εργαζόμενους και διενεργήθηκε από την ερευνήτρια Allison Gabriel του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, υποστήριξε ότι συνήθως υπάρχουν δύο τύποι συναισθηματικής εργασίας σε ένα εργασιακό περιβάλλον:η επιφανειακή και η ουσιαστική.
Τι είναι η επιφανειακή δράση στην εργασία
«Η επιφανειακή εργασία φανερώνει τι θέλεις να παρουσιάζεις στους άλλους ανθρώπους. Βαθιά μέσα σου μπορεί να υπάρχουν πράγματα που σ' ενοχλούν ή και σε απογοητεύουν, όμως προσπαθείς εξωτερικά να φαίνεσαι χαρούμενη και χαμογελαστή», λέει η Gabriel. Συνήθως οι προθέσεις πίσω από αυτό το είδος συναισθηματικής καταστολής είναι πιο στρατηγικές και χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται «διαχείριση εντυπώσεων», όπου τα κύρια συμφέροντα του εργαζόμενου είναι να εντυπωσιάζει τους ανώτερούς του ή να φαίνονται καλά μπροστά σε άλλους συναδέλφους, κρύβοντας έτσι τα αληθινά συναισθήματά τους.
Τι είναι η ουσιαστική δράση στην εργασία;
Η Gabriel εξηγεί ότι «η ουσιαστική δράση προσπαθεί να ευθυγραμμίσει το πώς νιώθεις με το πώς αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι που αναπτύσσουν αυτή την τακτική στο χώρο εργασίας συχνά έχουν πιο θετικά «φιλοσοφικά» κίνητρα, όπως για παράδειγμα επιθυμούν να είναι ένας καλός συνεργάτης και να οικοδομούν θετικές και υγιείς σχέσεις στο χώρο εργασίας».
Γιατί αυτά τα δύο πεδία επηρεάζουν την υγεία σου;
Σύμφωνα με έρευνες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης της Gabriel, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal Of Applied Psychology, όσοι έκανα ουσιαστική δράση στην εργασία αποκόμισαν σημαντικά υψηλότερα οφέλη από εκείνους που προσπάθησαν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Έλαβαν υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης από τους συναδέλφους τους, όπως η κατανομή σωματικού φόρτου εργασίας και συναισθηματικής επιβάρυνσης, καθώς και μεγαλύτερη πρόοδος στους στόχους της σταδιοδρομίας τους, καθιερώνοντας ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ συναδέλφων. Από την άλλη όσοι έκρυβαν τα συναισθήματά τους υπέστησαν αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη γενική ευημερία τους, εξαιτίας των αισθήσεων εξάντλησης που ένιωθαν σωματικά και ψυχολογικά.
Η Gabriel προτείνει να ξεκινήσουμε κάτι μικρό: «Ίσως να είναι πιο εύκολο να βγάλετε προς τα έξω ένα "πλαστικό χαμόγελο" αλλά μακροπρόθεσμα αυτό το χαμόγελο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας σας και των σχέσεων που έχετε στη δουλειά».