7 στρατηγικές για την προώθηση των γυναικών στην επιστήμη
Γιατί μια κίνηση μπορεί ν' αλλάξει τα δεδομένα!
Παρά την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι γυναίκες στην επιστήμη, τη μηχανική και την ιατρική, στα μάτια των περισσότερων πανεπιστημίων ή των φαρμακοβιομηχανιών παγκοσμίως τα πράγματα δεν είναι ακόμη όπως θα έπρεπε. Οι γυναίκες παρόλο που έχουν επιτύχει πολλά σε πεδία που ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει καλά ακόμη, συνεχίζουν ν' αντιμετωπίζονται με κομπλεξισμό από πολλές ομάδες.
Σε ένα πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Cell Stem Cell, η Ομάδα Εργασίας για τις Γυναίκες στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, παρουσιάστηκαν 7 στρατηγικές για την προώθηση των γυναικών στην επιστήμη, στη μηχανική και την ιατρική.
Στρατηγική Νο 1: Εφαρμόστε ευέλικτες δαπάνες οικογενειακής φροντίδας.
Οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να έχουν έναν ουδέτερο χαρακτήρα (όσον αφορά το φύλο) προκειμένου να επιτρέπουν στους υπότροφους να χρησιμοποιούν ένα ορισμένο ποσοστό των κονδυλίων επιχορήγησης για να πληρώσουν την φροντίδα των παιδιών τους, των ηλικιωμένων ή να καλύπτουν οικογενειακά έξοδα. Αυτό παρέχει περισσότερη ελευθερία στους υπότροφους καθώς μπορούν να επικεντρωθούν στην επαγγελματική τους ανάπτυξη και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην επιστημονική κοινότητα.
Στρατηγική Νο 2: Παρέχονται βραβεία «βοηθείας».
Θα πρέπει να αφιερώνονται επιχορηγήσεις για νέους ερευνητές, τεχνικούς, διοικητικούς βοηθούς ή μεταδιδακτορικούς υποτρόφους.
Στρατηγική Νο 3: Να προσλαμβάνονται γυναίκες χωρίς να γίνεται αξιολόγηση ανάλογα την εθνικότητα, της θρησκείας ή το φύλο τους.
Απαιτείται η θέσπιση νόμων για την διαφύλαξη της εγκυρότητας και της σωστής αξιολόγησης των επιστημόνων από ομοτίμούς τους.
Στρατηγική Νο 4: Όχι στην μεροληψία και την προκατάληψη.
Η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται αμερόληπτα από ομότιμους και να καθίσταται σαφής η δέσμευση της ανάγκης για ισότητα και ποικιλομορφία.
Στρατηγική Νο 5: Εστίαση στην εκπαίδευση ως εργαλείο.
Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι παραγωγοί επιχορηγήσεων πρέπει να εκπαιδεύσουν τους εκλογείς και τους υποτρόφους τους στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επιστήμη και την ιατρική. Για παράδειγμα, η κατάρτιση ευαισθητοποίησης σχετικά με το φύλο πρέπει να αποτελεί συνήθη συνιστώσα προγραμμάτων προσανατολισμού.
Στρατηγική Νο 6: Δημιουργήστε μια κάρτα θεσμικών εκθέσεων για την ισότητα των φύλων.
Καθορίστε ποσοτικά κριτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της ισότητας των φύλων σε ιδρύματα σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, αυτές οι κάρτες αναφοράς ενδέχεται να ζητούν επικαιροποιήσεις σχετικά με την αναλογία ανδρών προς γυναίκες ενός ακαδημαϊκού τμήματος ή την πολιτική του οργανισμού όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε ακαδημαϊκές ή εταιρικές επιτροπές.
Στρατηγική Νο 7: Δημιουργήσετ databases με δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών και εργασιών.
Δημιουργήστε ή συμβάλλετε στην δημιουργία βάσεις δεδομένων που προσδιορίζουν τις γυναίκες επιστήμονες για θέσεις και δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την σταδιοδρομία τους.