Τα τέσσερα μαγικά «κλειδιά» για μία συνέντευξη εργασίας
Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν πηγαίνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά.
Όταν διεκδικείς μια θέση εργασίας, ο τρόπος που θα προβάλλεις τον εαυτό σου στη συνέντευξη είναι σημαντικός και θα κρίνει αν τελικά θα σου δοθεί η ευκαιρία να ενταχθείς στο δυναμικό μιας εταιρείας ή όχι. Όταν πηγαίνεις σε μία συνέντευξη για δουλειά, ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη έχει διαβάσει το βιογραφικό σου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνεις τις σπουδές σου και πού έχεις δουλέψει στο παρελθόν. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι και είναι μια λάθος τακτική.
Γι αυτό καλό θα ήταν να δώσεις νέες πληροφορίες για τον εαυτό σου που ίσως δεν υπάρχουν μέσα στο βιογραφικό σου και αφορά πχ. πτυχές τους χαρακτήρα σου που να είναι πολύ ενδιαφέρουσες...
Πάμε να δούμε 4 πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν πηγαίνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com:
1.Μην αργήσεις
Η καθυστέρηση σε ένα ραντεβού δεν είναι μόνο δείγμα ασέβειας, αλλά δημιουργεί και άσχημη εικόνα απέναντι στην επιχείρηση που σκοπεύεις να εργαστείς. Να είσαι έγκαιρα στο ραντεβού σου. Καλό είναι να βρίσκεσαι 15 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού. Να θυμάσαι ότι η συνέντευξη αρχίζει πριν μπεις στο δωμάτιο. Από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστείς στην αίθουσα αναμονής, να θυμάσαι ότι τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά σου παρατηρείται.
2.Διαφοροποιήσου από τους υπόλοιπους υποψήφιους
Οι πιθανότητες είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι που θα δώσουν συνέντευξη να έχουν παρόμοια προσόντα με σένα. Οπότε όταν σε ρωτούν με έναν τρόπο «γιατί να σε προσλάβουμε;» εσύ θα πρέπει να επισημάνεις δεξιότητες που σχετίζονται ιδιαίτερα με τη θέση εργασίας για την οποία δίνεις συνέντευξη. Εάν μπορείς να σκεφτείς κάτι που σε διαφοροποιεί σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους στον κλάδο σου, ακόμα καλύτερα.
3.Μην μιλήσεις άσχημα για την προηγούμενή σου δουλειά
Κανείς δεν θέλει στη δουλειά του ένα εργαζόμενο που μιλάει υποτιμητικά για τους παλιότερους εργοδότες του. Οπότε, όταν αυτός που σου παίρνει συνέντευξη σε ρωτήσει για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη προηγούμενή σου δουλειά, καλύτερα είναι να είσαι διπλωματική να μην μιλήσεις άσχημα για την προηγούμενη δουλειά σου, όσο άσχημα κι αν ήταν.
4.Δείξε ενθουσιασμό για τη θέση εργασίας
Αυτό που θέλει να δει από εσένα ο εργοδότης σου είναι όχι μόνο τις γνώσεις και τα προσόντα σου, αλλά και τον ενθουσιασμό σου να εργασθείς στην εταιρεία του. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα 7 δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για να σχηματίσει κάποιος μια πρώτη εντύπωση γι΄ αυτό χρειάζεται οπτική επαφή, μια δυνατή χειραψία και να δείχνεις ενέργεια, πάθος για τη δουλειά και αυτοπεποίθηση. Ο στόχος του υπαλλήλου είναι να αποδίδει καλά στην συγκεκριμένη εργασία και αυτό που κάνει, να το κάνει με αγάπη και πίστη στο όραμα της εταιρίας.