5 μυστικά που θα σε κάνουν μια καλή συνομιλήτρια
Η ανάγκη για επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στο εργασιακό περιβάλλον.
Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Είτε αφορά τις προσωπικές μας σχέσεις είτε τις επαγγελματικές. Ο Bernardo J. Carducci, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Shyness Research Institute, στο Indiana University Southeast, σε συνέντευξή του στο The Venture ανέφερε χαρακτηριστικά «κάθε επαγγελματική συμφωνία, κάθε υπέροχη ιστορία αγάπης ξεκινά με μια συζήτηση». Άρα, η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική.Είσαι όμως μια καλή συνομιλήτρια;
Τα 5 μυστικά για να το πετύχεις είναι:
1. Μάθε να ακούς. Για να γίνει κανείς μια καλή συνομιλήτρια, πρέπει να γίνεις πρώτα μια καλή ακροάτρια. Πρέπει να φαίνεσαι ότι σε ενδιαφέρει πραγματικά αυτό που έχει να πει ο άλλος και ότι του δίνεις την αμέριστη προσοχή σου. Μη χάνεις την οπτική επαφή και μην πιάνεις τον κινητό σου την ώρα που σου μιλά ο άλλος για να τσεκάρεις τα social media. Πέρα από το γεγονός ότι είναι αγένεια, ίσως χάσεις και σημαντικά στοιχεία από όσα σου λέει.
2. Απόφυγε ερωτήσεις με μονολεκτικές απαντήσεις. Είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να κάνεις μια ερώτηση, όχι μόνο να φροντίσεις αυτή να είναι ενδιαφέρουσα. Δηλαδή μην κάνεις ερωτήσεις όπου η απάντηση θα να είναι ένα ξερό «όχι» ή «ναι»...
3. Μοιράσου δικές σου ιστορίες με τον συνομιλητή σου. Δεν λέμε να του πεις πολύ προσωπικές σου στιγμές, -κυρίως αν δεν τον γνωρίζεις καλά- αλλά αν έχεις μία κοινή εμπειρία μπορείς να την μοιραστείς μαζί του.
4.Μη μονοπωλείς τη συζήτηση. Δεν είναι καθόλου ωραίο αλλά ούτε ευγενικό να μιλάς συνεχώς εσύ -χωρίς να δώσεις την ευκαιρία στον συνομιλητή σου να εκφραστεί. Επίσης, μη τον διακόπτεις . Ακόμα και αν αυτό που λέει έχει συμβεί και σε εσένα, περίμενε να τελειώσει και ύστερα να του το πεις.
5. Τήρησε τους τύπους. Σε κάθε περίπτωση, ο συνομιλητής σου αλλάζει. Σε όποιο πλαίσιο και να γίνεται η κάθε συζήτηση, υπάρχουν μερικοί «άγραφοι» κανόνες, στους οποίους εσύ μπορεί να μη δίνεις σημασία και να τους θεωρείς απαρχαιωμένους, αλλά κάποιοι άλλοι το εκτιμούν. Για παράδειγμα, ακόμα και αν ο ένας πιθανός εργοδότης ή προϊστάμενος είναι μικρότερος από εσένα, περίμενε να σου πει εκείνος ότι μπορείς να του μιλάς στον ενικό. Προσπάθησε να κρατήσεις τη συζήτηση όσο πιο επαγγελματική γίνεται, χωρίς ωστόσο να διστάσεις να μοιραστείς κάποιες πληροφορίες δικές σου (γενικού περιεχομένου όπως πχ. τα χόμπι σου ή τι σου αρέσει να κάνεις τον ελεύθερό σου χρόνο.)