Μήπως έχεις πάθει «Burn Out»;
Σήμερα θεωρείται ψυχική διαταραχή η οποία μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας οι οποίοι “καίγονται” από τη δουλειά τους.
Γυρίζεις στο σπίτι μετά τη δουλειά και νιώθεις ένα «πτώμα»; Χωρίς διάθεση ή δύναμη σωματική και ψυχική για να κάνεις οτιδήποτε; Αν ναι, τότε αυτό το άρθρο για το σύνδρομο του «Burn Out» ή αλλιώς της εργασιακής εξουθένωσης (στα ελληνικά) ίσως σε αφορά!
Με το συγκεκριμένο πρόβλημα ασχολήθηκε πρώτος ο ψυχολόγος Herbert Freudenberger το 1974. Σήμερα 45 χρόνια μετά, θεωρείται -και επίσημα πλέον- ψυχική διαταραχή η οποία μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας οι οποίοι “καίγονται” από τη δουλειά τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ένα εγχειρίδιο σύμφωνα με το οποίο ουσιαστικά είναι μια ιατρική διάγνωση η οποία καθοδηγεί τους γιατρούς ώστε να διαγνώσουν την πάθηση στον ασθενή και περιγράφεται ως το αίσθημα του άγχους που προκαλείται από την υπερβολική δουλειά.
Ο εργαζόμενος - ασθενής που έχει υποστεί εργασιακή εξουθένωση, παρουσιάζει επίσης διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα ενώ παράλληλα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία εμφανίζονται ακριβώς γι' αυτό το λόγο.Επειδή ο οργανισμός του είναι καταπονημένος σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει πιο ευάλωτος.
Ποια είναι τα συμπτώματα του «Burn Out»
1.Αν ο ασθενής αισθάνεται εξόντωση και εξάντληση ενώ δεν διαθέτει ενέργεια όχι μόνο για να εργαστεί αλλά και για να κάνει οτιδήποτε άλλο μετά τη δουλειά του. Τα άτομα που έχουν υποστεί «Βurn Out» δεν έχουν όρεξη ούτε για διασκέδαση μετά τη δουλειά καθώς δεν έχουν τις ψυχικές ούτε τις σωματικές δυνάμεις.
2. Ο "ασθενής" έχει αυξημένη πνευματική αποστασιοποίηση από τη δουλειά του και βιώνει συναισθήματα αρνητισμού και κυνισμού απέναντι στην εργασία του. Δηλαδή, απαξιώνει τη δουλειά του, τον εαυτό του και το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του αφού δεν τον ενδιαφέρει πλέον το αντικείμενο απασχόλησης του.
3. Διαπιστώνεται μειωμένη εργασιακή αποτελεσματικότητα ή απόδοση. Η απόδοση του εργαζομένου μειώνεται δραματικά, αφού ούτε το σώμα του αλλά ούτε και το μυαλό του δεν τον βοηθούν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς του.
Αν λοιπόν έχεις παρατηρήσει ένα από αυτά τα τρία συμπτώματα ή και τα τρία ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά!