Αυτά τα 3 tips θα σε βοηθήσουν να το διαπιστώσεις αν έχεις απέναντί σου τον κατάλληλο υπάλληλο
3 σημαντικά tips που θα σε βοηθήσουν ν' αξιολογήσεις καλύτερα έναν υποψήφιο υπάλληλο.
Υπάρχουν πολλές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν ώστε να σε επιλέξει ένας manager για τη θέση που ψάχνεις. Είναι πολύ σημαντικό η πρώτη εντύπωση που θα κάνεις να αξιολογηθεί με θετικό πρόσημο και να καταφέρεις να πάρει τη θέση που επιθυμείς. Η διαδικασία της συνέντευξης θα βοηθήσει τον εργοδότη να κατανοήσει την προσαρμοστικότητα, την προσωπικότητα και τις δεξιότητες του υποψηφίου.
Τι γίνεται όμως όταν είσαι εσύ ο εργοδότης; Ποια tips πρέπει ν' ακολουθήσεις ώστε να πάρεις τις σωστές αποφάσεις και ν' αξιολογήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον συνεντευξιαζόμενό σου;
1.Κάνε μια συνέντευξη που βασίζεται στην συμπεριφορά.
Αυτός ο τύπος συνέντευξης παρέχει ένα πιο αντικειμενικό σύνολο γεγονότων για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις από μέρους σου. Κλασικές ερωτήσεις όπως "Πες μου για τον εαυτό σου" θέτουν πιο γενικές απαντήσεις. Οι τεχνική της συνέντευξης με βάση τη συμπεριφορά δουλεύει διαφορετικά και είναι πιο εστιασμένη. Απαιτεί από τον υποψήφιο να δώσει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα περιστατικά που επιτρέπουν στον εργοδότη να κατανοήσει τον αληθινό χαρακτήρα ενός υποψηφίου. Ερωτήσεις όπως «Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;», «Πώς επηρέασε η απόφασή σας το υπόλοιπο έργο σας;», «Τι κάνατε για να μετριάσετε τις συγκρούσεις;» κλπ. σε κάνουν ν' ανακαλύπτεις πραγματικά τον χαρακτήρα και τις δεξιότητες του υποψηφίου, με λεπτομέρειες.
2.Η συνένευξή σου πρέπει να έχει σχέδιασμό.
Η προετοιμασία μιας συνέντευξης δεν είναι μόνο ευθύνη του υποψηφίου αλλά και του εργοδότη. Πρέπει να έχεις μελετήσει το βιογραφικό του, να έχεις σημειώσει κάποιες ερωτήσεις με τις οποίες θέλεις να αναπτύξεις θέματα που σου φάνηκαν ενδιαφέροντα. Μην τ' αφήνεις όλα στην τύχη γιατί απλώς βρίσκεται σε θέση ισχύος. Η συνέντευξη είναι μια διαδικασία πολύ χρήσιμη τόσο για τον υποψήφιο υπάλληλό σου όσο και για εσένα.
3.Κάνε τον υποψήφιο να αισθανθεί άνετα όταν τον γνωρίσεις.
Πολλές φορές, οι άνθρωποι είναι νευρικοί κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων. Κάνε λοιπόν τον υποψήφιο που έχεις απέναντί σου να αισθάνεται άνετα, ώστε να σου ανοιχτεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην κάθεσαι πίσω από το γραφείο σου. Επίλεξε ένα ουδέτερο μέρος όπου ο υποψήφιος να μην νιώθει ανταγωνιστικά. Πρόσφερέ του κάτι να πιει. Κάντον να αισθάνεται άνετα. Αυτό θα προκαλέσει θετικές και τίμιες απαντήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Όσο απασχολημένη κι αν είσαι, μην απαντάς στο τηλέφωνό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όπως θα ήθελες να κάνει και ο ίδιος. Ο υποψήφιος αξίζει σεβασμό και πρέπει να του τον εκφράσεις έστω και με τέτοιες απλές κινήσεις!