Ευτυχισμένες σχέσεις:μύθος ή αλήθεια;
Υπάρχουν πραγματικά ευτυχισμένες σχέσεις ή τσάμπα προσπαθούμε;
Στα 10 και πλέον χρόνια που ασχολούμαι με την προσωπική ανάπτυξη, διαπιστώνω ότι το πιο hot θέμα όπου κι αν πάω είναι πάντα οι σχέσεις. Άντρες και γυναίκες, φανερά ή μυστικά, θέλουν να ρωτήσουν και να μάθουν πως μπορούν να κάνουν τη σχέση τους καλύτερη. Τους ενδιαφέρει περισσότερο από την καριέρα, τα χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Έχει συμβεί να συναντηθώ με υψηλόβαθμο στέλεχος για ένα επαγγελματικό του θέμα όπου τελικά διαπιστώσαμε ότι πίσω από το πρόβλημα απόδοσης βρίσκονταν μια σειρά θεμάτων που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες στο γάμο του. Ο άνθρωπος δεν απέκτησε ξαφνικά λανθασμένη κρίση ούτε έχασε τις δεξιότητες και την εμπειρία του. Απλά η φθορά και η ασυνεννοησία στη συντροφική του σχέση, επηρέαζε αρνητικά τη στάση και τις αποφάσεις του στην εργασία. Μόλις λύθηκε το θέμα στο σπίτι, λύθηκαν και τα υπόλοιπα προβλήματα.
Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι σχέσεις τελικά;
Κάθε στόχος, κάθε επιθυμία και όνειρο που έχουμε αφορά σε ένα και μοναδικό πράγμα. Αφορά στην ανάγκη μας να νιώσουμε κάτι περισσότερο. Περισσότερη χαρά, περισσότερη γαλήνη, περισσότερη ασφάλεια κ.ο.κ. Εκεί που μπορείς να νιώσεις περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη ζωή είναι η σχέση. Γι’αυτό άλλωστε κάνουμε σχέσεις. Για να νιώσουμε.
Με αυτό το σκεπτικό, η ποιότητα της σχέσης μας καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Όποια κι αν είσαι, όσα κι αν έχεις καταφέρει στη ζωή, πτυχία, καριέρα, χρήματα, αναγνώριση, εάν γυρίζεις το βράδυ σε ένα άδειο διαμέρισμα, είναι πιθανό να μην αισθάνεσαι και τόσο επιτυχημένος ως άνθρωπος. Αν δεν έχεις κάποιον να μοιραστείς τη χαρά και το πρόβλημά σου, αν δεν έχεις ένα χάδι και μια αγκαλιά, δεν έχει ίσως και τόσο σημασία πόσα deal έκλεισες στη διάρκεια της ημέρας ή πόσο παραγωγική ήσουν.
Υπάρχουν όμως πραγματικά ευτυχισμένες σχέσεις; Μήπως είναι άπιαστο όνειρο και τσάμπα προσπαθούμε;
Η απάντηση είναι ότι ευτυχισμένες σχέσεις υπάρχουν, όμως δεν είναι πολλές. Άρα δεν έχουμε πολλά role models για να αντιγράψουμε. Επίσης οι ευτυχισμένες σχέσεις δεν είναι παντοτινά και ατέρμονα ευτυχισμένες. Έχουν περιόδους ευτυχίας και περιόδους αλλαγών και προσαρμογών στα νέα δεδομένα.
Τα συστατικά που κάνουν ευτυχισμένες τις σχέσεις.
Ένα μικρό ποσοστό ζευγαριών μοιάζει να έχει βρει τη χρυσή δοσολογία ελευθερίας, ισορροπίας, συντροφικότητας, επαφής, εξέλιξης, επικοινωνίας, αποδοχής και αγάπης.
Γιατί αν αναρωτιέστε, αυτά είναι τα συστατικά μιας ευτυχισμένης σχέσης. Να νιώθεις ελευθερία να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, ανεξαρτησία για να βρίσκεσαι με τον εαυτό σου όταν το χρειάζεσαι, να παίρνεις τις ανάσες σου και να ονειρεύεσαι. Εμπιστοσύνη ότι η ανάγκη σου να απομακρυνθείς για λίγο δεν σημαίνει ότι όταν επιστρέψεις θα βρεις άδεια τη φωλιά (ή χειρότερα, πρόχειρα κατειλημμένη από κάποια άλλη στη θέση σου στο κρεβάτι). Χρειάζεται ουσιαστική επαφή και αυθεντική επικοινωνία, κατανόηση και αποδοχή. Και τέλος χρειάζεται να νιώθεις ότι παρά τα λάθη, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες σου κάποιος σε αγαπάει γι’αυτό ακριβώς που είσαι.
Ψηλή, κοντή, μεγάλη, μικρή, πετυχημένη ή μη, σε δέχεται πραγματικά χωρίς να κρίνει.
Μα υπάρχουν τέτοιοι άντρες και γυναίκες;
Υπάρχουν τέτοιοι άντρες και τέτοιες γυναίκες. Αυτοί οι άνθρωποι βάζουν τον εαυτό τους πολύ ψηλά, όχι όμως ψηλότερα από τον σύντροφό τους. Εκτιμούν και αγαπούν τον εαυτό τους όμως δεν είναι εγωιστές. Με κάποιο τρόπο, έχουν μια έμφυτη ευγένεια και χάρη, όπως θα φερόσουν σε έναν καλεσμένο σπίτι σου. Θα ρώταγες τι χρειάζεται και θα του το έδινες πριν σκεφτείς εάν εσύ πεινάς, διψάς ή νυστάζεις. Αυτό κάνουν οι πετυχημένοι στη σχέση άνθρωποι. Βάζουν τις ανάγκες σου πάνω από τις δικές τους και το κάνουν με συνέπεια και χαρά. Δεν κάθονται να μετράνε πόσα σου έδωσαν και τι τους χρωστάς.
Κάνουν και κάτι άλλο. Σε έχουν ενημερώσει εξ’αρχής τι ψάχνουν, τι θέλουν και πως το θέλουν. Όχι από εγωισμό. Το κάνουν για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Στα λένε όλα για να μην ψάχνεσαι, να μην κουράζεσαι και να μην κάνεις (πολλά) λάθη. Σε αφήνουν να κερδίσεις στο παιχνίδι της αγάπης ψυθιρίζοντάς σου στο αυτί τι χρειάζονται και πως να το κάνεις για να τα καταφέρεις. Και επίσης είναι έτοιμοι να ακούσουν τι χρειάζεσαι εσύ από εκείνους.
Χάνεται έτσι η μαγεία;
Στις συντροφικές σχέσεις η μαγεία είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η ικανοποίηση, το ταξίδι, η γνώση ότι δεν τελειώνουν όλα ξαφνικά. Η άλλη «μαγεία» -για την οποία πολύ μελάνι έχει χυθεί και φοβόμαστε να μη χαθεί- μάλλον αφορά το αναπάντεχο, το ζόρικο, το ανασφαλές αίσθημα του να μην μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει αύριο, σε ένα μήνα, αν θα είστε μαζί αυτό το καλοκαίρι. Αυτή η άλλη “μαγεία” τρέφεται από την απόρριψη που στη συνέχεια δημιουργεί εμμονή. Σε κάνει να νιώθεις λίγη (άρα το μυαλό σου σκέφτεται οτι ο άλλος είναι σπουδαίος). Μεγάλη παγίδα. Αυτού του είδους η “μαγεία” είναι καταστροφική έχει μεγάλες κορυφές και μετά σε πετάει στα Τάρταρα, σακατεμένη.
Για τους συνειδητούς, αυτά τα τερτίπια δεν έχουν νόημα. Τα αφήνουν πίσω σαν παιδικά παιχνίδια που κάποτε και εκείνοι τα έπαιξαν όμως τώρα δεν έχουν πια γοητεία.
Υπάρχουν ευτυχισμένες σχέσεις. Είναι λίγες γιατί οι συνειδητοί και καθαροί με την ψυχή τους άνθρωποι δεν είναι ακόμα πολλοί.
Ζούμε όμως σε μια χρονική περίοδο που ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να ψάχνουν τον εαυτό τους. Κι όποιος ψάχνει, βρίσκει. Κι όποιος επιμένει, νικάει. Έχουμε ελπίδα λοιπόν. Οι ευτυχισμένες σχέσεις είναι - ευτυχώς- τελικά... αλήθεια.
Περιμένω νέα σου για να ξεκινήσουμε τη δική μας προσωπική σχέση στο info@marealaoutari.com
Μάρεα Λαουτάρη
Strategic Intervention Coach, Certified by Tony Robbins